Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
700.24 Кб
Скачать

Каскадні таблиці стилів

План

1. Поняття CSS. Переваги та недоліки. 1

2. Історія розвитку CSS. 3

3. Правила побудови CSS 4

4. Вбудовані таблиці стилів. 8

5. Зовнішні таблиці стилів. 9

1. Поняття css. Переваги та недоліки.

Абревіатура CSS розшифровується як Cascading Style Sheets – каскадні таблиці стилів. CSS – це механізм додавання стилю в веб-документ. Під стилями розуміються правила, що визначають зовнішній вигляд, оформлення документа – управління шрифтами, кольорами на сторінці, розташуванням елементів.

Для чого потрібно відокремлювати вміст від оформлення?

Класичний принцип «розділяй і володарюй» відомий ще з часів Стародавнього Риму. Він неодноразово дозволяв досягати успіху у військово-політичних діях управлінцям різних епох.

Спочатку HTML використовувався для структурування тексту (ось заголовок, ось абзац, а це – список). Відображення конкретних елементів визначалося їх атрибутами і багато в чому покладалось на спроможність браузера показувати ті чи інші елементи. Оскільки керувати зовнішнім виглядом все ж таки хотілося, стали з'являтися теги оформлення, такі, наприклад, як font або center. У результаті вміст документа і його оформлення тісно переплелися між собою. Код став громіздким, не гнучким, не читабельним.

Очевидні недоліки:

  • велика кількість зайвих конструкцій, що не відносяться безпосередньо до розмітки вмісту – великий розмір файлу, підвищується трафік і час завантаження;

  • утруднено зміну дизайну. Наприклад, якщо потрібно поміняти колір, доведеться шукати всі атрибути color;

  • істотні обмеження можливостей форматування. Більшість тегів просто неможливо налаштувати належним чином за допомогою одних тільки атрибутів;

  • відсутня можливість підлаштовувати оформлення під різні типи пристроїв (монітор ПК, принтер, екран КПК, голосовий браузер і т.д.);

  • код втрачає свою логічну розмітку (семантику), і як наслідок :

    • погано індексується пошуковими роботами, адже їм доводиться обробляти купу «сміття»;

    • значно погіршується доступність для користувачів, які використовують невізуальні браузери.

Виділення всіх правил для оформлення в окремий блок (файл), дозволяє вирішити ці проблеми. Код стає простішим, працювати з ним значно легше. Мова HTML стає такою, якою вона задумувалась розробниками – мовою смислової розмітки документа:

Переваги використання CSS:

  • код розмітки розділений на вміст і оформлення. Отримуємо більш легкий і зрозумілий код;

  • файл з оформленням завантажується тільки один раз і кешується – зменшується трафік та час завантаження сторінок і навантаження на сервер;

  • простота самої мови CSS + принцип відділення оформлення від змісту – скорочується час на розробку і підтримку сайту;

  • один файл CSS управляє дизайном великої кількості HTML-сторінок. Зміна дизайну робляться швидше;

  • CSS надає додаткові можливості форматування, які в атрибутах HTML відсутні;

  • реалізований механізм підключення різних CSS для різних типів пристроїв;

  • підвищення сумісності з різними платформами за рахунок використання веб-стандартів.

Отже, CSS – це загальновизнаний міжнародний стандарт. CSS - це найпотужніший інструмент, один з найосновніших складових практично будь-якої веб-сторінки, без якої неможливо уявити сучасну веб-розробку.

Таблиці стилів можуть бути як внутрішні (в межах HTML файлу) так і зовнішні. Зовнішні таблиці найбільш зручні і являють собою файли з розширенням css.

Таблиця стилів складається з набору правил, які визначають, як буде відображатися той чи інший елемент, тобто які стилі будуть до нього застосовуватися.

Правил може бути безліч, кожне складається з двох частин (можна уявити, що колонок) - до чого застосовуємо стилі (селектор) і які власне стилі застосовуємо (блок визначень). Тому всю конструкцію назвали «таблиця». Отже «таблиця стилів». Але чому раптом «каскадна»?

Каскадне спадкування

Справа в тому, що CSS використовує спадкування від предка (батька) до нащадка, що дозволяє визначати стилі, спираючись на вже описані раніше для предків. При цьому виникає ситуація, коли для елемента підходять властивості з декількох правил одночасно. Стандарт CSS визначає пріоритети, у порядку яких застосовуються правила стилів, що робить результати передбачуваними. Така модель називається «каскадом».

CSS - це потужна технологія, що дозволяє описати правила оформлення HTML документа, відокремити їх від змісту. Однією з ключових вимог, які сучасний ринок праці висуває розробнику є досконале знання CSS. Разом з тим технологія CSS досить проста в освоєнні.

Соседние файлы в папке Тестування