Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
700.24 Кб
Скачать

4. Вбудовані таблиці стилів.

Використовуючи CSS, можна швидко і просто змінити стиль будь-якого елементу. Наприклад, якщо не подобається вихідний вид заголовків (по замовченню), що визначаються тегами <hl>, <h2> і т. д., можна призначити новий стиль, який скасовує вихідні настройки, що стосуються використовуваного сімейства шрифтів і розміру, застосування напівжирного шрифту або курсиву, а також багатьох інших властивостей.

Один із способів додавання стилів до веб-сторінки полягає у вставці потрібних для цього інструкцій в заголовок сторінки між тегами <head> і </head>. Тому для зміни стилю, застосовуваного до вмісту тега <h1>, потрібно скористатися наступним кодом (синтаксис якого буде розглянуто трохи пізніше):

<!DOCTYPE html>

<html><head><title>Головна сторінка</title>

<style type="text/css">

h1 {color:red; font-size:1em; font-family:Arial;}

</style>

</head>

<body><h1>Всім привіт</h1></body>

</html>

Основні правила тегу style:

  • повинен розміщуватися в секції head;

  • вміст тега являє собою таблицю стилів документа;

  • в одному документі може бути декілька тегів style.

У тегу style можуть бути атрибути, в даному прикладі атрибут type="text/css" повідомляє браузеру, що вміст - таблиця стилів.

Недоліки вкладеної таблиці:

Головне обмеження чітко звучить в самій назві - «вкладена таблиця». Тег style, розташований в секції head, розповсюджує свій стиль лише в одному HTML-файлі. Тобто, якщо на сайті кілька сотень сторінок зроблених під єдине оформлення, то в кожну потрібно вставити однаковий код таблиці. Фактичний обсяг сайту значно зросте. А який обсяг роботи потрібно буде виконати, якщо потрібно буде, припустимо, змінити на всіх сторінках колір фону.

Проте, існує краще рішення. Самий правильний і зручний варіант полягає в тому , щоб для підключення CSS використовувати зовнішні таблиці стилів.

Галузь застосування

Проте, постає питання, а для чого ж тоді вкладені таблиці стилів? Їх зручно застосовувати там, де стилі унікальні для даної сторінки і становлять з HTML єдиний компактний блок.

Підключення CSS за допомогою вкладених таблиць стилів має дуже обмежену сферу застосування. У реальних проектах таке підключення без необхідності краще не використовувати.

5. Зовнішні таблиці стилів.

Коли стиль потрібно застосувати не до однієї сторінки, а до всього сайту, краще керувати стилями шляхом переміщення їх з веб-сторінок в окремі файли, які називаються таблицями стилів і потім імпортувати стиль, який вам потрібен. Тим самим досягається мінімізація того обсягу коду, який дублюється на ваших сторінках, поліпшуються показники обслуговування і надається можливість застосування різних таблиць стилів до різних форматам подачі інформації (наприклад, у варіанті веб-сторінки, і у варіанті виведення надрук) без зміни HTML. Таке відділення вмісту від розмітки являється фундаментальним принципом дизайну.

Використання зовнішніх таблиць - самий гнучкий, потужний, зручний і правильний спосіб з'єднати HTML і CSS.

Суть способу в тому, що CSS виноситися в окремий файл (або файли). А в HTML вказується, які саме CSS-файли до нього потрібно застосувати.

Зовнішня таблиця стилів - це звичайний текстовий файл з розширенням css. Взагалі, це розширення не обов'язкове, але дуже рекомендоване, оскільки дає змогу уникнути проблем з деякими особливо старими браузерами.

Файл з таблицею стилів повинен містити тільки правила і коментарі CSS. Наявність у зовнішній таблиці стилів, наприклад, HTML - розмітки може призвести до того, що деякі її частини або взагалі вся таблиця будуть проігноровані.

Для підключення зовнішнього CSS використовується тег link.

  • встановлює зв'язок із зовнішніми документами, найчастіше з таблицями стилів;

  • повинен розміщуватися в секції head;

  • в одному документі може бути декілька тегів link.

Приклад підключення зовнішньої таблиці стилів:

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styles.css" />

Як правило, тег link при підключенні використовує три атрибути:

  • rel - відповідає за установку взаємозв'язку і в даному випадку має значення "stylesheet";

  • type - MIME-тип об'єкта, що підключається. Оскільки підключається таблиця стилів - значить тип "text/сss";

  • href - абсолютний або відносний шлях до самого CSS-файлу.

Переваги зовнішніх CSS:

Крім того, що всі правила чітко згруповані в окремому файлі і їх легко знаходити і, при необхідності, правити, у зовнішніх таблиць є ряд істотних плюсів, в порівнянні з вкладеними. наприклад:

  • Один і той же CSS-файл може «обслуговувати» скільки завгодно HTML-сторінок. Обсяг HTML зменшиться, вносити зміни, загальні для всіх сторінок сайту, значно простіше.

  • Можна розділити правила на логічні блоки (загальні стилі, стилі для конкретних розділів сайту), розташувати їх в декількох різних CSS-файлах і, для окремих сторінок, підключати тільки потрібні. Тільки варто врахувати, що тут палиця з двома кінцями - з одного боку отримуємо менший розмір підключеного CSS (непотрібні файли стилів не завантажуються), з іншого боку – більше дрібних файлів зі стилями – це більше звернень до сервера, що, зрозуміло, не дуже добре позначиться на швидкодії.

  • Можна виділяти стилі для конкретних браузерів і підключати їх за допомогою умовних коментарів.

Використання зовнішніх таблиць стилів - найзручніший і грамотний спосіб зв'язати в єдине ціле HTML і CSS.

Соседние файлы в папке Тестування