Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.1 диплом.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
39.93 Кб
Скачать

Порівняльна характеристика терміну категорії «стратегія»

Автор (джерело)

Формулювання поняття «стратегія»

Анософ І.Г [1,с.68]

Стратегія-це набір правил для прийняття рішення, якими організація керується в своїй діяльності.

Боумєн К. [3, с.172]

Стратегія - узагальнююча модель дій, необхідних для досягнення поставлених цілей шляхом координації та розподілу ресурсів компанії. Стратегія є набір правил для прийняття рішень, якими організація керується в своїй діяльності.

Дойль П. [9 с.142]

Стратегія – комплекс прийнятих менеджментом рішень по розміщенню ресурсів підприємства.

Демідов В.Е [8, с.43]

Стратегія – це набір правил та прийомів, які забезпечують конкурентну перевагу для досягнення поставлених цілей.

Віханський О.С [7,с.220]

Стратегія - довгостроковий якісно визначений розвиток підприємства, який стосується сфери, форм її діяльності, системи взаємовідносин в середині організації, а також позиції організації в навколишній середі.

Томпсон А.А, Стрікленд А.Д [26,с.25]

Стратегія – образ дій керівництва, які намагаються досягти цілей організації.

Бріхем Ю., Гапенскі Л. [4, с.213]

Стратегія – це найбільш загальні підходи до організації і здійснення її діяльності, а не детальні плани.

Ковалева А.М. [13, с.321]

Стратегія – це постановка середньострокових і довгострокових цілей, які полягають в максимізації вигоди (дохід, прибуток ).

Круглова Н.Ю., круглов М.І [16, с.232]

Стратегія – це прийняті вищим керівництвом направлення або способи діяльності для досягнення результатів, які мають довгострокові наслідки.

Чандлер А. [33, с.55]

Стратегія – це модель можливостей, цілей, задач, політики і планів компанії по досягненню цих цілей, які визначають, що компанія є насправді і чим вона хоче бути в майбутньому.

Аналіз цих науковців, дозволяє відмітити, що більша частина авторів визначає стратегію, як «дію». [К. Боуиєн, Х.П. Верт, В.Репин, М. Вартанов, С.Ю. Медведков, А.А. Томпсон, А.Д.Стрвкленд]. Різновид в іх термінах стосується нюансів, так наприклад А. Томпсон і А. Стрікленд в роботі «Стратегічний менеджмент» дають шість варіантів поняття «стратегія» і п’ять із них визначають його як дію. В першому випадку ці дії сприяють досягненню цілей, а в іншому – це модель дій для досягнення цілей, в третьому – дія і підходи управлінського персоналу к досягненню показників діяльності, в четвертому – заплановані і незаплановані дії. По суті визначення поняття А. Томпсона і А. Стрікленда включають в себе визначення поняття всіх інших авторів, трактуючи стратегію як «дію».

«Стратегія – це загальний вищого рівня план досягнення генеральних цілей компанії у вирішальних областях її діяльності (фінанси, маркетинг, виробництво, персонал та інше) на будь-якому етапі розвитку компанії». Стратегія підприємства являє собою поєднання запланованих дій і тих дій, які вона приймає в відповідь на зміну умов. Грамотно зформована стратегія допомагає підприємству найбільш ефективно функціонувати в стратегії показує курс розвитку в умовах координує діяльність, усуває невизначеність і забезпечує порядок, дозволяє більш чітко реагувати на зміни, нові можливості та угрози.

Досліджуючи сутність поняття «фінансова стратегія», слід відзначити, що у вчених досі існують розбіжності у його визначенні.

Фінансова стратегія визначає платформу для реалізації функціональних і корпоративній стратегії, надаючи додаткові можливості. Перед переходом к визначенню сутності «фінансової стратегії» необхідно визначити поняття «фінансові ресурси», які являються центральним при формуванні і реалізації стратегії. Фінансові ресурси підприємства – це грошові доходи та надходження, розміщені в розпорядженні суб’єкта господарювання і призначені для виконання фінансових зобов’язань, виконання затрат на розширене виробництво та економічного стимулювання працівників. Формування фінансових ресурсів здійснюється за рахунок власних та прирівняних до них коштів, мобілізації ресурсів на фінансовому ринку та надходження грошових коштів від фінансово-банківської системи в черзі перерозподілу.

При спрощеному підході фінансова стратегія може бути представлена як одна із функціональних стратегій підприємства (з виробничою, інвестиційною, маркетинговою, кадровою, організаційно-структурною тощо). Фактично вона є основною, базовою стратегією, оскільки окремими фінансовими методами і інструментами в рамках фінансового менеджменту ця стратегія забезпечує реалізацію інших функціональних стратегій, які являються елементами загальної стратегії підприємства.

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]