Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Документ без назви.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
31.71 Кб
Скачать

Вступ

Дана практика відбувалася в Заболоттівській об’єднаній територіальній громаді. Метою практики було розвиток навичок і вмінь інформаційно-аналітичної, проектно-дослідницької, діагностичної, інноваційної діяльності для вирішення прикладних проблем управління підприємницькими структурами, удосконалення системи управління їх діяльністю в сучасних умовах господарювання набуття вміння адаптації теоретичних положень, методичного інструментарію, передового досвіду управління до умов діяль­ності конкретної установи; закріплення практичних навичок проведення економічних досліджень, формування необхідного інформа­ційного, правового та методичного забезпечення, виходячи із суті проблем, що вирішуються, визначення напрямів впровадження розроблених рекомендацій та пропозицій у практичну діяльність установи.

Заради досягнення мети, нами були вивчені матеріали об’єднаної громади, щодо: загальної характеристики статусу і виробничого призначення підприємства, системи управління діяльністю громади та загальна структура управління, організації господарської діяльності підприємства, організації виробничої діяльності підприємства, економічної діяльності на підприємстві та інноваційної діяльності громади.

Об’єктом практики була Заболоттівська об’єднана територіальна громада.

Інформація була отримана із статистичних даних: (звіти, баланс, офіційні дані), офіційних документів (конституція України) та інтернет-джерел.

Отже під час проходження практики ми провели комплексний аналіз діяльності організації з використанням сучасних методик на основі системного підходу, а саме: проведення наукових досліджень та впровадження їх результатів у практику діяльності установи; планування організаційних змін з урахуванням розроблених стратегій організаційного розвитку, у тому числі з використанням інструментарію реінжинірингу бізнес-процесів, реструктуризації та реорганізації; формування пропозицій щодо створення сприятливих умов для навчання та розвитку персоналу підприємства та організації; заходів з оцінювання та стимулювання персоналу.

1. Комплексна характеристика діяльності Заболоттівської об’єднаної територіальної громади

Заболотівська об’єднана територіальна громада створена 27 грудня 2016 року, внаслідок об'єднання трьох сільських та селищної ради:

· Заболотівська селищна рада - населення 4333 чол.

· Заліська сільська рада - населення 1427 чол.

· Гутянська сільська рада – населення 1732 чол.

· Турська сільська рада - населення 2005 чол.

На території громади функціонують:

· школи - 4

· дитячий садочок - 4

· поліклініка - 1

· ФАП - 4

· станція швидкої допомоги – є установою, яка знаходиться на державному бюджеті, має комунальну форму власності. Територіальна громада діє на основі організа­ційно-правової форми господарювання та є органом місцевого самоврядування, та є самостійною [1].

· Населення: 4299 чол.

· Код ЄДРПОУ: 04334672

· КОАТУУ: 0724255300

· Адреса: Волинська обл., Ратнівський р-н, смт Заболоття, вул. Незалежності, буд. 6

· Поштовий індекс: 44142

· Контактні телефони: 03366-95070

· Голова/староста: Свіржевський Валерій Георгійович [2].

Громада ставить перед собою цілі та завдання:

· підвищення якості життя та добробуту населення;

· розвиток новоутвореної громади;

· розвиток транспортних інфраструктур, яка відповідає потребам Громади;

· якісна комунікаційна інфраструктура з повним покриттям, мобільним зв’язком;

· якісні та доступні соціальні, медичні та освітні послуги;

· чисте, здорове, навколишнє середовище;

· якісне дозвілля;

· енергоефективна громада.

Громада сприятлива для розвитку економіки, а саме:

o Територія сприятлива для різних видів бізнесу.

o Сільськогосподарський бізнес в громаді різноплановий і процвітаючий.

o Розвиток зеленого туризму (Додаток А).

Отже, Заболоттівська громада має велику територію в своєму розпорядженні, ФАПи, школи, дитячі садочки, лікарні, тобто великий об’єм роботи. Ставить перед собою чіткі цілі, щодо покращення життя всіх жителів громади та є сприятливою для бізнесу оскільки на території громади немає масштабного виробництва, малий та середній бізнес також не дуже поширений.

Загальна компетенція сільських, селищних, міських рад

Сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.)

Обов’язки: Законодавство про місцеве самоврядування. Органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України[1]

Система місцевого самоврядування включає:

територіальну громаду;

сільську, селищну, міську раду;

сільського, селищного, міського голову;

виконавчі органи сільської, селищної, міської ради;

старосту;[2]

2. Характеристика середовища функціонування Заболоттівської об’єднаної територіальної громади

Оскільки місцеве самоврядування це шлях який обрала наша країна задля покращення умов життя та управління на місцях, тог відповідно до цього почали розформовувати багато організаційних структур, з яких утворювалися нові. Таким чином об’єднана територіальна громада є найменшою ланкою у цій системі, але не по значенню, оскільки громада - представницький орган на місцях, де як головний суб’єкт місцевого самоврядування, реалізовує свої законні права та інтереси.

Заболоттівська об’єднана громада має географічне положення при якому вона є прикордонною зоною на межі з Республікою Білорусь, це дає їй певні переваги у здійсненні своєї діяльності. Так, наприклад, вже декілька років діє проект “Від пізнання культури сусіднього народу - до зміцнення партнерства і взаєморозуміння” у рамках якого проводяться конференції, проводяться обміни досвідом, роботи по реконструкції будівель громади, надаються гранти.

Також на території громади є залізничне сполучення з Білоруссю та державними залізничними шляхами

Також громада знаходиться поряд з Шацькими озерами та має на своїй території лісові угіддя державного значення, що 3у свою чергу теж є перевагою для громади.

В Україні останні роки проводиться електронна реформа, яка також включає діяльність та надання послуг громадянам територіальних громад.

Заболоттівська об’єднана громада здійснює в цьому напрямку початкові кроки. Громада від початку її створення впроваджує електронне урядування за час її діяльності було створено локальну мережу громади, яка полегшує комунікацію між працівниками. Та організовано внутрішній документообіг.

Заболоттівська громада на сьогоднішній день має сайт який дозволяє:

1. розповісти про діяльність територіальної громади колу зацікавлених людей та громадськості;

2. збирати і систематизувати інформацію, накопичувати бази даних (наприклад фотоальбоми);

3. розміщувати новини;

4. створювати петиції

5. надавати інформацію для ділових контактів та спонсорів.

Також громада створила сторінки в такій соціальній мережі як YouTube, де розміщують відео матеріали із проведених заходів та зібрань ради. Також є сторінка в соціальній мережі Facebook, де розміщують останні новини. В період пандемії активно використовувались системи відеоконференцзв’язку такі як Skype та Zoom.

Аналізуючи використання інтернет ресурсів та засоби електронного урядування досліджуваної громади можна зробити висновок, що запроваджені електронні сервіси полегшують роботу громади та дозволяють розширити коло осіб, які можуть дізнаватися про діяльність ОТГ, що в свою чергу може допомогти в залученні нових партнерів та спонсорів.

Разом з тим ця сфера має і недоліки, оскільки багато послуг ще не є переведені у електронний вигляд. Наприклад ніяким чином не реалізовується е-медицина та е-освіта.

Внутрішня організація роботи також набуває певних трансформацій, так Заболоттівська об’єднана територіальна громада долучається до процесу формування та розвитку системи міжнародних стандартів управління якістю шляхом створення центрів надання адміністративних послуг в об’єднаних громадах. Тому в громаді було створено центр надання адміністративних послуг, було проведено підготовку персоналу центрів надання адміністративних послуг з використанням сучасних IT - технологій. Було проведене базове навчання персоналу такі як “Комп’ютерна грамотність”, “Мережевий етикет”, “Електронна демократія”. Була здійснена просвітницька діяльність серед населення громади щодо можливостей та переваг впровадження IT-технологій у систему надання адміністративних послуг.

На сьогоднішній день громада знаходиться на стадії розробки навчальної програми моніторингу якості наданих адміністративних послуг, що в свою чергу буде включати в себе проведення регулярного аналізу зауважень і пропозицій суб’єктів звернень щодо якості надання адміністративних послуг. Що в свою чергу допоможе покращити взаємодію працівників як між собою так і з громадяниами.

Ці заходи в громаді проводить кадрова служба разом з головою селищної ради ОТГ. Вони беруть участь у заходах з підвищення фахової кваліфікації працівників апарату Заболоттівської селищної ради ОТГ які працюють з документацією, проводять навчання з приводу електронного документообігу.

Соседние файлы в папке Разное