Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Документ без назви.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
31.71 Кб
Скачать

3. Дослідження процесів управління організаційною підсистемою Заболоттівської громади

Система управління діяльністю організації – це відкрита система, яка може існувати лише за умови активної взаємодії з навколишнім середовищем [3, 47 с.]. Тобто, організація вибирає з проміжного та загального зовнішнього середовища основні фактори виробництва і, перетворюючи їх на продукцію (товари, послуги, інформацію) та відходи, передає знов у зовнішнє середовище. Інша особливість підприємства як системи: воно є штучною системою, створеною людиною заради її власних інтересів, передовсім спільної праці. Вона також включає в себе внутрішнє середовище, його відображає організаційна структура організації. Де чітко показані взаємозв’язки між відділами та чітко відображено підпорядкування одних елементів іншим.

Повноваження та обов’язки працівників організації відображає регламент сільської ради. Також регламентом сільської ради встановлюється порядок скликання сесій ради, підготовки і розгляду нею питань, проведення засідань, прийняття рішень ради, порядок формування та організації роботи постійних та інших комісій ра­ди, порядок формування виконавчих органів ради, здійснення депутатської діяльності, обрання і затвердження посадових осіб та інші процедури, які випливають з повноважень ради, встановлених Конституцією та зако­нами України.

Керівництво селищної ради і виконавчого апарату складається з декількох гілок влади, які функціонують між собою. Перша гілка сільського голови, в його повноваження входить призначення і звільнення керівників виконавчих органів, комунальних установ і підприємств; здійснення поточного контролю за їхньою діяльністю; визначення основних напрямків та повноважень.

Посадові повноваження голови сільської ради

1. Селищний голова є головною посадовою особою в системі органів місцевого самоврядування громади.

2. Повноваження селищного голови починаються з моменту оголошення відповідною виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про його обрання і закінчуються в момент вступу на цю посаду іншої обраної відповідно до закону особи, крім випадків дострокового припинення його повноважень.

3. Повноваження селищного голови визначаються чинним законодавством і можуть бути припинені достроково (тимчасово покладені на керівника відповідної військово-цивільної адміністрації відповідно до Закону України “Про військово-цивільні адміністрації”) у випадках, передбачених чинним законодавством.

4. При здійсненні наданих повноважень селищний голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед громадою, підзвітним і підконтрольним перед селищною радою за діяльність її виконавчих органів.

5. Щорічно селищний голова зобов'язаний прозвітувати перед радою та громадою про роботу виконавчих органів ради;[4, ст. 7]

Відділ організаційно-кадрової роботи Заболоттівської об’єднаної громади

Відділ організаційно-кадрової роботи громади у своїй роботі керується положенням про відділ правової, кадрової та архівної роботи Заболоттівської селищної ради об’єднаної територіальної громади.

Це Положення регулює питання діяльності відділу правової, кадрової та архівної роботи Заболоттівської селищної ради об’єднаної територіальної громади.

Відділ правової, кадрової та архівної роботи Заболоттівської селищної ради об’єднаної територіальної громади (далі - відділ) є структурним підрозділом Заболоттівської селищної ради ОТГ, утворюється Заболоттівською селищною радою ОТГ, підзвітний і підконтрольний раді, що його утворила, підпорядкований виконавчому комітету селищної ради, селищному голові, заступнику селищного голови відповідно до розподілу обов’язків, а з питань здійснення делегованих повноважень підконтрольний відповідним органам виконавчої влади.

Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції України, іншими нормативно-правовими актами України, розпорядженнями голови, цим Положенням.

Видання нормативно-правового акта, а також подання проекту такого акта для його прийняття чи погодження без попереднього розгляду та погодження з відділом правової, кадрової та архівної роботи не допускається.

Відділ організаційно-кадрової роботи забезпечує ведення кадрової роботи у виконавчому комітеті місцевої ради згідно з чинним законодавством, згідно з номенклатурою справ веде документи відділу, організовує роботу з розгляду звернень громадян виконавчим комітетом та його структурними підрозділами з питань, віднесених до компетенції відділу у порядку, визначеному чинним законодавством України та інше [5, 25 c.].

Табл. 4 Структура і штатна чисельність апарату Заболотівської селищної ради на 2018 р.

Назва відділів, управлінь та посад

Чисельність

І. Апарат селищної ради та виконавчого апарату

1.

Керівництво селищної ради і виконавчого апарату

4

1.1

Селищний голова

1

1.2

Заступник селищного голови з гуманітарних питань

1

1.3

Заступник селищного голови

1

1.4

Секретар селищної ради

1

2.

Фінансово-економічний відділ

6

2.1

Начальник відділу – Головний бухгалтер

1

2.2

Головний спеціаліст

2

2.3

Провідний спеціаліст

2

2.4

Спеціаліст

1

3.

Відділ організаційно- кадрової роботи

3

3.1

Начальник відділу кадрів

1

3.2

Спеціаліст ІІ кат(Вос)

1

3.3

Спеціаліст

1

3.4

Спеціаліст І кат-(Діловод)

1

4.

Староста

3

5.

Спеціаліст з інформаційних систем

1

6.

Соціальний працівник

1

7.

Юрист

1

8.

Спеціаліст-землевпорядник

2

9.

Менеджер проектів

1

10.

Завідувач господарством

1

11.

Водій

1

12.

Тех.працівник

1

13.

Опалювач

1

Всього:

27

Пройшовши практику у Заболотівській об’єднаній громаді, можна сказати, що громада функціонує добре, з усіма своїми обов’язками справляється, не дивлячись на те що площу має не маленьку і об’єднує в собі чотири села. А її проекти вже вирішили багато проблем, які були перелічені вище, кількісний склад працівників є достатнім, оскільки перенавантаження працівників не відбувається, а кожен спеціаліст регулярно проходить курси по вдосконаленню своїх професійних навичок. Таким чином не відбувається перенавантаження кількісного складу громади.

Проте є деякі заходи, які допоможуть оптимізувати роботу працівників, та будуть пришвидшувати їх діяльність, що у свою чергу призведе до збільшення ефективності як кожного працівника так і громади загалом, а саме:

  • переведення більшої кількості послуг у електронний формат, наприклад е-освіта;

  • використання методів планування часу для керівників не тільки вищої а й середньої ланки;

  • оновити матеріальну базу в організації, задля швидкого розвитку електронного урядування.

Всі ці заходи допоможуть покращити роботу працівників, та оптимізувати використання їх робочого часу та їх ресурсів.

Соседние файлы в папке Разное