Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_СТУДЕНТИ_друк2013.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Міністерство охорони здоров'я україни

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені М.І.ПИРОГОВА

Затверджено”

на методичній нараді

кафедри біофізики ВНМУ

Завідувач кафедри

проф. Хаїмзон І.І.

“____” ______________ 20 р.

Методичні вказівки

ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ №1

Навчальна дисципліна

Інформаційні технології у психології та медицині

Модуль №1

Інформаційні технології у психології та медицині

Змістовий модуль №1

Основи інформаційних технологій в системі охорони здоров’я. Методологія обробки та аналізу медичних та психологічних даних.

Тема заняття

Вступ. Організація робот в комп’ютерних класах. Створення робочого середовища і знайомство з робочими ресурсами.

Курс

1

Факультет

медичний

Спеціальність

Медична психологія

Вінниця, ВНМУ - 2012

Тема: Вступ до курсу. Організація роботи в комп’ютерних класах і техніка безпеки. Створення робочого середовища і знайомство з ресурсами робочих станцій (створення тек, отримання файлів методичних матеріалів з файлового сервера, знайомство з локальною мережею, налаштування робочого середовища). Вхідний контроль знань.

Мета роботи. Ознайомлення з організацією роботи у комп’ютерних класах, огляд інформаційних ресурсів, підготовка ообистого робочого середовища, нагадування основних навичок роботи з перснальним комп’ютером.

Теоретичні відомості

[Л. 1], ст.8 - 33; [Л.2], ст.3 – 28.

Порядок виконання роботи.

  1. Ознаймитись з правилами роботи у комп’ютерних класах і правилами техніки безпеки.

  2. Переглянути за допомогою програми Проводник файлову систему своєї робочої станції, визначити склад і розміщення програмних засобів.

  3. Створити на дискові С: у теці Student теку для своєї групи (якщо такої теки немає) під іменем «Номер групи_код_спеціальності». Створити у цій теці персональну робочу теку, присвоївши їй ім'я за зразком «Власне_прізвище_студента Номер групи».

  4. Запустити операційну оболонку Commander і ознайомитись з її інтерфейсом та інструментальними засобами.

  5. За допомогою засобів оболонки створити у власній робочій теці вкладену теку «Заняття 1».

  6. Отримати доступ до файлового сервера (адреса 192.168.181.220) за протоколом FTP (команда FTP/Новое FTP соединение) за допомогою програми-оболонки Commander). Ознайомитись з ресурсами, розміщеними на файловому сервері.

  7. Відкрити і переглянути файли методичних вказівок до практичних занять, які містяться у теці PUB файлового сервера. Скопіювати файли методичних вказівок до своєї персональної теки.

  8. Отримати доступ до файлового сервера (адреса 192.168.181.220) за протоколом HTTP (ввести адресу ftp://192.168.181.220 у поле адреси браузера Internet Explorer або іншого

  9. Відкрити файл методичних вказівок до практичного заняття, які містяться у теці PUB файлового сервера за допмогою браузера.

  10. Порівняти доступ до файлів за допомогою протоколів FTP і HTTP, зробити висновок і записати його до протоколу. Пояснити відмінність.

  11. Відкрити віртуальний диск RAMdisk H: Ознайомитись з його вмістом і з вмістом теки Student.

  12. За допомогою програми Блокнот (Notebook) групи Стандартные створити текстовий файл короткої автобіографії і зберегти його у власній теці, а також у теці Student віртуального диску. У теці Student віртуального диску видалити деякі (довільні) файли.

  13. Виконати перезавантаження комп’ютера, перевірити вміст теки Student віртуального диску.

  14. Зайти на сайт Вінницького нац. медичного університету (http://www.vnmu.vn.ua). Зайти у розділ кафедри медичної і біологічної фізики, знайти і переглянути наступні документи : методичні вказівки до практичних занять, методичні вказівки до самостійної роботи студентів, питання до модульних контролів. Записати до протоколу їх розміщення.

  15. Взнати ім'я своєї робочої станції у локальній мережі. Зобразити у протоколі структуру локальної мережі.

  16. Зробити власну теку мережевою і задати повний доступ до неї (для цього викликати контекстне меню для теки, обрати пункт Свойства, відкрити сторінку Доступ і виконати на ній потрібні налаштування).

  17. Виконати наступні дії за допомогою засобів оболонки Commander, програми Проводник і за допомогою засобів власне графічної оболонки ОС MS Windows:

    • створення вкладеної теки у власній теці;

    • копіювання файла автобіографії до вкладеної теки, переміщення та перейменування файла;

    • видалення файла і відновлення його з Корзини;

    • видалення вкладеної теки.

  1. Ознайомитись з можливостями налаштування робочого середовища, доступними на робочій станції.

  2. Ознайомитись з використанням екранної клавіатури (команда запуску екранної клавіатури знаходиться у пункті Специальные возможности Панелі керування), для чого ввести за допомогою неї короткий текст.

  3. Ознайомитись з режимом керування графічним вказівником за допомогою клавіатури за окремим керівництвом, яке видає викладач. Занотувати до протоколу клавіатурні команди керування графічним вказівником.

  4. Відповісти на питання вхідного контролю базового рівня знань.

Рекомендована література.

  1. Булах І.Є.Інформаційні технології у психології та медицині:підручник/І.Є. Булах,І.І. Хаїмзон.-К.:ВСВ «Медицина», 2011.-216 с.

  2. Основи інформаційних технологій в системі охорони здоров’я. Обробка та аналіз медичних даних // Збірник методичних рекомендацій до практичних занять з медичної інформатики (модуль №1) для студентів ІІ-го курсу медичного факультету (під редакцією проф. І.І.Хаїмзона).— Вінниця: ВНМУ, 2006. – 294 с.

Аудиторна робота

1. Виконання лабораторної роботи: – 75хв.

2. Тестовий контроль знань студентів – 10 хв.

4. Оголошення результатів роботи та завдання до наступного заняття – 5 хв.