Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod-2-Ultrafiolet.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Фізичні властивості та біологічна дія видимого випромінювання

Довжина хвилі 400-760 нм, проникає на глибину 2,5 см в шкіру складає гамму кольорів.

Біологічна роль:

  • є подразником зорового аналізатору (80% інформації людина сприймає за допомогою органу зору)

  • відіграє сигнальне значення (біологічний годинник)

  • стимулює життєдіяльність, обмін речовин

  • покращує емоційний настрій

  • підвищує працездатність

  • забезпечує фотосинтез, фототаксис

  • стимулює вироблення меланіну

  • бактерицидна дія

  • імуностимулююча дія

  • теплова дія

Біологічна дія така сама, як у УФ та ІЧ випромінювання, тільки значно слабша

Недостатність видимого випромінювання викликає:

  • передчасну втомуперевтомуневроз

  • зниження резистенції організмупідвищення захворюваності та загострення хронічної патології

  • міопію,

  • сколіози, кіфози

Надлишок видимого випромінювання викликає:

  • порушення нормальної функції ока

  • передчасну втомуперевтомуневроз

  • зниження резистенції організмупідвищення захворюваності та загострення хронічної патології

Профілактика: інтенсивність освітлення повинна відповідати гігієнічним нормативам.

Штучні джерела видимого випромінювання: електричне освітлення – лампи розжарювання, люмінесцентні лампи; неелектричне освітлення: газові лампи, гасові лампи, ліхтарі “летуча миша”, лампи карбідні (їх використання обмежене – в аварійних ситуаціях, польових умовах).

Прилади для вимірювання: люксметр. Одиниці вимірювання – люкс (лк).

Ситуацiйhі задачі

Задача 1

У дитячому санаторії організовано проводиться приймання дітьми сонячних ванн. Щоб отримати максимальну загальнозміцнюючу дію ультрафіолетової радіації лікарю необхідно визначити у школярів біодозу.

Біодозиметр був закріплений в області нижньої третини живота. Тривалість опромінення шкіри в першому віконці – 2 хв, в другому – 3 хв, в третьому – 4 хв, в четвертому – 5 хв, в п’ятому – 6 хв, в шостому – 7 хв. Через 6 годин після опромінення сестра виявила на шкірі дві червоні смуги.

Визначіть біодозу (в хв), а також максимальну, фізіологічну та профілактичну дози (в сек ). Перерахуйте зрушення в стані здоров'я та захворювання дітей характерні для переопромінення їх ультрафіолетовою радіацією.

Задача 2

Робітник склодувної майстерні скаржиться на головний біль, роздратованість, послаблення зору – він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку.

Об’єктивно: гіперемія склери, потовщення рогівки. Гострота зору обох очей – 0,7, зниження прозорості кришталика. Індивідуальними захисними засобами не користується.

Поставте діагноз захворювання, вкажіть оздоровчі та профілактичні заходи, необхідні в даному випадку. Дайте гігієнічну характеристику етіологічного фактора.

Задача 3

Лікар-стоматолог терапевтичного профілю кожен день у своїй практиці використовує світильник «VICTOR» для полімеризації фотополімерних пломб до 15 разів за добу. У приладу 3 місяці назад був зламаний захисний екран, однак, так як новий прилад коштує досить дорого, лікар продовжує користуватись старим. Додатковими засобами захисту не користується. Скаржиться на біль та відчуття “піску” в очах, неможливість дивитись на яскраве світло. Об’єктивно спостерігається гіперемія та набряк кон’юнктиви очей.

Поставте діагноз захворювання, вкажіть який фактор викликав дане захворювання. Дайте відповідні гігієнічні рекомендації. Перерахуйте ділянки спектра електромагнітного випромінювання.

Задача 4

Необхідно провести знезараження повітря у стоматологічному кабінеті. Площа приміщення становить 22 м2, висота – 2,9 м. Укажіть які бактерицидні опромінювачі та лампи необхідно використовувати у даному випадку та обґрунтуйте їх загальну потужність, характер розташування та режим роботи.

Задача 5

При посіві повітря у стоматологічному кабінеті аспіраційно-седиментаційним методом Ю.Кротова на чашці Петрі з м’ясо-пептонним агаром, через добу експозиції в термостаті проросло 98 колоній мікробних тіл. Після санації повітря, яку здійснювали чотирма лампами БУВ–30 впродовж 6 годин, зробили повторний посів. Умови посіву в обох випадках тотожні – швидкість посіву 10 л/хв протягом 5 хвилин. При повторному посіві виросло 6 колоній.

Дайте оцінку чистоті повітря до і після санації. Оцініть ефективність санації за допомогою ступеня і коефіцієнта ефективності.

Задача 6

Для санації повітря в шкільному класі (площа 50 м2, висота 3,5 м), в період епідемії грипу використовували опромінювач лампи БУВ–30, який працював впродовж години. Посів повітря до і після опромінення здійснювали аспіраційно-седиментаційним методом Ю.Кротова (швидкість посіву 20 л/хв, час – 5 хв).

Дати гігієнічну оцінку ефективності санації, якщо до опромінення виросло 86 колоній, а після – 64.

Задача 7

Для санації повітря в лікарняній палаті (площа 28 м2, висота 3 м) використовували опромінювач з лампою БУВ-30 протягом години. Посів повітря до і після опромінення здійснювали аспіраційно-седиментаційним методом Ю.Кротова (швидкість посіву 10 л/хв, час – 5 хв).

Дати гігієнічну характеристику проведеній санації, якщо до опромінення виросло 78 колоній, а після – 13.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]