Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
трен нг 4.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
47.66 Кб
Скачать

Розклад тренінгу

Режим роботи тренінгу можна організувати за двома різними принциповими схемами: "марафон" або довгострокової групи.

Тренінг у режимі "марафон" проводиться по 7-10 годин на день кілька днів підряд (або у вихідні — по два дні підряд). Можливі також варіанти марафону, коли тренінг проводиться впродовж цілої доби, але такий регламент частіше застосовують у психотерапевтичних групах.

У режимі довгострокової групи тренінг проводять по 2-3 години 1-2 рази на тиждень упродовж кількох місяців. Одразу слід планувати, що робота в довгостроковій групі триває приблизно на чверть довше, ніж у "марафоні" — щоразу групі треба "втягуватись" у роботу, більше часу займають підготовчі вправи, пригадування інформації, отриманої на попередніх за­няттях. Водночас режим довгострокової групи сприяє перене­сенню навичок, набутих на тренінгу, у реальне життя, дає мож­ливість дізнатися про те, як було використано ці навички, що саме вдавалося, а де були перешкоди.

Режим "марафону" дає змогу швидко створити відкриту та творчу атмосферу роботи групи, прискорює групову динаміку, але може спричинити відчуття "відокремлення" життєвого до­свіду та досвіду групи чи перевтому учасників.

Приблизний розклад роботи групи "марафон":

10:00 — початок роботи тренінгу;

12:00 — 12:15 — перерва на каву;

12:15 — 14:00 — продовження роботи тренінгу;

14:00 — 14:30 — перерва;

14:30 — 16:00 — продовження роботи тренінгу;

16:00 — 16:15 — перерва на каву;

16:15 — 18:00 — продовження роботи тренінгу;

18:00 — завершення роботи групи;

19:00 — 21:00 — аналіз знятого матеріалу, робота з особис­тими питаннями учасників.

Як видно з розкладу, тренінги такого типу зручно проводи­ти на виїзді, у пансіонаті, де є можливість спокійно працювати, не обмежуючи час (особливо якщо передбачити аналіз відеома-теріалу та консультації з особистих питань).

Приблизний розклад роботи довгострокової групи: 16:00 — початок роботи групи;

17:30 — 17:45 — перерва на каву; 17:45 — 19:00 — продовження роботи;

19:00 — 20:00 — чаювання, вільне спілкування учасників групи, обговорення різних питань.

Можна поєднувати обидва варіанти: проводити тренінги в режимі "марафон", а потім працювати з довгостроковою групою підтримки.

Технічне обладнання

Приміщення. Створенню робочого настрою групи сприяє про­ведення тренінгів у одному й тому самому приміщенні. Зручно, коли воно квадратне (а не видовжене), просторе, щоб там могли вільно виконувати рухові вправи 12 осіб. Потрібне хороше осві­тлення та вентиляція. Приміщення має бути достатньо шумоізо-льованим. Під час тренінгу в ньому не мають права перебувати інші люди, а також заходити й виходити.

Під час перерви на обід, каву тощо учасники тренінгу пере­бувають у сусідній кімнаті.

Обладнання. Найважливіше, щоб були окремі стільці для кожного з учасників і тренера. Бажано, щоб стільці були одна­кові, зручні, досить легкі чи на коліщатах (бо їх доводиться весь час переміщувати й розташовувати інакше).

Зручніше користуватися великими аркушами паперу, що кріпляться до стін скотчем, ніж дошкою, бо це дає змогу розмі­щувати одночасно всі потрібні опорні схеми. Учасники повинні мати блокноти у твердих обкладинках, ручки, папки для мате­ріалів. Допоміжним обладнанням можуть бути аркуші клейко­го паперу, м'ячі, бейджики, олівці та фломастери.

Можна використовувати магнітофон з аудіозаписом (музи­кою), якщо це не відволікає уваги тренера та учасників і ство­рює потрібний емоційний стан групи. Музика може допомогти виконувати структуровані вправи (особливо рухові), але дуже заважає під час міні-лекцій або дискусій. Краще використовува­ти маловідомі чи спеціально написані музичні твори — це змен­шує можливість інтенсивних емоційних спогадів про якісь події особистого життя учасників групи, пов'язані з цією мелодією.

Відеозапис. Робота без відеозапису тренує увагу та пам'ять ведучого та учасників групи, обходиться дешевше, але може стати приводом для конфлікту: "Це тобі здалося, я такого не казав!"

Відеозапис дає можливість аналізувати особливості поведінки учасників на якихось етапах тренінгу. Для виконання відеоза-пису потрібен оператор (тренер не може сам вести зйомку!); ба­жано перед тренінгом домовитися з оператором про те, які епі­зоди чи яких учасників слід обов'язково зняти.

Аналіз відеозаписів у середньому займає у 2-3 рази більше часу, ніж сам запис, тому для цього слід передбачити час і при­міщення з обладнанням. Обов'язково має бути згода всіх учас­ників тренінгу на проведення відеозйомки. Крім того, потрібно обговорити її подальше використання:

  • перегляд лише в присутності групи;

  • перегляд із супервізором;

  • використання як навчального матеріалу;

  • інше.