Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
радіологоія модуль №1.docx
Скачиваний:
187
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.76 Mб
Скачать

31.Характеристика методу далеко дистанційної гамма-терапії. Апарати. Показання та протипоказання до використання.

Далекодистанційна рентгенотерапія здійснюється на апараті РУМ-17 (див. мал. 6.2). Шляхом зміни напруги на рентгенівській трубці можна генерувати випромінювання різної проникаючої здатності.

В залежності від локалізації патологічного осередка далекодистанційна променева терапія поділяється на:

поверхневу ( використовується при локалізації вогнища ураження на глибині до 1 см від поверхні шкіри) — технічні умови: напруга 100 – 120 кВ, сила струму 5 - 10 мА, фільтр алюмінієвий 3 мм, ВДШ 30 см;

напівглибоку (використовується при локалізації вогнища ураження на глибині до 3 см від поверхні шкіри) — технічні умови: напруга 140 – 160 кВ, сила струму 10 мА, фільтр 0,5 мм міді + 3 мм алюмінію, ВДШ 30 – 40 см;

глибоку (використовується при локалізації вогнища ураження на глибині до 5 см від поверхні шкіри) — технічні умови: напруга 200 – 230 кВ, сила струму 10 мА, фільтр 1 мм міді + 5 мм алюмінію, ВДШ 40 – 50 см.

32.Характеристика методу внутрішньо порожнинної променевої терапії. Будова та форми джерел випромінювання. Показання та протипоказання до використання.

1.Внутрішньопорожнинний метод променевої терапії — використовують для лікування раку стравоходу, прямої кишки, матки, сечового міхура та ін. Джерело випромінювання максимально близько розташовують до пухлини. Безпосередній контакт джерела випромінювання з патологічним осередком дозволяє отримати високу поглинуту дозу в стінках порожнини при відносно малих дозах за її межами (див. мал. 7.2.). Методика внутрішньопорожнинної гамма-терапії передбачає використання шлангового апарата для внутрішньопорожнинної гама-терапії. З метою виключення безпосереднього контакту персоналу із закритими джерелами випромінювань використовують метод „Afterloading” (наступне введення). Для фіксованого розташування радіоактивних препаратів в порожнинах використовують ендостат (трубку). Спочатку в порожнину вводять ендостат і фіксують його в потрібному положенні без джерел випромінювань, приєднують ендостат до шланга апарата, після чого без участі персоналу з пульту управління шланговим терапевтичним апаратом (див. мал. 7.1.) включають механізм транспортування радіоактивних препаратів із сховища апарата в ендостат. Після закінчення сеансу радіоактивні препарати автоматично повертаються в сховище апарата.

Внутрішньпорожнинна гама-терапія показана при злоякісних пухлинах порожнини рота(альвеолярний рак, рак язика, піднебіння, рак губи, слизової оболонки щоки, ін.), стравоходу, шлунку, прямої кишки, піхви, шийки матки, матки.

33. Характеристика методу внутрішньотканнинної променевої терапії. Будова та форми радіоактивних препаратів. Показання та протипоказання до використання

Внутрішньотканинний метод променевої терапії:

Внутрішньотканинна гама-терапія. Радіоактивні гама-препарати (закриті чи відкриті джерела випромінювань) вводять безпосередньо в тканину пухлини. В пухлині створюється висока доза опромінення в той час, коли в оточуючих тканинах поглинається значно менша енергія випромінювання (див. мал. 7.5.). Для створення рівномірного дозного поля окремі радіоактивні препарати вводять в пухлину і навколо неї паралельними рядами через 1 – 1,2 см один від іншого у вигляді прямокутника чи інших фігур і залишають їх на 6 – 7 діб до досягнення СОД 60 – 70 Гр.

Закриті радіоактивні препарати можуть бути у формі голок, намистин, трубочок, шовного матеріалу з гранулами 60Co та ін.(див. мал. 7.3., 7.4.).

Внутрішньотканинний метод променевої терапії використовують як самостійний метод та в комбінації з радикальним чи паліативним хірургічним втручанням при раку молочної залози, легень, язика та при лікуванні раку інших локалізацій.

Внутрішньотканинна бета-терапія. Проводять з використанням відкритих РФП (колоїдних розчинів та зависі радіонуклідів 198Au, силікату 90Y, фосфату цирконію або фосфату хрому 32Р). Використовучи спеціальні захисні інструменти в пухлину паралельними рядами на відстані 0,6 – 1,2 см одна від одної вводять голки шприців. Потім їх повільно видаляють вводячи в тканини РФП для підведення необхідної осередкової дози. Дози розраховують за математичними формулами. РФП всмоктується по лімфатичних шляхах у регіонарні лімфатичні вузли, де відбувається опромінення можливих метастатичних ракових клітин.