Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Dverij_-_SOPILKA_(shkola_gry)_chast-1

.pdf
Скачиваний:
416
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Нота ФА (с.12-14)

1.Заграти від нот ЛЯ, ЗО, ФА пісню № 6 та вправу 1. Заграти на тон нижче пісні № 9-13 та вправу 2.

2.Прочитати ритм, написаний на вагончиках музичного поїзда (с.12). Знайти пісню із таким же ритмом.

3.Вчити учня найпростішого аналізу музичних форм.

За одиницю музичного виміру хай він бере на перших порах один такт. Звертати увагу учня на повторність тактів, варіантність, на подібність, неподібність тактів тощо.

Вчити учня запису“формул форми”, позначаючи такти маленькими ла-

тинськими літерами.

Пісня № 30

а а а1 а1

 

Пісня № 21

а в а1 в

 

Пісня № 26

а а а1 в а2 с

При виведенні“формул форми” можна використовувати й літери української абетки, утворюючи жартівливі поєднання:

каша – № 10, мама – № 12, помпон – № 31 тощо.

4.Допомогти Карлсону виміряти відстань між звуками пісні"Падай, падай, дощику" (№ 29). За допомогою цієї пісні навчитися чисто співати кварту(2½ тони) вниз.

5.Вивчити нові пісні та вправу.

6.Прочитати сопілковий дует "А в горобейка" (с.40).

При вивченні будь-якої мелодії доводиться багаторазово її повторювати. Щоб не втомлювати дітей одноманітністю, доцільно кожну мелодію співати словами, складами ритму, назвами нот, числовими позначеннями щаблів ладу. Доцільно також дещо змінювати темп, динаміку, виконавський штрих. Усе це активізує увагу учнів та сприяє швидшому запам’ятанню мелодій.

Ще одне: не жалкуйте часу на ознайомлення дітей із іншими музичними інструментами. Гра на ксилофоні, фортепіано, гітарі (із наступним підбором вивченого на сопілці) приносить дітям справжню радість пізнання, ще більше зацікавлює їх до науки.

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

59

 

Нота МІ (с.15-17).

1. Заграти квартою нижче пісні № 6-8, вправу 1.

За допомогою малюнка на сторінці17 заграти від нот СУ, ЛЯ, ЗО пісню "Ходить котик" (№ 16); від нот СУ, ЗО – "Щедрика" (№ 15).

2. Прочитати дует "Посаджу я грушечку" (с.41), навчитися грати і співати нові пісні.

3.Запам’ятати, що пісня № 31 ("До нори, мишко") починається четвертим щаблем. За допомогою цієї та раніш вивчених пісень-еталонів упізнавати на слух

4-й, 3-й, 3-низький, 2, 1, 7, та 6-й щаблі ладу.

4.Навчитися співати квінту вгору (пісні № 32, 37).

Співати від будь-якого звуку і одночасно показувати пальчиками на сторінці 36 такі інтервали: 2м, 2в, 3м, 3в, 4, 5. Як взірці для співу використовувати початки пісень № 15, 27; № 7, вп.4; № 16, 17 (23); № 10, 13; № 29; № 32 (37).

5. Придумати ритм до слів: Пташка рада весні, а дитина матері. Доки ненька жива, дитя – мов сонечко.

Зрозумними дітьми і без грошей добре.

6.Вивчити вправу 7. Навчитися грати вправу 6 від ноти МІ.

Щоб активізувати слух учня, навчіть його таких форм роботи над творами:

а. Притуливши сопілку денцем до підборіддя (2-3 сантиметри нижче вуст), учень співає мелодії назвами нот, числовими позначеннями щаблів.

У повільному темпі, одночасно зі співом (який “підказує” пальчикам, що мають грати), – вправляє пальчики відповідними аплікатурними рухами.

б. Вслухається у звучання сопілки, граючи на ній самими лише пальцями (без вдування повітря); звуки, які не прослуховуються, доуявляє внутрішнім слухом. Зверніть увагу учня на те, що сопілка під час активного закривання отворів пальцями видає короткі тихенькі звуки.

в. Уявляє мелодію внутрішнім слухом і одночасно“грає” її пальчиками на “німій клавіатурі сопілки” – на будь-якій паличці, олівці тощо.

Зазначимо, що вивчати мелодії способом“уяви мелодію” можна у найрізноманітніших умовах: у поїзді, на пляжі, в готелі тощо, – тобто тоді, коли голосна гра на інструменті є попросту небажана.

До слова: якщо учень простудився, то йому, щоб не затягувати хворобу (нежить, ангіну), не варто грати на інструменті. Та щоб не утворилася перерва у заняттях, хай продовжує працю над творами способом “уяви мелодію”.

7. Ще раз пригляньмося до мелодій.

Ми вже не раз зустрічалися із повторенням усієї мелодії за допомогою репризи, із повторенням окремих мелодичних зворотів (див. пісні № 31, 33).

Повторення маємо і у пісні №34. Але воно не буквальне(порівняйте між собою перший і другий такти), а поєднане із одночасним розширенням у про-

порції один до двох

(див. спотворене зображення дівчинки на малюнку праворуч).

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

60

 

Подібне спотворення одержимо, якщо запишемо перший такт пісні №34 на магнітофон і, відтворюючи, у середині такту переключимо швидкість плівки на двічі меншу. Почуємо ми не тільки спотворення по горизонталі (удвічі розшириться тривалість нот), але і по вертикалі – замість високого дитячого голосу раптом прозвучить низький чоловічий.

Поясніть фізичну природу цього явища – залежність між частотою коливань пружного тіла та висотою звуку.

Вернімося до нашої мелодії (№ 34).

Її розширення у другому та четвертому тактах художньо виправдане. Переконатися в цьому допоможе невеличкий експеримент:

а. заграйте всю пісню у ритмі першого такту; б. заграйте всю пісню у ритмі другого такту.

Упершім випадку мелодія стала якоюсь надто легковажною. У другім – нудною, затягненою.

Ужитті ми часто змінюємо пропорційні співвідношення між предметами, явищами (у тому числі й суспільного життя), бажаючи отримати якусь нову якість. Для підтвердження, з’ясуйте з учнем: чи змінюватиметься відтінок зеленої фарби (отриманої в результаті змішування жовтої та синьої фарб), якщо давати їх у пропорції 1:1, 1:2, 2:1?

8.У наступній пісні (№ 35) ми знову зустрічаємося із повторенням мелодичного звороту. Але на цей раз його перенесено на щабель вище. Називається такий спосіб повторення мелодій секвенцією.

Спробуйте у цій же пісні одержати ще одну секвенцію, змінивши у передостанньому такті дві нотки.

9. Розгляньмо мелодію пісні № 40. Які види повторень тут бачимо? а. такти 1 і 2 – секвенційне повторення, б. такти 1 і 5 – варіантне повторення,

в. такти 3-4 та 7-8 – буквальне повторення.

Чи можна сказати, що 3-й такт пісні №36 (у порівнянні із 2-м, 6-м та 7-м тактами цієї ж пісні) є ще одним видом повторення – неточною секвенцією?

Із якими видами повторень маємо справу у пісні № 39? а. якщо заграти пісню без 3-го та 7-го тактів?

б. якщо порівняти між собою 1 і 3-й, 1 і 7-й такти; 3 та 7-й такти?

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

61

 

Заграйте пісню № 39 інакше: перший та останній двотакти залиште такими ж як вони були, а мелодію другого та третього двотакту побудуйте на секвентному повторенні першого.

Чи залежить виразність, багатство мелодичної лінії від кількості й різноманітності використаних видів повторень?

Нота РЕ (с.18-21)

1.Прочитати з учнем сопілковий дует "Мала-м я фраїра" (с.41).

2.Заграти пісні № 15-17 квартою нижче (у тональності РЕ-мінор). Ознайомитися із новими піснями (№ 41-49), вправою 8.

3.Заграти каноном пісню № 43. Місце вступу другого голосу канону позначено в нотах маленькою двієчкою.

Якщо хочете, щоб мелодії першого та другого голосу завершилися одночасно, то замініть закінчення другого голосу (див. нотний приклад а ).

4.Навчити учня грати нотний приклад б і в мажорному, і в мінорному нахилах (з ФА-дієзом, з ФА-бекаром). Зверніть увагу: якщо заграти вправу каноном, то голоси декілька разів перетнуть один одного. Обидві сопілки під час зустрічі голосів мають давати чистий унісон.

Хай учень запам’ятає (запише до свого музичного словничка): unisono – одночасне звучання двох та більше звуків, однакових за висотою.

5.Заграйте один із вивчених звуків і попросіть учня заграти з вамив унісон. Попросіть учня заграти два звуки на відстані прими, на відстані нуль тонів.

6.Хай учень розповість, як він визначає величину відстаней між звуками на сопілці (- великий отвір дає тон, малий – півтон).

7.Хай учень заграє мелодію"Щедрика" і за допомогою аплікатурних отворів, визначить на яку відстань опущено мелодію Б по відношенню до мелодії А;

мелодію В по відношенню до мелодій А, Б (с.19).

8.Навчитися співати мінорний і мажорний тризвуки(початки пісень № 48, 49); кварту (№ 42), квінту (вп.8).

Запам’ятати звучання п’ятого та сьомого низького щаблів ладу (№ 42, 47, вп.8).

9.Пісню № 45 диригувати "зірочкою" та "ялинкою".

10.За допомогою "чарівного ромбу" (с. 17) перенести на малу терцію вниз пісні № 22, 25. Співаючи ці пісні числовими позначеннями щаблів ладу, замість слів

чотири, вісім вживайте склади чо, вім.

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

62

 

Нота ДО-дієз (с.22, 23)

Інколи під час гри низьких нот сопілка зовсім перестає звучати, або звучить ледь чутно. Осідання вологи на стінках щілини голосника є найбільш вірогідною причиною неякісного звуку. Щоб усунути вологу, яка заважає вільному проходу повітря в сопілку, треба затулити голосник великим пальцем та з усієї сили подути (див. малюнок на с.25).

Другою причиною неякісного звучання сопілки може бути нещільне затуляння аплікатурних отворів. У цьому випадку слід порухати сопілкою так, щоб пучки пальців лягли на свої отвори якнайщільніше.

Ще одне: щоби пучки пальців краще відчували своє місце на цівці сопілки,

– ледь-ледь стешіть краї аплікатурних отворів(с.41, малюнок б ). Найлегше це зробити дрібненьким шліфувальним папером(ну лівк ою), скрутивши з паперу маленький кульочок і наклавши його, як наперсток, на вказівний палець.

1.Провести гімнастику пальчиків (с.13).

2.Заграти квартою нижче пісні № 18-20, вправу 5.

3.Прочитати сопілковий дует "Задумала вража баба" (с.42). Ознайомитися із новими піснями та вправою 9.

4.Розглянувши малюнки на с.43, проаналізувати мелодичну лінію пісні № 52.

У цій пісні зустрічаємо одразу два види тризвуків:

мажорний (РЕ-ФІ-ЛЯ), зменшений (ДІ-МІ-ЗО).

Відрізняються тризвуки один від одного своїм звуковим забарвленням. Забарвлення ж залежить від будови акорду, тобто, з яких за величиною інтервалів скомпоновано цей акорд (див. малюнок на с.23).

5. Вміти заспівати та упізнати на слух мінорний тризвук (початок пісні № 48),

мажорний тризвук (№ 49, 52), зменшений тризвук (передостанній такт № 52).

Як мірку-еталон для слухового знаходження мінорного та мажорного тризвуків використовуйте початки згаданих пісень або перші звуки"Щедрика" та "Бузька".

6. Еталонами яких щаблів ладу можуть служити початки пісень №50, 51, 53, 54, 55 (52) ?

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

63

 

Нота ДО (с.24-27)

1.Прочитати сопілковий дует "Парубки, встидайтеся" (с.42). Ознайомитися із новими піснями.

2.Грати нотний приклад а від нот ФА, СУ, ЗО, ФА. Грати штрихами деташе,

стакато, легато.

3.Вивчити вправу 10. Під час гри нот ФА-СІ, – швидким, одночасним рухом пальців перехоплювати сопілку то лівою, то правою рукою (Л·1 – 1·П). Сопілка у час зміни рук не повинна хитатися.

4.Заграти пісню № 29 ("Падай, падай, дощику") від нот СУ, СІ.

Ще раз визначити відстань між верхніми та нижніми нотами пісні 29№. Звернути увагу учня на дзеркальну подібність аплікатур при грі пісні від нот ЛЯ, ЗО, ЗУ (ФІ), ФА.

ЛЯ – МІ (12·1 – Л·12) ЗО – РЕ (123·1 – Л·123) ЗУ – РУ (1234·1 – Л·1234)

ФА – ДО (12345·1 – Л·12345)

Хай учень запам’ятає, що між цими звуками (й цими отворами на сопілці)

чиста кварта – 2½ тони.

4.Намалювати будиночок щаблевої будови пісень № 59 та 61. Співати, як гаму (вгору та вниз) звукоряди цих пісень.

Вирахувати відстань між звуками МІ-СУ та ДО-ФІ. Дати тритонам ім’я (зменшена квінта, збільшена кварта).

6. Заграти пісню № 56 від ноти МІ, а потім від ЛЯ. Звернути увагу учня, що ця пісня і від МІ, і від ЛЯ грається однаковими аплікатурними ланцюжками. Тільки від МІ граємо правою рукою, а від ЛЯ – лівою.

Однаковими аплікатурними ланцюжками можна заграти і пісню №57 (від нот РЕ, ЗО).

Якщо ж спробувати заграти однаковими аплікатурними ланцюжками -на ступну пісню (№ 58), то нота СІ усе зіпсує. Через цю ноту мелодія стає нестійкою, якоюсь невизначеною. Це й не дивно, бо загравши СІ (замість СУ), ми позбавляємо мелодію головного тону. Хай учень порівняє відстань між звуками ДО-ФА та ФА-СІ.

7. Заграйте учневі нотний приклад б. Розкажіть, що дуже часто отакі зміниальтерування нот, в результаті яких утворюється тритон, призводять до зміни тоніки. А збагачення тонального плану твору – явище в музиці завжди бажане.

Цікаво знати, що в часи середньовіччя (5 ст. – середина 16 ст.) музиканти старалися не вживати тритон, бо він – “від лукавого”.

8. Навчити учня догляду за сопілкою.

Щоб сопілка добре звучала, її необхідно підсушувати. Для цього спершу продуваємо голосник та протираємо цівку зісередини накрученим на паличку шматочком марлі. Потім кладемо сопілку в її ліжечко-футляр, і боком засуваємо в кришечку. Повітря, заходячи в утворену щілину, підсушить інструмент.

Якщо у щілину голосника попала крошинка хліба чи якась інша дрібка, то прочищаємо щілину дерев’яною лопаточкою, зробленою зі столярного шпону.

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

64

 

Доцільно час від часу протирати щілину голосника спиртом або одеколоном. До слова: якщо учневі доводиться інколи грати на чужій сопілці, то хай обов’язково (!) протирає губник сопілки спиртом. Так само слід робити і в крамниці, вибираючи собі інструмент.

9. Від ноти ДО грати вправу 6.

Нота ДО2 (с. 28-31)

1. Запитати учня: від чого залежить висота звучання сопілки?

(- від розмірів інструмента, від кількості відтулених отворів). Розповісти учневі про третій спосіб зміни висоти звуку – передування.

Затуліть усі 10 аплікатурних отворів сопілки ,і міняючи лише силу дуття, заграйте на сопілці шість перших звуків натурального звукоряду(ДО1, ДО2, ЗО2, ДО3, МІ3, ЗО3). Скажіть, що усі ноти другої октави (другого звукового поверху) ми беремо способом передування.

2. Прочитати дует "Зелена діброва" (с.42).

Вивчити вправу 11. За її допомогою навчитися співу гами ДО-мажор, а також навчитися попадати голосом із першого на восьмий та із восьмого на перший щаблі – тобто навчитися октавних “стрибків”.

3. Вивчити нові пісні. Аналізувати будову їх мелодій: а. показати найхарактерніші ходи мелодії –

70 – висхідні стрибки на кварту, повторення одного і того ж звуку, низхідні ходи по сходинках гами,

80 – рух звуками мінорного тризвуку, хвилеподібні, гамоподібні ходи і т.д.; б. записати "формулу форми" пісень № 70-73, 75, 79.

4. Викласти з кубиків будиночки щаблевої будови пісень. Знайти пісні, в яких тоніка знаходиться посередині будиночка, в основі будиночка, нагорі та надолі будиночка.

5.Знайти відхилення мелодії в іншу тональність у пісні № 74.

6.Навчити учня диригувати пісню № 72.

Пояснити, що дана на малюнку диригентська схема “на шість” є похідною від схеми “на два”; що мелодії записані у розмірі 6/8 граємо як вальс. От тільки початок першого півтакту наголошуємо дужче, початок другого – ледь-ледь.

7. Скласти із карточок-тактиків, намальованих на с.28, одну з раніш вивчених пісень. Ознайомити учня зі складнішим варіантом муз-забави “Склади пісню”:

а. виписати мелодію добре знаної пісні на смужці нотного паперу; б. розрізати папір по тактових рисках і написати на тактиках

їх порядковий номер; в. розкладаючи тактики у різноманітних поєднаннях, грати утворені

мелодії; найцікавіші варіанти мелодій записувати в зошит.

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

65

 

Візьмімо, для прикладу, пісню № 73 ("Ой нумо, нумо"). Хай учень заграє підряд усі непарні такти (1, 3, 5, 7-й);

парні такти (2, 4, 6, 8-й); такти 1, 4, 6, 8-й і т.п.

Така забава-музикування пробуджує інтерес до“конструювання” мелодій, розвиває навики вільного читання з нотного аркуша.

8. Провести з учнем дослід з акустики. Притиснувши струну (наприклад, гітари) посередині, послухати як звучить пів струни [відтинок X-N]. З’ясувати:

який інтервал утворюється між звучанням цілої струни та її половиною?

як звучить чверть струни відносно половини та відносно цілої струни?

(див. малюнок на с.31).

9. Розв’язати “музично-математичну” задачу.

Звук ЛЯ першої октави дає 440 коливань за секунду. Звук ЛЯ другої – удвічі більше.

Звук ЛЯ третьої – удвічі більше, ніж ЛЯ другої. І т.д.

Вирахувати: Яка частота коливань струни ЛЯ п’ятої октави?; із якою час-

тотою коливаються струни ЛЯ контроктави, субконтроктави? 10. Навчитися якісно поєднувати ноту СУ із нотою ДО2 .

Граючи ноту СУ, підтримувати сопілку усіма пальцями правої руки, а також місточком, ріжками та чотирма варіантами підківки (див. с.3).

11. Запам’ятати звучання 7-го натурально-низького щабля (початок пісні № 75). Навчитися співати та впізнавати на слухмалий мінорний септакорд (початок пісні № 78).

12. Навчити учня укладати з пісень “віночки народних мелодій”.

Виступаючи з учнем (учнями) в концертах, гармонічний супровід (його записано латинськими літерами над мелодіями пісень) варто було б грати на цимбалах або бандурі – багатоголосних інструментах, тембр яких найприродніше єднається із тембром сопілки.

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

66

 

АЛФАВІТНИЙ ПОКАЖЧИК НАЗВ ПІСЕНЬ ТА ВПРАВ

А, а, коточок 12

Ав горобейка 40

Адобрий вечір 22

Акозанька белая

(білоруська н.п.) 26 А, котки два 40

Алюляй мі, люляй 23

Ами просо сіяли 39

Андрей-воробей (російська н.п.) 25 А ти, старий бобре 7 Бабин біб розцвів у дощ 36 Бігли коні під мостами 3 Боюся я, бою 15 Бузько-лелека 6

Вазьму я казла ды за рожачкі (білоруська н.п.) 26

Вербовая дощечка 16, 28 Весна наша з квітками 28 Віє вітер з-під воріт 32

В нас відкрили нову школу 35 Водичко, водичко 8 Волики у ярмі 29 Ген летить літак високо 34 Гэй ти, воўчанька

(білоруська н.п.) 26 Горобеєчку, шпачку, шпачку 30 Горошок, кокошок 12 Гречка не вижата 16 Да подай, маці, ключэ

(білоруська н.п.) 27 Добрий вечір, або що 10

Добры вечар таму, хто ў етом даму (білоруська н.п.) 27

До нас, хлопці, до нас 30 До нори, мишко, до нори 15 Эх-ма! Ну и тьма!

(російська н.п.) 25 Єдна ножка тупоче 15 Жень воли, жень 28 Задумала вража баба 42

За упрямку (російська н.п.) 24 Зелена діброва горіла, горіла 42 Зеленії огірочки 13

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

67

 

Їхав лис через ліс 2 Кап, кап – дощ почався 35

Каркнув крук 32

 

 

 

Катуляла баба хліб

34

 

Колишу тя, мій синочку 38

Коломийки заспівати

10

 

Котино, котино 38

 

 

 

Кроковеє колесо 18

 

 

 

Купалля! (білоруська н.п.)

27

Кую, кую чобіток 6

 

 

Ладки, ладки 5

 

 

 

Малам я фраїра фуяреша

41

Ми вчимо розміщення нот

37

На черешні костогриз

33

 

Не буду я женитися

30

 

Не лий, дощик, не лий

19

 

Нема в саду соловейка

7

 

Не тепер, не тепер

40

 

 

Ой, а піду я 17

 

 

 

Ой весна, весна 4

 

 

 

Ой виходьте, дівчата

38

 

Ой заграйте, музичейки 16

Ой котусю, котусю

31

 

Ой летіла зозулейка

13

 

Ой люлі, люлі, моя дитино

17

Ой на Купала, Купалочка

18

Ой ну, котку рябку

10

 

Ой нумо, нумо 28

 

 

 

Ой пливуть гусоньки

29

 

Ой попід гори лелія

22

 

Ой рудуду, рудуду

20

 

Ой січена калинонька

21

 

Ой спи, дитя, в колисоньці

31

Ой спи, синку 13

 

 

 

Ой то мені сподобала

9

 

Ой у саду вишневому

13

 

Падай, падай, дощику 14

 

Парубки, встидайтеся

42

 

Печу, печу хлібчик

34

 

Під березу їжачок 2

 

 

Піч регоче 3

 

 

 

Пливе качур 39

 

 

 

Посаджу я грушечку

41

 

Поставлю я кладку

18

 

При долині мак 21

 

 

 

Ó Р.Є. Дверій. СОПІЛКА. Част.1

68

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]