Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Калинівський район.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
283.21 Кб
Скачать

4. Будівництво і транспортно-комунальна мережа

Будівельний комплекс району нараховує 3 будівельних організації: районне дорожнє підприємство „Калинівський Райавтодор”, ЗАТ „Калинівське БМУ - 5” та філія „Калинівська ДЕД” ДП „Вінницяоблавтодор”. Існує ряд приватних фірм, які здійснюють будівельні та ремонтно – будівельні роботи згідно європейських стандартів. Транспортний комплекс району представляють такі організаціі: ВАТ „Калинівське АТП - 10509”, ВАТ „Корделівське АТП – 10561”, ДП „Віннітранс”, 2 приватні фірми та 8 приватних перевізників. Мережа автомобільних доріг місцевого значення складає 347,3 км, в т.ч. з твердим покриттям – 337,2 км, асфальтобетон і чорне покриття – 219,7 км, біле шосе – 66,1 км, бруківка – 55,6 км., з ґрунтовим покриттям – 10,1 км. Протяжність тротуарів з твердим покриттям – 34,2 км. Усі населені пункти району мають під’їзні дороги з твердим покриттям та повністю забезпечені автобусним сполученням.

5. Підприємництво

Відповідно до Урядових Програм в Калинівському районі продовжується реалізація курсу ринкових реформ, невід’ємною частиною якого є всебічна підтримка розвитку малого та середнього бізнесу. Зареєстровано 242 малих підприємств, з них 188 діючих. Кількість малих підприємств на 10 тисяч населення становить 40,1 одиниць. За січень – березень 2010 року зареєстровано суб’єктів підприємницької діяльності: - фізичних осіб - 68 чол.; - юридичних осіб – 8 чол. В сфері малого бізнесу діє 34 селянсько-фермерських господарства. Всього в малому бізнесі зайнято 4,5 тис.чоловік. На малих підприємствах працює 1,4 тис.осіб, що становить 10,8% від загальної кількості працівників, зайнятих в усіх сферах економічної діяльності. Для створення більш сприятливих умов для розвитку підприємництва в районі працює реєстраційний та дозвільний офіси.

6. Соціально – культурна сфера

В районі випускається газета „Прапор перемоги”, засновниками якої є Калинівська районна рада, районна державна адміністрація та колектив редакції. Майже 3 тисячі жителів міста і сіл району об’єднані в колективи аматорського мистецтва, які діють у клубних закладах, з них 23 носять високі звання народних і зразкових. При клубних закладах культури працює біля 250 колективів художньої самодіяльності та гуртків народної творчості. В січні місяці традиційно проводиться театралізоване свято сатири і гумору, присвячене дню народження поета і гумориста С.Руданського. На День молоді відбувається районний конкурс дитячої та юнацької творчості „Зорепад”. Щороку проводиться районний фестиваль дитячої естрадної пісні „Веселі дзвіночки”, метою якого є пошук і відкриття молодих талантів у різних номінаціях. В районі створено 3 музеї. Музейні фонди нараховують понад 2 тисячі експонатів. Існує 149 пам’яток культурної спадщини району, серед яких найвідоміші: Іванівський замок (1596р.), монастир 18 століття та римо-католицький костьол Діви Марії (1780р.), Новогребельська Михайлівська церква (1701р.), Пиківський костьол Пресвятої Трійці (1777р.). В районі функціонує: Бібліотек 36 Бібліотечний фонд району 402565 тис.примірн. Всього працівників бібліотек 55 чол. Будинків культури 21 Сільських клубів 19 Клубів – бібліотек 5 Кінозалів 1 Всього працівників клубних установ 66 чол. Кількість дитячих музичних шкіл 1(142 діт.) Викладачів музичних шкіл 26 чол. Всього в системі культури працює 172 чол. Всього закладів культури 80 Калинівська земля багата літературними, науковими та політичними діячами. В с.Хомутинці народився фольклорист С.В.Руданський, в селах Мончинці та Іванів – українські письменники С.П.Колеснік та О.Ф.Чорногуз, в с.Мізяків – краєзнавець, історик та етнограф В.В.Боржківський, в с.Пиків– художник Атлантов В.М. Серед наших земляків були і є відомі вчені. Це відомий український вчений селекціонер Л.Л.Семполовський та засновник Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції доктор юридичних наук В.І.Семчик. Сьогодні працює на Уладово-Люлинецькій дослідно-селекційній станції доктор сільськогосподарських наук Розводовський А.М.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]