Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08-10-2014_23-01-21 / Пр 1.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
73.73 Кб
Скачать

1.6. Екологічні аспекти виробництва та споживання біопалива

Неконтрольоване та постійно зростаюче видобування нафти та використання нафтових палив призводить до багатьох негативних екологічних явищ, що загрожують нашому здоров’ю, економіці та навколишньому середовищу, а саме: зміни клімату; утворення кислотних дощів; розливів нафти; вибухів та пожеж на нафтових платформах.

Основною перевагою біопалив є те, що вони виробляються із органічної сировини, яка може відновлюватись через незначний проміжок часу. Багаторічні культури (наприклад швидкоросла верба, тополя, багаторічні трави, міскантус, просо) навіть не потребують щорічного висаджування [37 ].

Під час згорання біоетанолу в повітря виділяється у 10 разів менше вуглекислого газу, ніж під час згоряння бензину. Ще однією відмінністю біоетанолу є те, що він не забруднює ґрунтові води. У разі розлиття він швидко розкладається природним чином, не завдаючи шкоди довкіллю. Вивільнений при спалюванні біоетанолу вуглекислий газ має первинне атмосферне походження: його знову поглинають рослини, які в майбутньому стануть сировиною для отримання паливного етанолу.

Як стверджує Роїк М. В. використання біопалив зумовлює зниження викидів СО2 в атмосферу, оскільки при їх згорянні відбувається викид тієї ж кількості вуглекислих газів, що був спожитий рослинами під час їхнього росту. Таким чином у природі зберігається кругообіг СО2 і надлишкова його кількість не надходить в атмосферу.

Таким чином, екологічними перевагами біопалива є:

- під час згоряння біопалива на основі рослинної біомаси утворюється в 20-30 разів менше оксиду сірки і в 3-4 рази менше золи в порівнянні з вугіллям.

  • побічним продуктом в процесі виробництва рідкого та газоподібного палива є органічна речовина, яку можна використовувати в якості добрив.

  • зниження загрози утворення парникового ефекту та, як наслідок, змін клімату.

Соседние файлы в папке 08-10-2014_23-01-21