Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД заочники / 06 Практичне заняття стр 120.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
157.7 Кб
Скачать

2.2. Отруєння

Отруєння відбуваються практично завжди по недбалості: через ви­користання отрути від комах чи вживання у їжу фруктів, овочів, зелені, оброблених хімікатами, через дотик до отрути від гризунів без ретельного миття рук. Іноді досить вдихнути токсичну речовину, щоб наступило от­руєння.

Необхідно навчитися оцінювати небезпеку препаратів, уважно ви­вчати спосіб їхнього застосування. Пам'ятайте: деякі миючі речовини та засоби для чищення і прибирання будинку, мають дуже високу ступінь токсичності. Самі небезпечні з них - плямовивідники, антикорозійні за­соби, рідини для промивання сантехніки.

Запам'ятайте наступні правила:

  1. кожен препарат повинен мати свою оригінальну упаковку і чітку етикетку;

  2. ніколи не використовуйте ємності від харчових продуктів для збе­рігання миючих речовини, засобів чищення та інших токсичних препаратів, особливо пляшки з-під мінеральної води, тонізуючих напоїв і соків;

  3. не ставте їх у кухонну шафу поруч з харчовими продуктами, а відведіть для них спеціальне малодоступне місце.

Біля половини випадків отруєнь викликано медикаментами, в ін­ших випадках "винуватцями" стають миючі речовини та засоби для чи­щення, плямовивідники, вживання у їжу грибів, зіпсованих чи заражених продуктів.

До числа їдких побутових отрут відносяться: кислоти (соляна, щавлева, сірчана), скипидар, аміак, бензин, відбілювачі, віск для меблів, дезінфікуючі розчини, фенол (карболова кислота), йод, рідина для запальничок, гас, каустична сода, розчинники. Крім отруєння вони викликають хімічні опіки.

Як вести себе у випадку отруєння цими речовинами?

Необхідно викликати блювоту. Для цього необхідно давати пити молоко, воду, фруктові соки у великій кількості; можна з'їсти сире яйце, картопляне пюре. Якщо потерпілий втратив свідомість, покладіть його обличчям вниз, голова повніша бути нижче тазостегнової частини тулуба.

До отрут відносяться: алкоголь, віск для підлоги, мило, болезаспо­кійливі і снотворні ліки та інші медикаменти. Якщо потерпілий прийняв одну з цих речовин у загрозливій дозі, йому не можна пити рідин означе­них вище, але треба викликати блювоту, натиснувши на корінь язика ло­жкою чи пальцями, або дати випити розчин води з двома чайними лож­ками солі чи слабкий розчин марганцівки. Потім негайно доставити у лі­карню.

Щоб уникнути харчового отруєння:

  1. споживайте тільки ті гриби, які добре знаєте або краще зовсім відмовтеся від уживання, якщо сумніваєтесь;

  2. не зберігайте і викидайте продукти, термін збереження яких ми­нув, а також консерви з роздутими кришками і ті, з яких виходить газ у момент розкриття;

  3. якщо який-небудь продукт викликає підозру невластивим сма­ком, запахом, виглядом тощо - сміливо викидайте його;

  4. розкриті консерви з бляшаних банок рекомендується (навіть для короткочасного зберігання) поміщати у скляний або порцеляновий посуд, тому що впливом кисню повітря корозія банок різко посилюється і через декілька днів вміст свинцю і олова в продуктах багаторазово зростає;

  5. не можна зберігати мариновані, солоні і кислі овочі та фрукти в оцинкованому посуді для запобігання забруднення продуктів цинком і кадмієм;

  6. не рекомендується зберігати і готувати їжу у декоративному порцеляновому чи керамічному посуді, так як дуже часто глазур містить солі свинцю і кадмію, які легко переходять у їжу, якщо такий посуд вико­ристовувати для їжі;

  7. це також відноситься до пластмасового посуду. У ньому можна зберігати, і то нетривалий час, тільки сухі продукти.

У профілактиці отруєнь алкоголем, нікотином, лікарськими препа­ратами важливо почуття міри. Купуйте горілку і інші алкогольні напої тільки у надійних і перевірених часом магазинах, ні в якому випадку не купуйте їх у ларьках, а також з рук.

Профілактика отруєнь чадним газом полягає у правильному корис­туванні газовими колонками, провітрюванні пофарбованого приміщення, своєчасному закритті грубних заслінок у приміщеннях з пічним опаленням (поки на вугіллях видно блакитні вогники, закривати в'юшку смерте­льно небезпечно), недопущенні роботи двигунів автомобілів у гаражах.

Соседние файлы в папке БЖД заочники