Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна гістологія. Ч. 1., 2010.pdf
Скачиваний:
109
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
14.89 Mб
Скачать

1

ЗАГАЛЬНА ГІСТОЛОГІЯ

Частина I

Н.М.Бондаренко, Б.П.Терещук, Є.В.Черешнєва

Рекомендовано Центральним методичним кабінетом МОЗ України як навчальний посібник для студентів вищих медичних закладів освіти IV рівня акредитації

Донецьк

2010

ББК 28.8я7

УДК 611-018(075.8)

Автори: Н.М.Бондаренко, Б.П.Терещук, Є.В.Черешнєва

Рецензенти: В.К.Сирцов, д.мед.н., професор, зав.кафедри гістології з ембріологією і цитологією Запорізького медичного університету; Б.В.Троценко, д.мед.н., професор кафедри гістології з

ембріологією і цитологією Кримського державного медичного університету ім. С.І.Георгієвського М.С.Пушкарь, д.мед.н., професор, зав.кафедри гістології з ембріологією і цитологією Вінницького медичного університету

Рекомендовано Центральним методичним кабінетом МОЗ України як навчальий посібник для студентів вищих медичних закладів IV рівня акредитації (протокол № ___від 2010)

2

ББК 28.8я7 Бондаренко Н.М. Терещук Б.П., Черешнєва Є.В. Гістологія. Загальга гістологія. Частина I: Навчальний посібник.– Донецьк, 2010.– 196 с.

Навчальний посібник є збіркою ілюстрованих завдань з загальної гістології для самостійної позааудиторної підготовки студентів до тестового контролю з питань ембріонального походження, закономірностей структурної організації та гістофізіології епітеліальних, гемопоетичних, сполучних, скелетних тканин, крові й лімфи. Видання орієнтовано на ефективне відпрацювання практичних навичок студентів з диференціації різних видів тканин на світлооптичному та електронномікроскопічному рівнях.

Матеріал викладено відповідно до вимог "Програми з гістології, цитології та ембріології для студентів вищих медичних закладів освіти IV рівнів акредитації" зі спеціальностей: 7.110101 "Лікувальна справа"; 7.110104 "Педіатрія"; 7.110105 "Медико-профілактична справа".

Посібник розрахований на студентів медичних факультетів вищих навчальних закладів, а також може служити навігатором в морфології для інтернів, клінічних ординаторів, аспірантів, цитологів і лікарів різних спеціальностей.

«Там…где создание формы, является … настоящей задачей, вместе с успехами изображения незаметно и неявно движется вперед также и содержание… форма и содержание идут в своем совершенствовании рука об руку» (Гегель)

ПЕРЕДМОВА

Одним з видів освітних технологій сучасної системи є перехід від пасивних форм навчання до активних. Підвищення ефективності самостійної роботи студента є однією з умов успішної реалізації данної технології, що можуть забезпечити ситуаційні завдання в тестовій формі.

Домінуюча в навчальому процесі тестова технологія використовується лише для контролю результатів навчання, тоді як сучасна концепція вищої освіти передбачає формування у майбутніх випускників ряду ключових (фундаментальних) компетенцій. Зокрема, вивчення морфологічних дисциплін базується на оволодінні цільовими видами діяльності з диференціації структурних елементів клітин, тканин і органів і, врешті решт, досягненні кінцевих цілей навчання. Стратегія подачі матеріалу в підручниках, що є на цей час, носить суто інформаційний характер, тоді як в гістології більш важливим є закріплення в пам’яті зорових образів структурних елементів клітин, тканин і органів. В цьому аспекті створення «образа структури» за її словесними описами в підручниках для студента-першокурсника уявляється вельми складною задачею, що требує знань медичної термінології, певних навичок абстрактного мислення і створення стереологічної композиції. На цей час в арсеналі студента є класичні морфологічні атласи, що містять поодинокі основоположні ілюстрації і/чи схеми тканин, при цьому вони не несуть мотиваційне навантаження та неадаптовані для самостійної позааудиторної підготовки в рамках кредитно-модульної системи навчання. Їх ілюстративний фонд не дозволяє в повній мірі забезпечити самостійне

3

оволодіння студентом цільових видів діяльності, і частина практичних навичок відпрацьовується студентом в рамках аудиторної самістійної роботи. Враховуючи різний ступінь базисної підготовки студентів та їх індивідуальні можливості сприйняття інформації та запам’ятовування, на відробку професійоних навичок з диференційної діагностики тканинних елементів, основаної на формуванні образу структури, що вивчається, необхідними стали практикоорієнтовані тестові технології, відсутні на цей час, що стало мотивом для створення нами навчального посібника нової конструкції. Саме за допомогою завдань продуктивного типу (розвиваючого характеру) можна створити сучасні навчальні системи, що базуються на філософії конструктивизму.

Оскільки стратегія подачі навччального матеріалу визначається кінцевими цілями навчання, то в основу посібника покладена кінцева ціль навчання загальної гістології: трактувати особливості ембріонального розвитку тканин (гістогенез) і органів (органогенез); пояснювати основні принципи структурної та ультраструктурної організації різних тканин; інтерпретувати мікроскопічну будову різних органів людини в аспекті взаємовідношень тканин і диферонів клітин, що входять до їх складу, в різні вікові періоди, а також в умовах фізіологічної та репаративної регенерації.

В створених нами навчальних завданнях кожна структура тканини подається в різних ракурсах на десятках мікрофотографій з позначеннями, що дозволяє закріпити зоровий образ морфологічного об’єкту навіть в умовах відсутності гістологічного препарату під час позааудиторної підготовки.

Навчальний посібник включає завдання в тестовій формі навчального типу і задачі для контроля ефективності засвоєння матеріалу.

МЕТОДИКА РОБОТИ ІЗ ЗАВДАННЯМИ

Для ефективної позааудиторної роботи слід попередньо ознайомитися з особливостями завдань продуктивного рівня. Завданя відповідають формату А, оскільки містять умову і питання до неї. На відміну від традиційної умова кожного ситуаційного завдання в даному посібнику являє собою комбінацію із 2-х частин: текстової та ілюстративної. Вивчення тільки однієї частини умови не дозволяє вірно вирішити завдання, оскільки одна частина (текстова) логічно доповнюється другою (ілюстративною). Наприклад, текстова частина має вигляд:

ЗАВДАННЯ 1.35 В стінці сечового міхура виявили

пограничну тканину, що складається зі структур, позначених на рис.1.35. Вкажіть тип тканини.

А. Епітеліальна.

Б. Тканина внутрішнього середовища.

В. Кров.

Г. М’язова. Д. Нервова.

а ілюстративна, крім мікрофотографії тканини, містить позначення до неї, без врахування яких неможливо знайти вірну відповідь, наприклад,