Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Пільги для дітей-сиріт

.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
45.06 Кб
Скачать

ПІЛЬГИ ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ

Категорія

Підстава для пільг (нормативно-правові акти)

Які пільги

1.

Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа

1.3У„Про забезпечення організаційно-правових

умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" від 13.01.2005 № 2342-ІУ з останніми змінами від 04.07.2013

1. Повне державне забезпечення на період навчання до 23 років або до закінчення відповідного учбового закладу.

2. Виплата стипендії в розмірі, що на 50% перевищує розмір загальної стипендії в відповідному учбовому закладі.

3. Виплата 100% заробітної плати в період виробничого навчання та практики.

4. Випускники навчальних закладів забезпечуються одягом, взуттям (або грошова компенсація) + одноразова грошова допомога – не менше 6 прожиткових мінімумів.

5. Щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі 3 місячних стипендій (протягом 30 днів після початку навчального року).

2.

2.Постанова КМУ „Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського

піклування" від 05.04.1994 №226 з останніми змінами від 20.08.2008

1 При вступі до ПТУЗ, ВУЗів за рахунок закладів, який вони закінчили - одяг, взуття (12 неоп. мінімумів) + грошова допомога - 2,5 неоп. мінімумів.

2. На період навчання - безкоштовне харчування (обіди), одяг, взуття і м'який інвентар + безкоштовне забезпечення гуртожитком.

3. 3арахування поза конкурсом до навчальних закладів

4. Щорічна матеріальна допомога (учням, студентам) - 8 неоп. мінімумів (за рахунок навч. закладу).

5. По закінченню навчання і при працевлаштуванні - одяг, взуття, м’який інвентар і обладнання на суму, не менш як 40 неоп. миінімумів + однораз. грошова допомога в розмірі 6 прож. мінімумів.

6. Право на користування єдиним квитком.

7. В канікулярний період - виплачуються добові за час перебування вдорозі.

3.

3. ЗУ „Про пенсійне забезпечення"

Пенсія по втраті годувальника. Дітям - круглим сиротам, що перебувають на повному держ. утриманні -100%, іншим дітям, які перебувають на повному держ утриманні - 50% призначеної пенсії.

4. ЗУ „Про

професійно-технічну освіту"

1 Переважне право на зарахування до ПТУЗ.

2. Час навчання у ПТУЗ зараховується до трудового стажу учня, у тому числі в безперервний і в стаж роботи за спеціальністю.

3. Випускникам ВУЗу, ПТУЗ денної форми навчання, які навчалися 10 і більше місяців - оплачувана відпустка протягом перших 3 міс. роботи.

4.Випускникам ПТУЗ – працевлаштування за набутою професією та забезп. житлом згідно законодавству.

4.

5.

6.3У„Про забезпечення організаційно-правових

умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" від 13.01.2005 № 2342-ІУ з останніми змінами від 04.07.2013

Необхідною умовою для виплат є навчання/продовження навчання в технікумах та вузах і закінчуються з закінченням вищого навчального закладу до 23 років (навч. закладів держ. форми власності). При наданні академічної відпустки за медичним висновком - виплачується стипендія та зберігається повне державне утримання. До досягнення 18 років-оздоровлення безкоштовне, а після 18 років - особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклуваннямають право на оздоровлення на пільгових умовах.

6.

7. Інструкція про виготовлення і правила користування єдиним квитком для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків

Єдиний квиток затвердженого зразка надає право дітям-сиротам і дітям, які залишилися без піклування батьків, що виховуються або навчаються у навчально-виховних закладах, на безплатне відвідування кінотеатрів, виставок, музеїв, спортивних споруд, безплатний проїзд у громадському міському (приміському) транспорті (крім таксі).

Квитки видаються дітям-сиротам і дітям, які залишилися без піклування батьків, що знаходяться в дитячих будинках або навчаються в школах-інтернатах, дитячих будинках сімейного типу, у загальноосвітніх школах, професійних навчально-виховних, вищих навчальних закладах.