Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр. по Ларисе Ивановне.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки , молоді та спорту України

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Факультет міжнародних економічних відносин

та туристичного бізнесу

Кафедра міжнародних економічних відносин

Контрольна робота

з дисципліни

« Теорія і практика зовнішньої торгівлі»

на тему:

« Кон’юнктура світового ринку олова »

Виконала:

студентка 4 курсу, грипи УО-43

напрям підготовки - « міжнародні економічні відносини »

(ОКР бакалавр)

Логвінова Юлія Олексіївна

Викладач: доц. Григорова-Беренда Л.І.

Харків 2011

Зміст:

Зміст: 2

Вступ 3

1. Характеристика та форми знаходження олова у світі 4

2. Олововідобувні країни та країни виробники олова 5

3. Світове виробництво олова і його споживання 6

4. Головні експортери та імпортери олова 7

5. Видобуток, виробництво, споживання і баланс ринку олова у світі по відношенню до інших металів 7

6. Світові ціни на олово: 9

7. Головні конкуренти на ринку олова 13

8. Торгівля оловом 13

9. Міжнародні організації, що регулюють ринок олова 13

10. Розвиток та перспективи світового ринку олова 14

11. Україна на ринку олова. Перспективи та тенденції розвитку ринку олова в Україні 14

Висновки 17

Підсумкова таблиця 18

Список літератури : 20

Вступ

Олово - Елемент IV групи п'ятого періоду періодичної системи Д. І. Менделєєва.

Зустрічається в природі в основному у вигляді мінералу каситериту (Олов'яний камінь) - SnO2.

Олово - сріблясто-білий метал, що володіє високою ковкість. Температура плавлення 232 градуси Цельсія. На повітрі тьмяніє, в результаті утворення захисної оксидної плівки.

При нормальних умовах розчиняється в кислотах та лугах, не реагує з водою. Існують дві модифікації олова: біле і сіре.

Найбільші олововідобувні країни у 2007 р. - КНР (лідер в галузі - компанія Yunnan Tin), Індонезія (РТ Timah і РТ Koba Tin) і Перу (Minsur). На ці країни такоже припадало до 70% рафінованого олова, що віпускається в світі. Помітне скорочений видобутку олова в останні роки відмічене в Малайзії і Таїланді, водночас рафінерії олова в ціх країнах залишаються значними (компанії Malaysia). 

Ця тема дуже цікава, тому що запаси олова на землі достатньо невілікі і складають близько 5,6 млн.тонн. і дуже цікаво розібратися з кон юнктурою цього ринку, проаналізувати теперішню ситуацію на цьому ринку в світі та проаналізувати перспективи та тенденції розвитку ринку олова в Україні.

Великими запасами олова володіє Китай - 30,52% у світі. Досить помітні на загальному тлі запаси олова в Індонезії - 14,4%, Перу - 12,8%, Болівії - 8%, Бразилії - 9,7% і Малайзії - 9% у світових запасах олова на січень 2010 року.

Основними імпортерами олова в світі є Тайланд, Китай, США, Японія, ФРН, в меншій мірі Франція і Великобританія. 

Експорт олова проводився в 2010 році також з Сінгапуру - 38%, Нідерландів - 13%, Таїланду - 13% і Болівії - 11% у загальносвітових показниках.

Зростання в останні роки цін на світовому ринку металів підвищує вартість ще не здобутих ресурсів. Попит на сировину в найближчі роки буде рости, а тому, і ціни на нього будуть залишатися на високому рівні.  Отже відбувається розвиток світового ринку олова.

1. Характеристика та форми знаходження олова у світі

Олово - Елемент IV групи п'ятого періоду періодичної системи Д. І. Менделєєва.

Зустрічається в природі в основному у вигляді мінералу каситериту (Олов'яний камінь) - SnO2.

Олово - сріблясто-білий метал, що володіє високою ковкість. Температура плавлення 232 градуси Цельсія. На повітрі тьмяніє, в результаті утворення захисної оксидної плівки.

При нормальних умовах розчиняється в кислотах та лугах, не реагує з водою. Існують дві модифікації олова: біле і сіре.

Біле олово володіє металевими властивостями, сіре олово являє собою неметалеву аллоторопну модифікацію. При температурі нижче 13,2 Ц біле олово переходить в сіре, структура якого схожа з алмазом. При охолодженні олова нижче -40 градусів Цельсія олово розсипається. Це явище названо "олов'яної чумою".

Олово використовується у вигляді сплавів з іншими металами. Основний сплав, в якому бере участь олово - це бронза - сплав олова з міддю. Також знаходять застосування сплави олова з сурми і міддю при виготовленні підшипників, сплав олова зі свинцем йде на виготовлення олов'яного посуду, застосовується для пайки в якості припою.

Олово використовується для покриття їм виробів із заліза, що стикаються з продуктами харчування. Прикладом можуть у даному випадку служити консервні банки. 

Олово характеризується високо корозійною стійкістю та пластічністю, легко прокатується в дуже тонкі листи і утворює сплави з багатьма металами. 

Найчастіше олов'яні сплави застосовують як антіфрікційні матеріали або пріпої. Перші дозволяють зберігаті машини і механізми, другі сполучають металеві деталі. 

Олов'яні покриття мають міцне зчеплення з основою, забезпечують надійний захист від корозії і надають красивий зовнішній вигляд, що дозволяє вірішуваті багатообразні завдання промислового і декоративного характеру. 

Олово - рідкісний розсіяний елемент, за поширеністю у земній корі олово займає 47-е місце. Зміст олова в земній корі складає, за різними даними, від 2 • 10-4 до 8 • 10-3% за масою. Основний мінерал олова - Каситерит (олов'яний камінь) SnO2, що містить до 78,8% олова. Набагато рідше в природі зустрічається станні (олов'яний колчедан) - Cu2FeSnS4 (27,5% Sn). 

Основна форма знаходження олова в гірських породах і мінералах - розсіяна (або ендокріптная). Однак олово утворює і мінеральні форми, і в цьому вигляді часто зустрічається не тільки як акцессорій в кислих магматичних породах, але й утворює промислові концентрації переважно в окісної (Каситерит SnO2) і сульфідної (станнін) формах.[6]