Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЛІБЕРАЛІЗМ,СВОБОДА

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.53 Mб
Скачать

ЛІБЕРАЛІЗМ, СВОБОДА, А НЕ ВОЛЯ

«Є боротьба за долю України, все інше – то велике мискоборство… Я знаю Грамоту Свободи – її підписують Мечем!»

Ліна Костенко

Олександр Нагорний

УКРАЇНА ЯК НАЦІЯ СВОБОДИ РИНКОВОГО ТИПУ: ОСНОВНІ ТЕЗИ ЛІБЕРАЛЬНО-ДЕМОКРАТИЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ

СУСПІЛЬСТВА

Всесвітні глобалізаційні процеси, ріст агресивності й диктаторських посягань мілітаризованих наддержав на усіх континентах, так само природній інстинкт нації до самозбереження і цивілізованного буття вимагають нагальної переорієнтації внутрішньої і зовнішньої політики України на стратегію переходу від декларативного псевдоринкового, кланово орієнтованого суспільства до самодостатньої держави ринкового типу.

Українська нація формувалася на теренах Північного Причорномор'я AB OVO органічно й генетично на протязі багатьох тисячоліть. Генотипи й геноми духовності, органіка устрою буття: осідлість, господарювання, торгівля, військовий та правовий устрій, самозахист і самозбереження народів, що населяли й населяють українські землі, розмаїття культурних, філософських, релігійних надбань і традицій, незнищенний науково-технічний, мілітарний та виробничий потенціал, репродуктивні й життєдайні устремління населення є необхідними й достатніми засадничими умовами формування і становлення України як однієї із провідних світових націй-лідерів.

Керуючись вивіреним на протязі багатьох століть метафізичним методом державо- і націєтворення, а також специфікою українського феномену на шляху мирного переходу від тоталітаризму ХХ ст. до демократичного устрою за наявності приватної власності, п р о п о н у є м о до дискусії та упровадження у економіці й політиці української держави і нації наступні тези ліберально-демократичної трансформації:

1. Лібералізація політичного устрою України на засадах національної ідеології ринкового типу:

1.1.Вирішення глобальних і національних проблем України і громадян України шляхом місцевих та всеукраїнських референдумів. Право ініціалізації референдумів і їх проведення установити шляхом всегромадянського референдуму України.

1.2.Реструктуризація неефективних і таких, що втратили чинність, загальнонаціональних та регіональних політичних систем і громадянських об'єднань в осередки свободи слова, конкуренції ідей, ідеологій та форм державного устрою аж до утверждення оптимальних форм та структур як на регіональних, так і на державному рівнях. Державні гарантії сприяння й підтримки життєздатних ідей та ідеологій.

1.3.Надання політичного статусу українським профспілкам, іншим об'єднанням громадян і трудовим колективам, які зареєстровано у встановленому порядку. Забезпечення гарантій виконання державою обов'язку при організації і підтримці дієвості систем навчання та підвищення фаховості активістів об'єднань громадян.

1.4.Формування національних інституцій студіювання й наукових досліджень з фундаментальних проблем громадянського суспільства в Україні, правової системи, звичаєвих норм і ідеології приватної власності, політики та технологій самоврядування громад.

2. Україноцентричний характер національного капіталу та підприємництва:

2.1.Українська держава і нація, національний капітал вважати основними гравцями

на внутрішньому та міжнародному ринках. Вчинити забезпечення прозорості й легальності обігу товарів, капіталів та робочої сили, що має наслідком убезпеченная національних пріоритетів і преференцій.

2.2.Заохочення приватної ініціативи у розвої економіки знань: науки, високих технологій та інновацій у системах національного виробництва та надання послуг.

2.3.Кардинальна реструктуризація, організаційно-методичне, техніко-технологічне та ідейно-теоретичне перепрофілювання науки, освіти, культури й виробництва на рейки ринкових відносин, конкуренції та самоорганізації. Пріоритетне просування в Україні функціональної системи державного регулювання й управління над галузевою.

2.4.Всезагальна акумуляція сил, засобів, коштів та можливостей української держави, народу та бізнесу у напрямі невідкладного й ефективного вирішення проблем енергетичної безпеки і незалежності за рахунок ресурсів на митній території України та у межах прилеглої акваторії.

2.5.Активація всеохоплюючого, прозорого національного фіскального та правового обліку і контролю доходів, видатків і майна громадян резидентів і нерезидентів України на усі форми власності на митній території держави та за її межами.

2.6.Безумовне забезпечення: дотримання національних, державних і корпоративних стандартів, рівня національної безпеки та оборони, захисту державної та фірмової таємниці, прав і свобод національного підприємництва та виробництва.

2.7.Упровадження й дотримання загальноєвропейських стандартів внутрішньої та зовнішньої політики держави Україна, що орієнтовані на оптимальне задоволення внутрішнього попиту й передбачають пріоритет національного підприємництва.

3. Українські національно-ліберальні преференції у соціальній сфері, у співжитті та збереженні власного генфонду:

3.1.До категорій громадян України, які потребують соціального захисту, опіки й піклування з боку дежавних, муніципальних, громадських і приватних структур належать: діти й сім'ї з дітьми; вчителі й вихователі, медичний пересонал, працівники сфери культури, естетичного, трудового і фізичного виховання та обслуговування; особи з особливими потребами, інваліди, особи похилого віку, бездомні та звільнені із закладів позбавлення волі.

3.2.Внаслідок реформи системи державного та муніципального управління у бік скорочення та ліквідації територіального устрою і апарату управління соціалістичного типу в Україні кошти, що вивільняються, буде скеровано на гарантоване забезпечення платоспроможності внутрішнього попиту на товари й послуги, на розвиток національного виробництва й сервісу.

3.3.Державне регулювання і контроль за доходами та видатками має забезпечити гарантований розмір мінімальних зарплат і пенсій громадян України у наступних розмірах

уеквіваленті за курсом Національного Банку України на момент виплати:

2010 р. - 100,00 ЄВРО

2011 р. - 150,00 ЄВРО

2012 р. - 200,00 ЄВРО

2013 р. - 250,00 ЄВРО

2015 р. - 300,00 ЄВРО.

Максимальний розмір пенсій буде обмежено на невизначений термін сумою до п'яти мінімальних ставок з індексацією відповідно до вказаної шкали та системи виплати.

3.4. Після упровадження ринкових форм національного дежавотворення бізнесуюча, неконкурентоздатна українська влада у особі чиновників усіх рівнів і гілок піде у відставку разом зі збанкрутілою верхівкою шахрайської піраміди, що гротескно величає себе "політиКУМОМ".

3.5. Задля обернення в український вимір ділового, фінансового та інформаційного простору необхідно на ділі забезпечити гарантії верховенства прав громадян України над державою і негромадянами, ліквідувати незугарні закони та базарну псевдо ринкову

ділову розпусту, упровадити ментально й легітимно правдиву економіку знань, новацій та інтелектуального прориву в усіх сферах життя, діяння і державотворення на рівні різних соціальних груп населення.

3.6. Задля власної самореалізації як особистостей підприємництво малої та середньої ланки, українці, які поневіряються за кордонами, утворять правдиві корпорації та холдинги на противагу монопольним клонованим об'єднанням при- і провладних структур, що допоки диктують власні вузькі кланові інтереси нації і державі і врешті-решт

єпрямою загрозою втрати національної незалежності й суверенітету України.

4.Українське національне право і законодавство:

4.1.Чинна Конституція України, що скомпроментувала себе декларативністю й соціальною дезорієнтацією нації і постала фактичним "Основним безаконням", має бути скасована. Натомість уперше у світі шляхом всенародного референдуму буде прийнято Основні засади Конституції (Основного Закону) України, які у процесі легітимації буде доповнено Конституційними Законами України після їхнього ухвалення обома Палатами нового українського парламенту та вироку Суду України.

4.2.Права й повноваження при формуванні влади усіх рівнів і апарату управління та самоврядування, а також нагляду і контролю виконання покладених функцій буде надано кожному дієздатному громадянинові України відповідно до місця проживання та/або здійснення підприємницької діяльності.

4.3.Прокуратура, суди, правоохоронні структури отримають керівні органи, що їх буде обрано шляхом таємного голосування громадян та їхніх об'єднань на певних рівнях компетенції і повноважень.

5. Земля, надра, природні ресурси України:

5.1.З огляду на унікальність національної природи, ландшафту й прилеглої до України акваторії рік, Чорного і Азовського морів, а також надр, лісів, ландшафтних і водних ресурсів забороняється відчуження земельних ділянок, водоймищ, лісів, гірських масивів, прибережних територій і акваторій на користь нерезидентів та/або негромадян України, та/або громадян, що мають подвійне громадянство.

ПРАКТИЧНІ Й ПРАГМАТИЧНІ ЗАСАДИ ВТІЛЕННЯ У ЖИТТЯ УКРАЇНЦІВ ЦИХ ТЕЗ ЗАПОЧАТКОВАНО У ВИБОРЧІЙ ПРОГРАМІ ЛІБЕРАЛЬНОЇ ПАРТІЇ УКРАЇНИ НА ВИБОРАХ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ 2010 РОКУ:

Олександр Нагорний

Програма кандидата на виборах до Львівської обласної ради, жовтень 2010 р.

Ось промовистий своїми гаслами, іменами вчених та обласних посадовців, але, на жаль, занедбаний бездіяльністю минулої влади документ «Стратегія розвитку Львівщини до 2015 року», що його було затверджено 13 березня 2007 року рішенням сесії Львівської обласної ради №193. Тут рясно майорять загальні фрази й гучні поняття, як от (цитую): «стратегія розвитку», «тенденції соціально-економічного розвитку», «мета, цілі та стратегічні завдання стратегії розвитку», «моніторинг та оцінка перспектив реалізації стратегії розвитку» і так далі, й тому подібне…

Так видається, що на верхівці обласної влади Львівщини досі панували тільки лише «стратеги розвитку» і жодної правдивої людини з цивілізованим, ринковим, прогромадянським мисленням, яка б відверто сказала: «Доволі, досить з нас стратегів і стратегій від учорашнього совкомунізму. Ми вже два десятиліття поспіль є громадянами України, членами територіальної громади Львівщини. Ми хочемо й будемо прагнути не ефемерних стратегій, але реальних соціальних стандартів. Ми прагнемо, аби влада бодай на єдиній проблемі продемонструвала бажання й здатність наблизити краян до європейського рівня життя. Сюди належить достойний ХХІ століття рівень забезпечення сімей, кардинальні зміни у системі навчання й виховання дітей, піклування про неповносправних і людей похилого віку, належне медико-санітарне, культурно-освітнє, комунальне й побутове обслуговування громадян області, достойні цивілізованої людини транспортні та адміністративні послуги»…

Зрештою, згідно з оцінками експертів, названа Стратегія розвитку області до 2015 року є, м’яко кажучи, нікчемною, оскільки бюджетних коштів Львівщини заледве вистачає для реалізації декількох відсотків від запланованого, а до коштів приватних інвесторів цій владі, як ми усі знаємо, зась.

Наша ліберальна програма радикально відрізняється від інших декларацій саме тим, що насправді не економіка й не політика керує людьми, а навпаки: люди, громадяни України мають формувати адекватну сучасності, ринкову економіку й людиноцентричну політику у державі й у регіонах. Відтак, постає нагальна необхідність переформатувати мислення дієздатних співгромадян у напрямі оволодіння навичками господарювання у сім’ї, на рівні громади й у державі поринковому, на засадах цивілізованої конкуренції, без чого національний поступ і на загал існування незалежної України як нації і держави будь-яка купка спритників здатна унеможливити.

Ліберальна партія України у Львівській області йде до влади не задля того, аби копирсатися у авгієвих стайнях. Нечиста бо ця справа. Наше завдання полягає у тім, щоби кожен громадянин Львівщини відчув себе реальним господарем у місті, райцентрі, у селищі й на селі, а також за місцем свого проживання, діяв відповідно до хазяйського чину, а не як прохач, жебрак чи плебей під черевиком влади. Наш ліберальний чин не налаштовує нас так само й на пошук цапів-відбувайлів з огляду на вчинені минулою владою на протязі останніх років неподобства. Адже сила наша у Вірі: кожному воздасться за діла його…

Львівська область, місто Львів, як, напевне, жодна інша область чи місто в Україні, заслуговують на те, аби обласна й міська влада були тут найперше – духовними лідерами громади, а вже потім – керівниками господарки, яка, до речі,

належить по праву усій громаді, а не чиновникам. Честь, моральність і сумління обранців представницької та службовців виконавчої гілок – ось ті моральні домінанти й важелі, які мають та й будуть стимулювати самовіддану працю нової влади на благо городян, мають убезпечити стовідсоткове цільове використання народних коштів.

Господарський розрахунок у освітніх, медико-соціальних та інших бюджетних закладах за умови надання послуг для платоспроможних громадян стане радше правилом, аніж винятком. Ми запровадимо елементи страхового медико-санітарного забезпечення для зацікавлених категорій міщан.

Кожен галичанин відбудеться не як пасажир чи пішохід, але як повноправний господар у рідному краї. Обласна влада усіх рівнів і рангів, комунальні служби й підприємства-монополісти будуть нести реальну відповідальність за якість, повноту й актуальність послуг, що надаються. В усіх ланках господарки територіальної громади запрацює система госпрозрахунку, усілякої підтримки творчої ініціативи й підприємливості працівників, пенсіонерів, студентів і навіть школярів. Адже на дворі ринок, тож хазяйське бачення навколишнього світу, у першу чергу у рідному місті, має бути притаманним кожному з нас і усім разом. Заробляти гроші чесно, легітимно й відкрито стане вигідно кожному чесному галичанину, і в бюджетній сфері так само.

Трудові колективи, професійні спілки на комунальних підприємствах і на підприємствах-монополістах міста Лева отримають мандат довіри від Львівської обласної ради та від міського голови.

Гуртом і разом ми об’єднаємо увесь науково-технічний потенціал Львівщини задля вирішення нагальних проблем міста на новітньому техніко-технологічному рівні аж до упровадження біо- й нанотехнологій. Відродимо міць і славу Галичини як національного осердя модерного приладобудування, телекомунікаційних, інформаційних систем, програмного забезпечення, утилізації відходів, застосування альтернативних видів палива й джерел автономного енергозабезпечення міста і його інфраструктури.

Вперше на Львівщині та й в Україні ми започаткуємо Всеукраїнський Форум ректорів вищих навчальних закладів республіки «Духовність, освіта, наука і технології – для спільного блага громадян України». Історична й культурна спадщина Львова, як столиці Галицького краю, а також віковічні надбання Львівщини врешті-решт отримають системну оцінку у формі кадастру й відповідних сертифікатів національного й міжнародного рівнів, включно ЮНЕСКО.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у царині прав і обов’язків набудуть статус підрозділів обласної та міської влади. Усілякі суспільно корисні ініціативи ОСББ будуть підтримуватися Ліберальною партією України, обласною владою та особисто Львівським міським головою й відповідними департаментами. Першочерговим завданням обласної ради буде забезпечення усіх мешканців Львівської області достойними європейського рівня житловими умовами відповідно до конкретних цільових програм. За сумлінну службу у царині охорони громадського порядку, майна, спокою і здоров’я міщан і сільських мешканців достойні правоохоронці та службовці МНС отримають житло із фонду міських голів та обласної ради. Належною турботою з боку обласної влади на місцях будуть оточені наші мужні боронителі – військовослужбовці Збройних Сил України та члени їхніх

сімей.

Особливу увагу влада області й міст Львівщини приділятиме фізкультурнооздоровчим закладам і майданчикам комунальної власності, упорядкуванню прибудинкових територій, тротуарів та міжквартальних доріг. Ми створимо модерні осередки дозвілля й занять за інтересами для пенсіонерів, інвалідів, інших категорій співгромадян, які мають специфічні потреби. Ми усіляко будемо заохочувати й підтримувати суспільно корисні корпоративні ініціативи у цих аспектах життя громадян області.

На якісно нових засадах, принципах та ідеології запрацюють лісопаркові зони міст і приміських територій, сільськогосподарські угіддя, агропромислові комплекси, кооперативні об’єднання громадян, які виробляють сільськогосподарську продукцію, курортні й рекреаційні осередки в Карпатах та в районах області. Спільними зусиллями обласної, міських і районних влад, підприємництва Львівщини для звичайних громадян області відчинять свої двері сучасні осередки й комплекси оздоровлення, дозвілля й розумного природокористування. Самочинному будівництву буде покладено край з огляду на той факт, що генеральний план розвитку області й міста Лева на найближчі 25 років буде затверджено після узгодження з усіма виразниками інтересів нашої громади у частині, що їх стосується.

Шановні співгромадяни, мешканці Львівської області, міста Львова! Хіба Вам не набридло голосувати за пустунів, які нашим спільним коштом набивають власні кишені й годують народ обіцянками, що вони ніколи не втілюються в життя? Такі, з дозволу сказати, «пустощі» минулої влади довели Львівщину і країну в цілому до катастрофічного стану національного товарного виробництва, а відтак мінімізували доходи, й споживання абсолютної більшості громадян України. Тим самим, цілком очевидно, що тотального спустошення зазнає хазяйська, ринкова сутність українства, яке у минулих століттях було розпочато цісарським і царським режимами та завершено комуністичним «очумілим» геноцидом.

Ми свідомі того факту, що брати на себе усю повноту відповідальності за вирішення багатьох проблем області є нереально. Ось чому твердо обіцяємо нашим виборцям – платникам податків, зборів і внесків, що ключовим пріоритетом у депутатській діяльності ми обираємо піклування про підприємців Львівщини, які працюють за спрощеною системою оподаткування. З цією метою відкриємо у кожному місті і райцентрі громадсько-політичний прихисток для підприємців – приймальні і разом вчинятимемо дії щодо подолання корупції й протизаконних дій на усіх рівнях влади. Поодинці ми є заслабкі, аби створити дієву захисну оболонку для малого бізнесу. Проте гуртом ми здатні подолати будь-які бюрократичні перешкоди й неправомірні посягання на нашу і Вашу свободу. Адже у списку Ліберальної партії кандидують особистості, які мають за плечима десятиліття підприємницької діяльності і боротьби за справедливість.

Наша ринкова, цивілізаційна правда є одна для усіх мешканців області, а саме: Людина, Громадянин України є осердям ліберальної філософії, ідеології, доктринології, політики, стратегії, тактики і практики. І це не є фарисейство, не порожні слова чи гасла, яких ми по самі вуха наслухалися упродовж 20 років антиринкового, антихазяйського панування так званих ура-патріотів тут, у Галичині. Повторюю: жоден з тих, які винесено на знамена, не мав ані найменшого

морального права вчити наш народ мудрості переходу від соціалізму до ринку, а глупству з ліквідації національної радіоелектронної та машинобудівної промисловості й поготів!

Ми не соромимося тут критикувати бездарність і ринкове невігластво, що граничать зі злочинною змовою проти української нації. Бо маємо ПРАВО, бо два десятиліття поспіль платили і сплачуємо до місцевого бюджету податки, внески і збори тощо. Тож маємо на меті перебрати до раціональних сил владу на місцях і скерувати усі сили й уміння задля кожного з Вас, задля блага Ваших сімей.

Наведу щойно один рядок з Програми Ліберальної партії для Львівщини. Це стосується стандартів нашого з Вами повсякденного життя.

В Україні відсутні правдиві стандарти на продукти харчування, окрім, певно, горілки й цигарок. Чому? Тому, що їхня, галаслива, антинародна стратегія полягає у стандартному поступовому отруєнні покинутого напризволяще безправного населення. Відсутність стандартів на м’ясо-молочні та інші продукти щоденного вжитку так само означає, що за наш жебрацький кошт нам щоденно подають до столу не здорові харчі, а бозна що, яке, мабуть, так само системно труїть націю. Кожен з нас, окрім виокремлених, сумирно споживає неконтрольовані продукти, не відаючи достеменно, коли і яким чином хімікати й мутагени остаточно дебілізують і мертвих, і живих, і нерожденних громадян України... Можливо, недоважування й недоливання у цій ситуації нам усім на користь…

Злодійська відсутність стандартів на більшість лікувальних препаратів означає, що замість належної діючої субстанції нам підсовують вартісну упаковку, яка приховує у кращому випадку крохмал, а у гіршому – крейду чи ще якусь трутку. Заходимо до занедбаного, антисанітарного совкомуністичного, переповненого міського транспорту, де зроду-віку ніхто дезінфекції чи бодай мильної обробки салонів і поручнів не провадив. Така антинародна бездіяльність значить, що нас як націю нищать у тисняві, інфікують, провокують на сварки й розбрат. Зате усі стовпи

йдеякі балкони, що як мовиться, заїлися, жирують тими ж таки безтолковими брендами і фейсами… Який вихід? РАДИКАЛЬНИЙ: НАЦІЮ СЛІД РЯТУВАТИ НЕ ГОРЛОПАНСТВОМ З ВІДГОДОВАНИХ СИТИХ ВУСТ! Маємо історичний шанс змінити існуючу владу тут і зараз. Запровадити жорстоку відповідальність адміністрацій усіх рівнів і рангів за відсутність національних стандартів і за відсутність належного контролю якості продовольчих товарів та послуг, що надаються зареєстрованими на території нашої громади юридичними й фізичними особами. Але у першу чергу «витиснути» європейську якість обслуговування з цієї армії працівників та службовців державних і муніципальних адміністрацій, які винищили національне товарне виробництво.

Ми, ліберали, – компетентні, небайдужі й сильні свободою ОСОБИСТОСТІ, власної і кожного співгромадянина, якого ми поважаємо й любимо. Ми здатні переформатувати мислення й ментальність нашого народу у бік цивілізованого ринку й конкурентоздатності, де усі й кожен зокрема відбудуться як господарі вдома

йу державі на засадах людиноцентричного місцевого самоврядування і європейського способу життя.

Кардинальне протиріччя в сучасній Україні і зокрема на Львівщині полягає у непримиримості між не сповна легітимно багатими й доведеними до межі у проміжку терпіння й відчаю бідними співгромадянами. Якщо владу обіймуть або перші, або

другі, то соціально-політичних та фінансово-економічних катаклізмів нам і Україні не уникнути.

Ми не маємо історичного права вже удесяте помилитися. Ми є не такі багаті, аби дозволити собі вчергове голосувати за отой політичний секонд-хенд… Тож обираймо кандидатів у депутати та голів місцевих рад з числа представників середнього класу. Відтак, стабільність і поступальний розвиток нашої держави й Львівщини буде гарантовано.

Львівська область і взагалі наша миролюбива Галицька громада стануть наочним прикладом духовної єдності громадян України на засадах міжнаціонального порозуміння, ділової співпраці, культурно-побутового розмаїття, взаємоповаги й патріотизму.

Ліберальна партія України – єдина правдива ідеологічна сила ринкового типу. НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІБЕРАЛІЗМ – ЦЕ ЄВРОПЕЙСЬКЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ! Закликаю виборців рідного Сихівського, Франківського й Галицького районів міста Лева вчинити єдино вірний ЛІБЕРАЛЬНИЙ вибір. Зі вдячністю, Олександр Нагорний.

Слава народу України!

МИ ВЖЕ І НЕ МАЛІ, Й НЕ ПЕРЕСІЧНІ УКРАЇНЦІ…

Принаймні тут, біля підніжжя Каменяра. Роз’єднану Україну духовністю зімкнемо…

Марія Якубовська

І є таки на світі місто Львів, Високий замок стражем супокою,

Камінний лев прадавнім мужнім воєм, Поєднаний із клекотом орлів.

І прокричить над містом віщий птах, Озветься грім невидимим оркестром.

Град княжий Львів. Львів-речник. Львів-маестро. Незламний, незборимий у віках.

Ліліана Косановська

Всесвітній провідник української духовної ідентичності Іван Франко гранітною скалою постав у центрі Львова незламно й непорушно. Традиційно, невловимими силовими лініями Він притягує сюди і галицьких просвітителів, і владу Львівщини, й нескорене студентство. Чому саме тут і зараз наш національний Каменяр Духу є актуальним як ніколи? На це запитання сьогодні відповідають як поціновувачі, так і послідовники великого земляка, – представники львівської інтелектуальної еліти, які зібралися, аби відзначити 154-у річницю від дня народження Івана Яковича Франка.

Ігор Калинець, письменник, поет, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, Премії ім І. Франка (Чикаго, 1977 р.), Премії ім. В. Стуса (1991 р.):

-Цієї сонячної спасівської днини ми тут традиційно розпочинаємо святкування уродин І.Я. Франка. Цей монумент гармонійно уплетено до килиму давнього львівського парку, звідки Іван Франко віч-на-віч спілкується з університетом,

будинок якого за австрійських часів належав Галицькому Сойму… На початках цей монументальний пам’ятник нам, націонал-патріотам, не

лежав до душі, адже був просякнутий, як здавалося, канонами такого собі совєцького, сталіновського характеру. Одначе, тепер ми вже звикли і вважаємо, що наш Іван Франко, мабуть, і заслуговує на оцього не сповна європейського…

-Каменяра у камені…

-Авжеж. На наймення – символу українського духу. Відтак він тут органічно вписується як у міський ландшафт, так і у сучасне бачення особистості й світоглядних орієнтирів І. Франка, як одного із провідних мислителів і письменників всеукраїнського виміру. Отже, вже традиційно роковини від дня народження Каменяра розпочинаються у Львові саме з цього місця. Традицію започаткували студенти й викладачі університету, який носить ім’я Івана Франка. Згодом до цих заходів долучилися представники громадськості міста Лева, владні структури, співробітники Музею Івана Франка у Львові, члени спілки письменників…

Одним словом, усталена традиція відзначення дати народження І. Франка є регулярною подією й відбувається з року в рік. Сьогоднішнє дійство покладенням квітів не завершується. У Музеї І.Я. Франка урочистості супроводжуються читанням уривків з творів поета, виступають художні колективи. Словом, оцей знаменний день змістовно виповнюється вщерть.

На день смерті ми, зазвичай, провідуємо могилу Івана Франка на Личаківському цвинтарі. Там відбувається покладення квітів і невеличке віче з панахидою, з хоровим співом, з виступами знаних літераторів та франкознавців.

-Чи відчуваєте Ви особисто позитивний уплив творчості І. Франка на Ваші доробки і зрештою на Вашу долю?

-Я, бачите, не надто тісно пов’язую себе зі спадщиною Івана Франка, як, скажімо, Б.І. Антонича. За часів шкільної юності мав 20-томне видання творів Каменяра й відповідно усі ці твори прочитав. Вони, ясна річ, надихали мою душу, формували мій світогляд. Адже для кожного українця такі Франкові шедеври, як «Лис Микита» і «Захар Беркут» та багато інших, стали органічною часткою національної духовності й ідентичності. Ми жодного зрілого кроку у процесі особистісного становлення не робимо без позитивного упливу образів з духовної інтелектуальної десниці Каменяра.