Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

126 4 кл заняття 5

.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
41.47 Кб
Скачать

Заняття № 5 на тему

«Дорога в 5 клас. Знайомство з майбутнім класним керівником»

Мета: сприяти позитивному налаштуванню учнів до переходу в 5 клас; активізувати почуття відповідальності, наполегливості, бажання виявляти активність в процесі навчальної діяльності; сприяти зниженню тривожності в перехідний період, укріпленню почуття колективізму, доброзичливості між учнями класу.

Учасники: учні 4-х класів.

Необхідні матеріали: плакат з намальованою валізою; магнітофон; плакат «Дерево нашого зростання», кольорові картки з надрукованими словами: наполегливість, чесність, доброзичливість, вміння поступатися, небайдужість, старанність, відповідальність, толерантність; м’ячик, картки з назвами нових предметів, стікери (по кількості учнів класу).

Хід проведення

1. Вступне слово психолога. Мотивація до подальшої роботи.

Доброго дня, дорогі діти. Рада бачити всіх вас на сьогоднішньому останньому занятті. Приємно дивитися на ваші усміхнені, привітні обличчя, на ваші оченята, які дивляться з цікавістю й чекають: «А що ж буде далі?»

Як ви пам’ятаєте, попередні заняття сприяли поступовій психологічній готовності до майбутніх змін, до нового шкільного життя в наступному навчальному році.

Сьогоднішнє заняття називається «Дорога в 5 клас. Знайомство з майбутнім класним керівником».

Уже майже закінчився навчальний рік, ви напружено працювали, здавали державну підсумкову атестацію. Позаду залишився процес підготовки, хвилювання. І тепер уже можна радіти, що всі випробування в початкових класах для вас залишилися в минулому. Але, незважаючи на те, що попереду приємний відпочинок, все ж мабуть кожен із вас замислювався над тим, що 1 вересня ви не прийдете в звичний для вас клас. У вас почнеться нове шкільне життя, ви станете більш дорослими, учнями середніх класів. Що чекатиме на вас? Про це ми поговоримо далі.

Під час сьогоднішньої роботи ми з вами визначимо, які умови забезпечать успішне навчання в 5 класі. У вас буде можливість познайомитися з майбутнім класним керівником. Також вас чекає індивідуальна робота на кольорових аркушах та багато іншого.

Правила роботи на занятті:

- уважно слухати дорослих та однокласників;

- говорити голосно, щоб вас чули всі присутні;

- чітко та зрозуміло висловлювати свою думку;

- бути активними;

- бути толерантними до однокласників.

2. Вправа «Привітання - знайомство».

Кожен учень називає своє ім’я та продовжує речення «Я очікую, що в 5 класі буде…» або «Коли я думаю про 5 клас, то…»

3. Інтерактивна вправа «Збираємо валізу до 5 класу».

На дошці розміщено плакат з намальованою валізою. Методом мозкового штурму діти напрацьовують думки щодо того, які якості, вміння допоможуть бути успішними в 5 класі. Потім психолог наклеює на валізу картки з написаними рисами, якостями, вміннями, які визначили діти. Обговорення.

Для чого ми виконували цю вправу? Що ви зрозуміли?

4. Інформаційне повідомлення.

Дорогі діти, хочу сказати, що зараз ви найстарші серед учнів початкової ланки навчання. А в наступному році, коли ви прийдете до 5 класу, ви станете наймолодшими учнями середніх класів (середніми вважають - 5-9 класи). Але найголовніше, що ви переходите до нового ступеня навчання, вас чекає попереду нові цікаві предмети, знайомство з новими вчителями, друзями тощо.

Нових предметів у вас з’явиться небагато: українська література, зарубіжна література, історія (демонстрація карток). Решта предметів вам добре знайомі. Ви продовжите розширювати та поглиблювати знання з цих предметів. А вчителі будуть допомагати вам у цьому цікавому процесі пізнання.

Запитання до дітей. Діти, спробуйте визначити, якими ви хотіли б бачити ваших наставників, вчителів, які будуть вас навчати в 5 класі? (Бажаючі висловлюють свої думки). Психолог їх записує на дошці.

Вам приємно, гарно і комфортно було разом з вашим вчителем-класоводом, який не тільки навчав вас основам наук, а й допомагав розвивати певні риси характеру, удосконалювати особливості поведінки. Ви з ним ділилися своїми успіхами, перемогами; він вам давав мудру пораду, підтримував у складних ситуаціях. Хто ж буде такою людиною для вас у наступному році?

Тому зараз я хочу представити вам вашого майбутнього класного керівника, учителя….(історії, зарубіжної літератури тощо), якого звати…

Послухайте, будь ласка, те, що вчитель хоче вам розповісти.

(Виступ майбутнього класного керівника).

5. Інтерактивна вправа. Створення «Дерева нашого зростання».

Кожен учень отримує кольоровий аркуш паперу (стікер), на якому записує свої найбільші досягнення за початкові класи (успіхи з певного предмету, певні навички в спілкуванні з людьми (те, що ви добре вмієте).

На виконання завдання 5 хвилин.

6. Самопрезентація учнів.

Кожен четвертокласник виходить до дошки, називає своє прізвище та ім’я, зачитує те, що він написав. Потім наклеює стікер на плакат з намальованим деревом.

7. Підведення підсумків виконання вправи.

Запитання до учнів:

- що вам дало виконання цього завдання?

- що ви зрозуміли?

8. Напутнє слово вчителя-класовода (побажання на наступний навчальний рік).

9. Підведення підсумків заняття.

Рефлексія учасників:

  • «Мої враження від заняття є …»

  • « Я зрозумів, що…»

61

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]