Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метрлоія.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
51.23 Кб
Скачать

Висновок

Серед багатьох факторів, що впливають на ефективність діяльності в спорті, одним з головних є рівень психологічного напруження спортсмена. В повсякденному житті такий рівень коливається в широких межах, від дрімаючого стану, до стану збудження. Відсутність свідомої психологічної напруги спостерігається під час сну. Максимум психічного напруження – межа можливостей людини, коли повністю реалізується підготовка і запаси організму.

В спорті психічне напруження виникає як на тренуваннях як і на змаганнях, але воно відрізняється за напрямком і змістом. Напруження на тренуваннях пов’язане головним чином, з процесом діяльності, з необхідністю переносити вплив зростаючого фізичного навантаження, тому воно називається процесуальним. В екстремальних умовах змагань добавляється ще й напруження, що визначається ціллю досягнення найбільшого результату. Це – результативне напруження. Ці два види психологічного напруження можуть проявитись не тільки в процесі тренувальної чи змагальної діяльності, але й до неї, при цьому процесуальне напруження виникає безпосередньо перед тренуванням, а результативне може виникати за довго до початку змагань.

Само по собі психічне напруження є фактором позитивним, тим, що відображає активність всіх функцій і систем організму, що забезпечують їй високу продуктивність.

Однак, якщо напруження надзвичайно високе, з чим постійно пов’язаний спорт, вони можуть переростати в психічну перенапруженість. Вона розглядається психологами як фактор, що впливає на спортсмена, оскільки це дисбаланс функцій, надмірне емоційне збудження, негативна затрата енергії.

Список використаної літератури

  1. «Эмоционально-волевая подготовка спортсменов» – Здоров’я, Київ 1982 г.

  2. М.С. Бриль «Отбор в спортивных играх»/ М.С. Бриль – ФиС, Москва, 1980г.

  3. В.М. Волков «Спортивный отбор»/В.М. Волков, В. П. Филин – ФиС, Москва, 1983г.

  4. В.А. Вяткин «Роль темперамента в спортивной деятельности» / В.А. Вяткин – ФиС, Москва, 1978г.

  5. Ю.А. Коломийцев «Взаимоотношения в спортивной команде» / Ю.А. Коломийцев – ФиС, Москва, 1984 г.

  6. Параносич В. П. «Психодинамика спортивной группы »/ Параносич В. П. , Л. Е. Лазаревич ,– ФиС, Москва, 1977 г.

  7. Рогов Е.И. «Настольная книга практического психолога в образовании» / Рогов Е.И. – Владос, Москва 1996 г.

  8. В.В. Соломонко “Футбол”, / В.В. Соломонко, Лисенчук Г.А., Соломонко О.В. - видавництво “Олімпійська література” при Українському державному університеті ф. в. і с Київ 1997р.

  9. Ханин Ю.Л. «Психология обращения в спорте» / Ханин Ю.Л.-ФиС, Москва, 1980 г.

  10. И.В. Цзен «Психотренинг: игры и упражнения»/ И.В. Цзен, Ю.В. Пахомов – ФиС, Москва, 1980г.