Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Первинна, додаткова, повторна, комісійна, комплексна експертизи

П. 1.2.10 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень (наказ Мін’юсту від 08.10.98 № 53/5):

Первинною є експертиза, коли об. досліджується вперше.

Додатковою є експертиза, якщо для вирішення питань щодо об., який досліджувався під час проведення первинної експ., необхідно провести дод. дослідж або дослідити дод. матеріли (зразки для порівн. дослідження, вихідні дані тощо), які не були надані експертові під час проведення первинної. – проводить той самий експерт.

Повторною є експертиза, під час проведення якої досліджуються ті самі об. і вирішуються ті самі питання, що й при проведенні первинної (попередніх) експ. – проводить інший експерт тієї ж установи.

Комісійною є експертиза, яка проводиться 2 чи більше експертами, що мають кваліфікацію судового експерта за однією експертною спеціалізацією. Комісія утворюється органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), або керівником експертної установи.

Комплексною є експертиза, що проводиться із застосуванням спец. знань різних галузей науки, тех. або ін. спец. знань (різних напрямів у межах однієї галузі знань) для вирішення одного спільного (інтеграційного) завдання (питання). До проведення таких експертиз у разі потреби залучаються як експерти експертних установ, так і фахівці установ та служб (підрозділів) ін. ЦОВВ або ін. фахівці, що не працюють у держ. Спец. експертних установах.

Якщо для проведення експертизи залучається кілька експертів, експерти мають право скласти один висновок або окремі висновки

  1. Порядок отримання зразків для експертизи. Особливості негласного отримання зразків, необхідних для порівняльного дослідження

Зразки для експертизи – матер. об'єкти, що відбираються стороною крим. Пров., яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слід. суддею, судом або за його дорученням залученим спеціалістом. (зразки почерку, відбитки пальців рук, зліпки зубів, взуття, зразки слини, крові, сперми, фунту, епітелію, шрифту принтера тощо, якщо вони використовуються під час проведення експертизи як порівняльні матеріали)

Питання про відібрання зразків із речей і документів під час досудового розслідування вирішує слідчий суддя на підставі клопотання сторін кримінального провадження про тимчасовий доступ до речей і документів. Клопотання слідчого має бути погоджене з прокурором.

Речами і документами, до яких заборонено доступ, є: 1) листування або інші форми обміну інформацією між захисником та його клієнтом або будь-якою особою, яка представляє його клієнта, у зв'язку з наданням правової допомоги; 2) об'єкти, які додані до такого листування або інших форм обміну інформацією.

Біологічні зразки для проведення експертизи відбираються за правилами, установленими для проведення освідування особи (ст. 241 КПК) - на підставі постанови прокурора, за необхідності за участю суд.-мед. Експерта/лікаря. Якщо супроводжується оголенням особи, то відповідні маніпуляції здійснюються особами тієї ж статі, за винятком його проведення лікарем і за згодою особи, у якої зразки відбираються.

Слідчий, прокурор не вправі бути присутніми при відібранні біологічних зразків особи іншої статі, коли це пов'язано з необхідністю оголювати особу.

Перед початком пред'являється постанова прокурора. Після цього - пропонується добровільно віддати біологічні зразки. Не допускаються дії, які принижують честь і гідність особи або є небезпечними для її здоров'я. Складається протокол.

У разі відмови особи добровільно надати біологічні зразки - клопотання про відібрання біологічних зразків до слідчого судді/суду в пор. ст. 160-166 КПК. (тоді може бути примусово)

Ст. 274 КПК: негласне отримання зразків для порівн. дослідження - лише у випадку, якщо їх отримання відповідно до ст. 245 КПК неможливе без завдання значної шкоди для крим. Пров.

Відбір зразків може здійснюватись слід./прокур./співробітником опер. Підрозд./при потребі –спеціаліст.

Дія проводиться на підставі ухвали слід. судді, постановленої за клопотанням прокур./слідчого, погодж з прокурором, у порядку ст. 246, 248, 249 КПК (негласні д.) У клопотанні та в ухвалі додатково зазнач. відомості про конкретні зразки, які планується отримати.

Фіксується протоколом. Якщо втрачається необхідність зберігати таємницю щодо факту дослідження зразків, отриманих негласно, повторне отримання зразків здійснюється відкрито у порядку ст. 245 КПК

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]