Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse.docx
Скачиваний:
114
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
158.28 Кб
Скачать

34. Дослідження сприймання в світлі теорії установки

Установка – це стан готовності особистості до певної активності, спрямованої на задоволення тієї чи іншої потреби.

-У 1988 р. М.М.Ланге довів, що час реакції людини залежить від схильності людин до цієї реакції.

-Термін „установка” був введений німецькими психологами Г.Е.Мюллером і Ф. Шуманом у 1889 р. під час опису ілюзії ваги.

-Загальнопсихологічна теорія установки, розроблена грузинським психологом Д.Н.Узнадзе, визначає організуючу роль попереднього досвіду у сприйнятті сенсорних даних. Згідно з теорією Узнадзе, установка, акумулюючи минулий досвід, опосередковує стимулюючу дію зовнішніх умов і зрівноважує відношення суб’єкта з середовищем.

Експериментальною основою послужили експерименти з фіксованою установкою, які проводились на матеріалі сприйняття ваги, звуків, величини та ін. Суть експерименту:

а) після багаторазового пред”явлення пари стимулів, які відрізнялись між собою по критичному показнику, досліджувані отримували пари ідентичних (однакових) стимулів. І ці стимули теж сприймалися, як нерівні.

б) зафіксовано також ефект переносу установочного стимулу на іншу модальність (наприклад, із сприймання ваги на сприймання звуків).

Описано багато випадків, коли сприймання об”єкта „деформувалось” під впливом установки. (наприклад, ЦК описано в комедії М.В.Гоголя „Ревізор” при появу Хлестакова в місті, яке очікувало високопоставлену особу).

35. Основні характеристики перцептивного образу

До них відноситься:

1. Цілісність сприйманняздатність людини сприймати не окремі властивості предметів, а сприймати їх як цілісний предмет.

2. Структурність сприймання – здатність людини сприймати не просто конгломерат відчуттів, а відображувати взаємозв’язки різних властивостей, тобто, сприймати структуру предмета.

3.Предметність сприймання проявляється в тому, що різні за якостями відчуття, отримувані від предмета, поєднуються і співвідносяться до цього предмета, як до окремої речі, яке має певне призначення

4.Осмисленість (усвідомленість) сприймання виявляється в тому, що воно має узагальнений характер, а кожен предмет, що сприймається, позначається словом-поняттям і відноситься до певного класу. На цій підставі в предметі відшукуються ознаки, властиві всім предметам цього класу.

5.Константність сприймання - відносна постійність образів предметів, зокрема, їх форми, кольору та величини при помітних змінах в фізичних умовах їх сприйняття.

36. Поняття про константність сприймання

Константність сприймання - відносна постійність образів предметів, зокрема, їх форми, кольору та величини при помітних змінах в фізичних умовах їх сприйняття.

(Другими словами: константність сприймання проявляється в тому, що в образі сприйняття предмети та явища відбиваються такими, якими вони є, незважаючи на зміну умов їх спостереження. Приклад: коли ми дивимося на свої долоні, одна з яких знаходиться на відстані витягнутої руки, а друга – вдвічі ближче. Долоні здаються одного розміру, хоча зображення тієї, що знаходиться далі, становить лише половину зображення ближчої).

Значення константності в житті людини надзвичайне: завдяки константності людина сприймає речі такими, якими вони є об»активно, що дає змогу їй пізнавати дійсність та перетворювати її. Якби чуттєві образи не були константними, то при кожному русі , кожній зміні відстані чи освітлення змінювалися б усі основні ознаки предметів і явищ, і людина б втратила можливість пристосовуватися в дійсності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]