Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України За ред.В.М.Литвина.DOC
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.85 Mб
Скачать

Тема 10

кою для допомоги місцевому населенню у подоланні наслідків війни, з них до партійного активу належало не більш як 5 % від названої кількості. Отже, слід наголосити, що невинна кров проливалася не тільки радянською вла­дою, а й УПА, вояки якої нині вимагають урівняти себе в правах з воїнами Радянської армії, котрі воювали з фашизмом.

У зв'язку з викладеним необхідно розглядати і наслідки ліквідації гре-ко-католицької церкви, що викликало додаткову соціальну напруженість у західному регіоні України. Однак слід пам'ятати й інше. Якщо православна церква протягом усієї війни духовно об'єднала народи СРСР чим і приско­рила розгром фашизму, то греко-католицька церква на чолі з А. Шептиць-ким тісно співробітничала з нацистським режимом і таким чином зміцніла його позиції на окупованих територіях України. Все це дало підстави владі для репресивних акцій проти неї.

Населення західноукраїнських земель, і на це треба звернути увагу, підтри­мувало УПА і націоналістичні формування, пам'ятаючи і довоєнну колекти­візацію по-сталінськи, й інші репресивні заходи влади. У зв'язку з цим тактика УПА дещо змінилася порівняно з роками війни, але не дуже ефективно. Як і раніше, на першому плані були каральні дії проти всіх тих, хто лояльно пово­дився щодо радянської влади. Дуже жорстоко, відповідно, поводився і беріїв-ський партійний апарат. Слід запам'ятати такі дані: понад 200 тис. мирних жителів було репресовано за явну чи міфічну підтримку ОУН-УПА. Органи держбезпеки СРСР створили 379 фіктивних формувань УПА (6 тис. учас­ників), які знищували інколи цілі села. Отже, братовбивча війна на західно­українських землях не принесла користі жодній зі сторін.

У цілому, і це бажано зробити висновком, ОУН-УПА попри всі негативні моменти і помилки, займає в українській історії одне з провідних місць.

3. Пошуки ефективних шляхів розвитку України в 50—60-ті pp., їх не­завершеність. Аналізуючи проблеми третього питання семінару, насампе­ред слід звернути увагу на характер демократичних процесів в Україні після смерті Й. Сталіна, що отримали назву "десталінізації", їх суперечливий, не­послідовний, і водночас прогресивний характер. Цей період в історію СРСР увійшов під назвою "відлига". Як наслідок, почалася реабілітація невинно репресованих людей (з другої половини 1953 р. до XX з'їзду КПРС (лютий 1956 р.) було переглянуто всі так званні політичні справи 30-х pp.); усувались деякі викривлення національної політики (відновлено автономію і поверну­то з місць заслань чеченців, карачаївців, калмиків, інгушів); амністія та дозвіл повернутися додому для десятків тисяч тих українців, які були ув'яз­нені в табори за "колоски", а також членам ОУН та УПА; розширено са­мостійність республік СРСР (зокрема, у підпорядкування УРСР перейшло близько 10 тис. підприємств та установ, збільшилась частка промислової про­дукції з 36 % у 1953 р. до 78 % у 1956 p.); почалося відновлення демокра­тичних засад діяльності державних і суспільно-політичних організацій та проведено скорочення управлінців (на 60 тис. у 1953—1956 pp.) тощо.

330

Україна в 1945—'1991 pp.: трансформації суспільного розвитку

Ідеологію цих змін і втілення їх у життя започаткували КПРС та Ком­партія України, тому що без участі партійного керівництва в тоталітарній державі нічого не відбувається, а тим більше реформи. Особливо слід відзна­чити XX з'їзд КПРС, який започаткував кардинальні зміни в суспільно-полі­тичному житті. Говорячи про його значення, особливу увагу при вивченні цього матеріалу слід приділити політичній постаті М. Хрущова. На час про­ведення з'їзду М. Хрущов всупереч багатьом партійним діячам зважився на викриття сталінщини, навівши у своїй доповіді на закритому засіданні з'їзду "Про культ особи та його наслідки" численні факти злодіянь.

Проаналізувавши діяльність М. Хрущова в цьому контексті, слід виді­лити одну характерну особливість — незавершеність його починань, особ­ливо щодо реабілітації жертв репресій часів сталінщини. При цьому реко­мендується приділити увагу конкретним історичним особам, які виступили проти демократичних починань М. Хрущова. Це — В. Молотов, К. Вороши­лов, Л. Каганович, М. Булганін, Г. Маленков та деякі інші партійні та дер­жавні діячі з оточення Сталіна. Саме це сталінське оточення не допустило обнародування фактів, а тому замість згаданої доповіді М. Хрущова до наро­ду дійшла тільки постанова ЦК КПРС "Про подолання культу особи та його наслідків". І все ж, а це головне, на що слід звернути увагу, саме завдяки М. Хрущову і тим передовим силам, які за ним стояли, почався процес реабі­літації засуджених, який триває і донині. За цей час в Україні реабілітовано понад 300 тис. осіб. Спроба замінити М. Хрущова на посаді першого секрета­ря ЦК КРПС згаданою групою колишніх помічників Сталіна закінчилась про­валом. Насамперед, і на це при вивченні цього матеріалу слід звернути особ­ливу увагу, це відбувалось тому, що прогресивні представники суспільства підтримали починання М. Хрущова і не допустили повернення старих часів.

Необхідно усвідомити також роль і місце в цьому процесі інтелігенції. Часи відлиги були позначені пожвавленням творчого життя в Україні: про­буджувались наука, література, мистецтво. По можливості слід навести кон­кретні приклади, що засвідчили б зрушення в цій справі. Особливу увагу доцільно привернути швидкому розвитку природничих наук, особливо ядер­ної фізики та кібернетики, що дало змогу Україні зайняти передові рубежі в СРСР у цих галузях. Новими вагомими здобутками позначився і розвиток гуманітарних наук, особливо історії та філософії, представники яких опуб­лікували низку талановитих творів.

Причому слід виділити такі приклади, які б допомогли читачам зрозу­міти, що дало можливість нашим науковцям в умовах компартійної системи зробити низку таких відкриттів у галузі науки, які були основою і для по­дальшого її розвитку, включаючи сьогодення. Вирішальна роль належала АН УРСР, до складу якої наприкінці 50-х — на початку 60-х pp. входило 36 НП і 19 інших наукових установ. У цілому кількість вчених за цей час зросла з 37 тис. до 94 тис. Основна увага вчених зосереджувалась на фунда­ментальних проблемах, які визначали перспективи науки. Багато було зроб­лено для розвитку ракетної техніки, космонавтики. Цікаво, наприклад, те,

331