Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК магистерские работы (укр).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
296.96 Кб
Скачать

III. Порядок і терміни навчання в магістратурі

3.1. Термін навчання в магістратурі визначається навчальними планами, затвердженими в установленому порядку в Міністерстві освіти і науки України.

3.2. Навчальний процес для осіб, що навчаються по освітньо-кваліфікаційному рівню "магістр", організовується відповідно до Положення про організацію навчального процесу у вузах, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р. № 161 з урахуванням наступних особливостей:

3.2.1. Навчання організовується по індивідуальному навчальному плану.

3.2.2. Навчальний час, відведений для самостійної роботи, повинен складати не менше 1/2 і не більш 2/3 загального об'єму часу, визначеного планом підготовки магістра.

3.2.3. На проведення індивідуальних занять може використовуватися до 20% загального об'єму навчального часу, передбаченого програмою.

3.2.4. Зміст освіти магістрів визначається нормативною і вибірковою частинами навчального плану.

Нормативна частина повинна містити не менше 40% і не більш 60% загального об'єму часу, передбаченого на підготовку магістра.

Вибіркова частина плану визначається вузом з урахуванням свого наукового потенціалу, потреб замовника у спеціалістах і наукових інтересів магістра.

3.2.5. Термін навчання іноземних студентів в магістратурі складає від одного до двох років по рекомендації випускаючої кафедри і рішенню ректора, що оформляється відповідним наказом.

3.3. Відповідальність за виконання індивідуального навчального плану покладається на студента. У разі невчасного виконання індивідуального навчального плану студент відраховується з вузу із видачею академічної довідки встановленого зразка.

3.4. Магістерська робота, яка виконується на завершальному етапі навчання, повинна передбачати проведення наукових досліджень (творчих розробок) по проблемах відповідної галузі.

3.5. Атестація здійснюється державною атестаційною комісією і проводиться у формі захисту магістерської роботи і здачі державних іспитів, передбачених навчальним планом.

Державній комісії обов'язково представляються матеріали, які характеризують наукову (творчу) і практичну цінність виконаної роботи – опубліковані статті, методичні розробки і т.д.

3.6. Студенту, який виконав всі вимоги навчального плану підготовки магістра і захистив магістерську роботу, рішенням Державної екзаменаційної комісії присвоюється кваліфікація згідно вибраної спеціальності і видається державний документ про отримання освітньо-кваліфікаційного рівня "магістр" і повній вищій освіті.

3.7. Для отримання студентом, що навчається по освітньо-кваліфікаційному рівню «магістр» диплому із відзнакою, необхідне виконання наступних умов:

- наявність диплома бакалавра із відзнакою;

- наявність оцінок "відмінно" по не менше 75% всіх навчальних дисциплін навчального плану, а по іншим навчальним дисциплінам – наявність оцінок "добре"; – захист магістерської роботи та/або здача державних іспитів з оцінкою "відмінно".

3.8. Студент, що одержав документ встановленого зразка про освітньо-кваліфікаційний рівень "магістр" і повній вищій освіті, працевлаштується відповідно до чинного законодавства. Йому може бути надана можливість наукового стажування (наукової роботи) за кордоном.

3.9. Враховуючи наукові (творчі) заслуги, магістр може бути рекомендований вченою радою факультету (відділення, інституту) на навчання в аспірантурі.

3.10. Керівник підготовки магістра призначається наказом ректора за поданням декана факультету і завідувача кафедрою з числа провідних учених у відповідній області знань. Керівник один раз в семестр звітує на засіданні кафедри про виконання індивідуального плану кожним студентом, який навчається за програмою "магістр".

3.11. У разі виконання студентом індивідуального плану підготовки магістра на стику різних областей наук, допускається призначення, окрім наукового керівника, одного і більше консультантів.

3.12. Для осіб, що навчаються по освітньо-кваліфікаційному рівню "магістр", розробляється і затверджується індивідуальний навчальний план може бути передбачена підготовка по навчальних дисциплінах, які є вступними іспитами в аспірантуру по певній спеціальності або складають перелік дисциплін кандидатського мінімуму.

3.13. За час навчання осіб по освітньо-кваліфікаційному рівню "магістр" їм може бути надане право здачі кандидатських іспитів, що визначається рішенням кафедри при черговому звіті наукового керівника.

3.14. В цілях якісної підготовки осіб, що навчаються по освітньо-кваліфікаційному рівню "магістр", університет:

3.14.1. Надає студентам можливість публікацій наукових (науково-методичних) статей в журналах і збірниках.

3.14.2. Сприяє виданню кращих магістерських робіт як наукових монографій, науково-методичних і навчальних посібників.

3.14.3. Забезпечує доступ до інформаційних мереж, у тому числі і Інтернету.

3.14.4. Сприяє участі студентів в конференціях різних рівнів і т.д.