Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анохин А.Н. Учебная программа ТГП(укр).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Тема 3. Походження держави.

Родова громада як основа організації первіснообщинного ладу, її характерні риси.

Потестарна/суспільна/ влада при первіснообщинному ладі, її риси і функції. Структура потестарної влади.

Причини і основні закономірності виникнення держави. Особливості шляхів виникнення держави в різних частинах світла. Значення географічного положення, антропологічних, демографічних, психологічних і інших факторів у процесі виникнення держави.

Ознаки держави, як відрізняють її від родоплеменоїорганізації суспільної /потестарної/ влади. Політичний характер державної влади. Відділення держави від населення. Апарат держави, значення професійного принципу його формування і функціонування. Територіальна організація влади. Податки і збори як економічні джерела існування державної влади.

Різноманітність концепцій /теорій/ походження держави. Загальна характеристика патріархальної, теологічної, договірної, психологічної, марксистської й іншої теорій походження держави.

Тема 4. Політична влада і держава.

Проблема влади як предмет філософських, політологічних, юридичних наук. Загальне поняття суспільної влади і її риси. Види суспільної влади.

Поняття і риси політичної влади. Вольовий характер, інституционалізація, авторитет і сила політичної влади. Відносини підпорядкування і панування в умовах політичної влади.

Керівництво і керування як форми явища функціональної сутності політичної влади, її верховенство і незалежність.

Поняття й ознаки держави. Головні аспекти поняття держави. Держава як організація всього суспільства. Здійснення загальних задач суспільства /керування державною владою, захист границь, охорона навколишнього середовища й ін./ Держава як суб'єкт внутрішньодержавного і міжнародного права. Публічний характер державної влади.

Держава як організація політичної влади. Монополія держави на політичну владу. Легітимація державної влади. Примусова й управлінська діяльність державної влади. Проблема підпорядкування держави праву.

Держава як апарат /механізм/ політичної влади. Система інституціональних елементів державної влади. Держава й органи, організації, установи; принципи їхнього створення і дії.

Тема 5. Державний суверенітет.

Поняття державного суверенітету. Єдність, неподільність, невідчужуваність як головні риси суверенітету. Внутрішній і зовнішній суверенітет.

Суверенітет і суверенні права. Світові інтеграційні процеси і державний суверенітет

Державний і народний суверенітет, умови їхнього об'єднання. Шляху виявлення державної волі народу.

Національний суверенітет, форми його прояву й умови його об'єднання з народним, державним суверенітетом. Суверенітет і право націй на самовизначення. Суверенітет у федеративній державі.

Тема 6. Цивільне суспільство і держава.

Поняття і головні риси цивільного суспільства. Його інститути і суспільні відносини. Формування і функціонування цивільного суспільства. Характеристика співвідношення держави і суспільства. Неприпустимість державного патерналізму. Демократія як передумова функціонування держави в умовах цивільного суспільства. Неприпустимість одержавлення і поглинання суспільства державою.

Економічний, політичний і ідеологічний плюралізм як принцип діяльності держави в умовах цивільного суспільства. Особистість, право, держава, у цивільному суспільстві. Громадянин як самостійний, автономний суб'єкт і основа цивільного суспільства. Співвідношення понять «людини», «особистість», «громадянин». Право як форма /спосіб/ регулювання відносин між громадянином і державою. Людина як найвища цінність у державі, у цивільному суспільстві. Значення основних конституційних прав у взаєминах особистості, держави, суспільства.