Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анохин А.Н. Учебная программа ТГП(укр).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Тема 17: Право, економіка, політика.

Право як відносно самостійне явище. Економіка як один з факторів що впливає на формування права. Правові форми економічних відносин. Зворотний вплив права на економіку. Безпосереднє й опосередкування регулювання правом економічних відносин. Право як детермінує фактор формування і розвитку нових економічних відносин.

Політика як сфера відношенні між групами людей, класами, різними політичними силами відношенні пристрою і функціонування політичної влади.

Правова політика і принципи її здійснення.

Регулювання правом статусу суб'єктів політики і їхні діяльності. Вплив політики на право, його зміст, напрямки правового регулювання. Право як форма здійснення політичних інтересів.

Конкретні шляхи впливу права на політику. Використання права для встановлення правового статусу, закріплення принципів політичної діяльності, фіксації законних форм здійснення і гарантування волі політичної діяльності.

Тема 18. Принципи в праві.

Поняття принципів в праві, критерії їхньої класифікації. Загальнолюдські принципи і їхнє закріплення в Конституції України 1996 р. Характеристика принципів народовладдя, демократії, справедливості, рівноправності, невідчужуваності прав і свобод людини і громадянина, законності. Значення цих принципів у правовому регулюванні.

Загальнолюдські принципи права. Характеристика принципів нерозривних зв'язків прав і обов'язків, об'єднання, переконання і примуса, відповідальності за провину, рівноправності всіх перед законом і ін.

Міжгілкові принципи: поняття й особливості. Принципи публічності, змагальності, безпосередницва, національної мови судочинства й ін.

Принципи галузей влади й інститутів права.

Роль принципів як загальних орієнтирів у законодавстві, правозастосування в правовиконавчої роботі.

Тема 19. Правове регулювання.

Поняття правового регулювання суспільних відносин. Дозвіл, повеління, заборона як засоби регулювання суспільних відносин. Об'єкт і предмет правового регулювання.

Засоби і режими правового регулювання. Види режимів правового регулювання. Загальнодозволений і спеціально - дозволенного регулювання. Загальнодозволений і спеціально-дозволений режим правового регулювання.

Нормативно-правове й індивідуально-правове регулювання їхнього співвідношення. Загальне і місцеве регулювання.

Форми реалізації права. Виконання, використання і притримування норм права як безпосередницкої форми реалізації права. Застосування норм права - специфічна форма реалізації права.

Тема 20. Правові системи сучасності.

Романо-германська правова родина /континентальне право/. Історичні періоди формування. Ієрархія джерел права. Місце нормативних актів і судової практиці в системі джерел /форм/ права. Правові системи, що примикають до Романо-германськоїправової родини: латиноамериканське, японське і скандинавське право.

Англо-американська правова родина /система загального права/. Поняття системи загального права, основні періоди його формування. Співвідношення загального права і права справедливості. Вплив загального права на становлення правових систем різних країн. Своєрідність понятійного апарата й інші особливості, що відрізняють родини загального судової практики в їхній структурі.

Релігійно-традиційна правова родина. Види систем права релігійно-традиційного характеру: мусульманське, індуське, канонічне, іудейське, традиційне право країн Азії, Африки, Далекого Сходу.

Розділ 4.

Суспільство і право.