Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГiгiєнаВся.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Гігієна праці

14769 В инструментальном цехе производится поверхностная заточка с использованием токов высокой частоты. Условия труда характеризуются превышением предельных уровней шума, ЭМП, пыли, содержащей железо, молибден, двуокись кремния. При обсследовании инструментальщика диагностирована вегето-сосудистая дистония, неврастения, нарушения эндокринной регуляции. Этиологическим фактором является:

A. ЭМП

B. Шум

C. Железосодержащая пыль

D. Молибденсодержащая пыль

E. Двуокись кремния

15078 У рабочего-аккумуляторщика 39 лет внезапно появились жалобы на слабость, потерю аппетита, схваткообразные боли в животе без четкой локализации, тошноту. Объективно: кожные покровы серого цвета, на деснах серовато-лиловая полоска, живот мягкий резко болезненный. В крови – эритроциты с базофильной зернистостью, анемия. В прошлом рабочий перенес язвенную болезнь желудка. Случаются запои 3-4 дня. Какой наиболее вероятный предварительный диагноз?

A. Сатурнизм (отравление свинцом)

B. Острый аппендицит

C. Перфорация язвы желудка

D. Острый холецистит

E. Хронический алкоголизм

15322 Чоловік під час роботи в гарячому цеху раптово втратив свідомість. При його обстеженні виявлено: температура тіла – 40,60С, шкіра суха і гаряча, пульс і дихання прискорені. Цеховим терапевтом встановлено діагноз: теплове ураження, важка форма. В результаті порушення якого механізму тепловіддачі виникає тепловий удар?

A. Конвекція, кондукція, проведення та випаровування води

B. Конвекція та кондукція

C. Випаровування води

D. Проведення та кондукція

E. Конвекція

15397 На одній із дільниць залізничної станції, де проводиться розвантаження вагонів з пеком навалом, при фізіолого-гігієнічному дослідженні характеру роботи вантажників, що вручну лопатою розбивають запечену масу і перевалюють її, встановлено, що їх праця відноситься до ІІІ ступеню важкості. За яким із перелічених критеріїв могла бути проведена оцінка праці вантажників?

A. Максимальна маса вантажу, що переміщується.

B. Величина статичного навантаження за зміну.

C. Час активних дій, % до тривалості зміни.

D. Час пасивного спостереження, % до тривалості зміни.

E. Інтелектуальна напруженість.

15402 Робітники холодильних цехів рибних промислів працюють в умовах низьких температур оточуючого повітря – від -50С до -150С. Які із перелічених змін в організмі робітників є найбільш характерними і провідними при наведених впливах?

A. Звуження судин шкіри і м'язів.

B. Збільшення споживання кисню.

C. Прискорення дихання.

D. Зміни систолічного об'єму крові.

E. Зміни хвилинного об'єму крові.

15403 Робітники рибних промислів підлягають впливу низьких температур оточуючого повітря – від -50С до -150С. Захворювання яких органів і систем найчастіше зустрічаються у робітників цих виробництв?

A. Дихальної системи.

B. Серцево-судинної.

C. Крові.

D. Печінки.

E. Шлунково-кишкового тракту.

15405 При проведенні періодичного медогляду у слюсаря-складальника, що працює на пайці деталей припаюванням, скарг на стан здоров'я не було. При поглибленому дослідженні виявлено ознаки астено-вегетативного синдрому, в крові – еритроцити з базофільною зернистістю і дещо підвищена кількість ретикулоцитів, в сечі – підвищений вміст дельта-амінолевулінової кислоти. На яке професійне захворювання вказує комплекс зазначених симптомів?

A. Свинцем.

B. Марганцем.

C. Ртуттю.

D. Оловом.

E. Етанолом.

15716 В механічному цеху токар карусельного верстату піддається дії високих рівнів шуму, що перевищують ГДР. При такому впливі через 6-8 років роботи за даною професією у нього може розвинутись нейросенсорна приглухуватість. Назвіть найбільш значущі профілактичні заходи, спрямовані на недопущення розвитку цього професійного захворювання.

A. Заходи технологічного характеру

B. Планувальні заходи

C. Заходи технічного характеру

D. Заходи індивідуального захисту

E. Заходи медичної профілактики

15721 Ефективним заходом попередження виникнення пневмоконіозів у робітників, які працюють в умовах дії фіброгенних видів пилу, є максимальне зменшення вмісту пилу в зоні дихання працюючих. Цього можна досягти шляхом:

A. Дистанційного керування технологічним процесом з інших приміщень

B. Розбавлення запиленого повітря чистим

C. Встановлення перегородок між різними видами обладнання, яке є джерелом пилу

D. Організації провітрювання робочих приміщень протягом робочого дня

E. Зрошення повітря водою

15723 При вивченні умов праці робітників теплиць встановлено, що в період збирання врожаю, завантаженість робочої зміни становить 85%. При вимірюванні параметрів мікроклімату одержані такі результати: температура повітря – +350С, відносна вологість – 98%, швидкість руху повітря – 0 м/с. Переважно тепловіддача в цих умовах відбувається:

A. Випроміненням

B. Кондукцією

C. Конвекцією

D. Випаровуванням

E. Конвекцією та кондукциєю

16578 Хворий 38 років скаржиться на біль і відчуття стиснення в грудях, задишку при фізичному напруженні, кашель без мокротиння. Об’єктивно: крайова емфізема легень, бронхіт, при пробі з навантаженням – слабо виражена функціональна недостатність дихальної та серцево-судинної систем. Для якої стадії силікозу характерні ці скарги і симптоми?

A. І стадія

B. ІІ стадія

C. ІІ стадія

D. Інкубаційний період

E. Період видужання

16934 Выполнение ремонтных работ в закрытом автомобильном боксе проводилось при работающем двигателе. Через 30-40 мин. у слесарей-ремонтников появилась сильная головная боль в области висков, шум в ушах, тошнота, рвота. Для какого острого профессионального отравления характерны указанные признаки?

A. Оксидом углерода

B. Парами бензина

C. Тетраэтилсвинцом

D. Оксидом азота

E. Масляным аэрозолем

16937 Условия труда работников парникового хозяйства характеризуются неблагоприятным микроклиматом: температура воздуха составляет 310С, температура ограждений – 230С, относительная влажность – 95%, скорость движения воздуха – 0,2 м/с. Укажите наиболее эффективный путь отдачи тепла телом работников в этих условиях?

A. Радиация

B. Конвекция

C. Кондукция

D. Испарение пота

E. Испарение влаги с выдыхаемым воздухом

17082 Працівник склодувної майстерні скаржиться на головний біль, роздратованість, послаблення зору – він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об'єктивно: гіперемія склери, потовщення рогівки, зниження прозорості зіниць, гострота зору лівого ока – 0,8, правого – 0,7. Індивідуальними захисними засобами робітник не користується. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Катаракта

B. Кон’юнктивіт

C. Кератит

D. Блефароспазм

E. Прогресуюча міопія

17153 При производстве кокса в воздухе рабочей зоны концентрация пыли на протяжении многих лет превышает ПДК в 4-8 раз. Назовите заболевание, развитие которого наиболее вероятно у рабочих данного производства.

A. Антракоз

B. Сидероз

C. Биссиноз

D. Силикоз

E. Асбестоз

17268 Заготівельниці автокамер працюють стоячи, нахиляючись на кут 32° 300 разів за зміну. Одночасно спостерігають за 5 об'єктами. Тривалість робочих операцій – 2-4сек. Активні дії займають 87% від тривалості зміни. За якими показниками, зазначеними у задачі, можна визначити монотонність праці?

A. За тривалістю виконання операції

B. За кількістю нахилів

C. За відсотком активних дій

D. За кількістю об'єктів спостереження

E. За нахилами тулуба

17269 Оператор автокамерної лінії шинного заводу працює стоячи, нахиляючись на кут більше 300 близько 400 разів за зміну, енерговитрати при цьому дорівнюють 25 Вт. Під час праці у оператора пульс становить близько 110 уд/хв. В кінці зміни зменшується увага, знижується витривалість. Який із вказаних показників найбільш імовірно свідчить про важкість праці?

A. Витрати енергії

B. Частота пульсу

C. Нахил корпусу

D. Робоча поза

E. Зниження витривалості

17284 Робітники працюють в умовах високих рівнів запиленості. Для виникнення професійних пилових захворювань мають значення хімічні (вміст двооксиду кремнію) та фізичні властивості аерозолів пилу. Яка головна фізична властивість аерозолів пилу с позицій ймовірності виникнення пневмоконіозу?

A. Дисперсність

B. Намагнічування

C. Електрозарядженість

D. Розчинність

E. Іонізація

17379 Праця в умовах впливу електромагнітних хвиль може викликати функціональні розлади певних систем організму. Які системи є найбільш вразливими при дії електромагнітних хвиль діапазону радіочастот?

A. Нервова і серцево-судинна системи

B. Шлунково-кишковий тракт і дихальна система

C. Серцево-судинна і дихальна системи

D. Серцево-судинна система і водно-сольовий обмін

E. Нервова система і шлунково-кишковий тракт

17497 Працівник 39 років звернувся до лікаря зі скаргами на ниючий біль та відчуття оніміння у кистях та передпліччях, зниження м'язової сили рук, порушення сну, роздратованість та зниження слуху. Дані професійного анамнезу свідчать про те, що робітник протягом 12 років працює бурильником, використовуючи свердло вагою 20 кг. Об'єктивно: шкіра кистей має синюшний відтінок; відмічається набряк кінчиків пальців, стертість шкірного малюнка, легка деформація міжфалангових суглобів, зниження тактильної, температурної та больової чутливості. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Вібраційна хвороба, зумовлена впливом локальної вібрації

B. Вібраційна хвороба, зумовлена впливом загальної вібрації

C. Хвороба Рейно

D. Нервово-циркуляторна дистонія

E. Ревматичний поліартрит

17615 Анализируя результаты периодического медицинского осмотра рабочих-шлифовальщиков художественного стекла было выявлено, что у 40% рабочих с длительным стажем в возрасте 30-45 лет установлен диагноз – неврит локтевого нерва, у 21% – вегетативно-чувствительный полиневрит, у 12% – вегетомиофасцит верхних конечностей. Рабочие шлифуют изделия с помощью вращающегося абразивного диска. С действием какого неблагоприятного фактора связано возникновение данных заболеваний?

A. Вибрация

B. Неблагоприятный микроклимат

C. Пыль

D. Шум

E. ЭМП

17616 При проведении очистных работ в шахте концентрация угольной пыли в воздухе рабочей зоны составляет 450 мг/м3 (ПДК – 10 мг/м3). Развитие какого профессионального заболевания органов дыхания возможно у горнорабочих очистного забоя?

A. Антракоз

B. Аллергический ринофарингит

C. Биссиноз

D. Сидероз

E. Талькоз

17720 С целью пылеподавления и газоудаления на промышленных предприятиях используются различные средства, однако их эффективность не всегда достаточна. Чем необходимо руководствоваться при установлении периодичности контроля за состоянием воздуха рабочей зоны?

A. Состоянием систем и средств пылеподавления и газоудаления

B. Технологией производственного процесса

C. Механизмом пылеобразования

D. Классом опасности выделяющихся вредных веществ

E. Концентрацией пыли и химических веществ в воздухе

17721 На предприятии по производству синтетических моющих средств участились случаи заболеваний ринитами, вазоринитами, фарингитами, дерматитами. В воздухе рабочей зоны присутствует пыль моющих средств. Специалисты полагают, что клинические проявления и рост заболеваемости обусловлены воздействием пыли. Какие особенности действия пыли лежат в основе патогенеза?

A. Аллергическое действие

B. Общетоксическое действие

C. Фиброгенное действие

D. Канцерогенное действие

E. Мутагенное действие

18071 В токсикологічну лабораторію надійшла нова синтезована речовина ДФК-4. При токсикологічних дослідженнях і оцінці визначених показників токсикометрії по ГОСТ 12.1.007-76 “Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности” одержані такі результати: СL50 – 650 мг/м3 (2 кл.), DL50 – 250 мг/кг (3 кл.), КМІО – 2 (4 кл.), зона гострої дії – 5,0 (1 кл.), ОБРД – 2,0 мг/м3 (3 кл.). Який показник токсикометрії є лімітуючим при визначенні класу небезпеки дослідженої речовини?

A. Зона гострої дії

B. DL50

C. СL50

D. КМІО

E. ОБРД

18271 При аудіометрічному дослідженні слухової функції робітника-токаря встановлено, що наприкінці робочої зміни тимчасовий зсув порогу слухової чутливості становив 5 дБ на обидва вуха. Як можна оцінити ці функціональні зміни в слуховому аналізаторі робітника?

A. Адаптація

B. Стомлення

C. Перевтома

D. Приглухуватість

E. Втома

18788 Рабочий-сталевар пребывает в условиях температур воздуха 260С, относительной влажности воздуха 40%, скорости движения воздуха 0,5 м/сек и радиационной температуры 350С. Выполняемая физическая работа характеризуется средней степенью тяжести. Отдача тепла организмом невозможна в этих условиях:

A. Путем радиации

B. Путем конвекции

C. Путем кондукции

D. Путем испарения

E. Путем испарения влаги со слизистых дыхательных путей при выдохе

18789 На химическом заводе с целью оптимизации условий труда планируется провести замену токсичных сырьевых материалов на нетоксичные, оборудование общеобменной вентиляции, применение средств индивидуальной защиты, сокращение времени работы, снижение тяжести труда.Какие мероприятия относятся к первичным профилактическим?

A. Замена токсических материалов на нетоксических

B. Оборудование общеобменной вентиляции

C. Применение средств индивидуальной защиты

D. Сокращение времени работы

E. Снижение тяжести труда

19219 У ковальсько-пресовому цеху, де важка фізична праця поєднується з несприятливими метеоумовами (температура повітря 40 - 500С, інтенсивне інфрачервоне випромінювання), один із робітників втратив свідомість. Лікар медпункту засвідчив: блідість обличчя, вологість шкіри, сильне потовиділення, поверхневе дихання з частотою дихання - 50/хв., пульсом – 100уд/хв. слабкого наповнення, температура тіла 39,90С. Найбільш ймовірний діагноз у даному випадку:

A. Тепловий удар

B. Сонячний удар

C. Судомна хвороба

D. Гіпертонічна хвороба

E. Вегетосудинна дистонія

19363 Під час гігієнічного обстеження ливарного цеху металургійного заводу у повітрі дільниці з набивки опок концентрація пилу формувального ґрунту, який містить вільний діоксид кремнію, становить 12 мг/м3. Який з пневмоконіозів може виникнути у працюючих в цих умовах?

A. Силикоз

B. Бісіноз

C. Сідероз

D. Антракоз

E. Станіоз

19748 Чоловік 40 років, який працює сталеваром на металургійному комбінаті, звернувся до лікаря зі скаргами на погіршення зору. Дані об’єктивного дослідження: прозорість кришталика зменшена, гострота зору становить 0,6, спостерігається гіперемія склери. Поставте діагноз та визначить етіологічний фактор, що викликав захворювання.

A. Катаракта, вплив інфрачервоного випромінювання

B. Катаракта, вплив ультрафіолетового випромінювання

C. Катаракта, вплив видимого спектру випромінювання

D. Фотоофтальмія, вплив ультрафіолетового випромінювання.

E. Фотоофтальмія, вплив видимого спектру випромінювання.

19784 У виробничих умовах реєструються високі рівні шуму та забруднення повітря робочої зони ангідридом сірки. Який вид шкідливої дії на організм можуть справляти ці чинники з даних умов?

A. Поєднану.

B. Роздільну.

C. Комбіновану.

D. Комплексну.

E. Специфічну.

19796 На автотранспортному підприємстві за останні п'ять років захворюваність на попереково-крижовий радикуліт зросла з 5,3 до 6,8 випадків на 100 робітників. Одночасно на 1,2 дні зросла й середня тривалість випадку захворювання. Яка група факторів у даному разі найбільш ймовірно зумовила ці негативні

A. Умови праці.

B. Рівень побуту.

C. Рівень матеріальної забезпеченості.

D. Спадковість.

E. Умови та характер відпочинку.

19800 Для захисту персоналу радіолокаційних станцій від короткохвильового випромінювання у приміщенні передбачені: екранування робочих місць екранами з просвинцьованого скла, використання комбінезону та окулярів, скорочений робочих день операторів. Які заходи ще треба впровадити?

A. Необхідне екранування робочих місць металевими сітками.

B. Необхідності в захисті від короткохвильового випромінювання немає.

C. Всі засоби захисту відповідають гігієнічним вимогам.

D. Необхідне використання ізолюючого костюму.

E. Необхідне використання протигазу та рукавичок.

19804 В гальванічному цеху машинобудівного заводу, де працюють жінки, має місце ручне періодичне (до 2 раз за годину) переміщення оброблених деталей. Яку граничну норму підіймання і переміщення вантажу жінками слід рекомендувати адміністрації згідно нормативів, затверджених МОЗ України?

A. 10 кг

B. 20 кг

C. 15 кг

D. 7 кг

E. 5 кг

20052 В воздухе рабочей зоны литейщика присутствует аэрозоль конденсации с размером пылевых частиц 2 нм (90%), 2-5 нм (2%), свыше 5 нм (6%), до 2 нм (около 2%). Охарактеризуйте дисперсность пыли.

A. Мелкодисперсная

B. Среднедисперсная

C. Крупнодисперсная

D. Ультрамелкодисперсная

E. Туман

20066 Содержание пыли в воздухе рабочей зоны при бурении скважины в гранитном карьере превышает ПДК в 6-10 раз. Бурильщик N (стаж работы 10 лет) жалуется на одышку при нагрузке, боль и чувство стеснения груди, кашель; рентгенологически – усиление диффузного процесса в паренхиме легких. Указанные признаки характерны для пыли, которая обладает следующим видо действия:

A. Фиброгенным

B. Аллергенным

C. Раздражающим

D. Остронаправленным

E. Канцерогенным

20067 При проведении уборки зерновых в июле месяце температура наружного воздуха составила 310С; в кабине машиниста комбайна температура – 350С, скорость движения воздуха – 0,2 м/с, относительная влажность воздуха – 55%, температура стенок и потолка – 450С. Нормализовать микроклимат в кабине представляется возможным путем:

A. Охлаждения воздуха

B. Увеличения скорости движения воздуха

C. Увеличения влажности воздуха

D. Снижения влажности воздуха

E. Теплоизоляция стен и потолка

20068 Рабочий N занят литьем цветных металлов и сплавов на протяжении 12 лет. В воздухе рабочей зоны регистрируется повышенное содержание тяжелых металлов, оксидов углерода и азота. При проведении периодического медицинского осмотра у него отмечен астено-вегетативный синдром, резкие боли в животе, запоры, боль в области печени. В моче – аминолевулиновая кислота и копропорфирин. Со стороны крови – ретикулоцитоз, снижение уровня гемоглобина. Причиной этой интоксикации является:

A. Свинец и его соли

B. Олово

C. Оксид углерода

D. Оксид азота

E. Цинк

20114 При огляді цеховим лікарем робітників доменного цеху, що мають тривалий стаж, відзначені випадки захворювання первинною катарактою. Що з’явилося причиною її виникнення?

A. Інфрачервоне випромінювання

B. Високий рівень шуму

C. Високий рівень вібрації

D. Ультрафіолетове випромінювання

E. Електромагнітне випромінювання видимого спектра

20117 В одному з виробничих приміщень параметри мікроклімату не відповідають гігієнічним вимогам. Найбільш ефективним засобом його нормалізації є:

A. Оснащення кондиціонерами

B. Оснащення приміщення потужною витяжною вентиляцією

C. Оснащення ефективною припливною вентиляцією

D. Оснащення ефективною припливно-витяжною вентиляцією

E. Оснащення вхідних дверей приміщення повітряно-тепловою завісою

20123 Робітники гранітного кар'єру працюють в умовах високих рівнів пилу, що сприяє виникненню силікозу, причиною якого є наявність в пилу:

A. Двооксиду кремнію

B. Оксиду алюмінію

C. Оксиду вуглецю

D. Оксидів азоту

E. Двооксиду сірки

20172 Рабочий литейного цеха электромеханического завода обратился с жалобами на боли в грудной клетке постоянного характера, одышку при физической нагрузке, кашель. Рентгенологически обнаруживаются узловые образования в легких, четкие, но с неровными контурами, периодически отмечается гипертермия. Какой диагноз наиболее вероятен?

A. Силикоз

B. Двухсторонний хронический бронхит

C. Доброкачественные новообразования

D. Злокачественные новообразования

E. Литейная лихорадка

20173 Водитель ремонтировал машину в закрытом гараже, после чего обратился с жалобами на головную боль, головокружение, тошноту, мышечную слабость, сонливость., при осмотре отмечено учащение пульса, дыхания, возбуждение, гипертензия, мания преследования. Наиболее вероятный

A. Интоксикация оксидом углерода

B. Интоксикация этилированным бензином

C. Посттравматическая энцефалопатия

D. Гипертонический криз

E. Астено-вегетативный синдром

20222 Слюсар Н., 42 років, на протязі п’яти років працює в цеху біля токарного верстата по виготовленню важких великогабаритних деталей, використовуючи ручні та педальні важелі, що потребують значного фізичного зусилля. Які заходи профілактики остеоартрозу слід рекомендувати?

A. Обмежити важку фізичну працю

B. Білково-вуглеводна дієту

C. Білково-вітамінну дієту

D. Оздоровлення на чорноморському узбережжі

E. Заняття важкою атлетикою

20227 На підприємстві, де виробляється свинцевий сурик, формується бригада лікарів-спеціалістів для проведення періодичного медичного огляду. Який з лікарів повинен бути обов’язково у складі бригади?

A. Невропатолог.

B. Гінеколог.

C. Психіатр.

D. Дерматолог.

E. Отоларинголог.

20275 У работника бензозаправки со стажем работы 15 лет, имеющего контакт с этилированным бензином, отмечается снижение памяти, брадикардия, ощущение волоса во рту, кожные парестезии. Интоксикацию каким веществом следует предполажить в данном случае?

A. Тетраэтилсвинцом

B. Хлоридом свинца

C. Фосфорорганическим соединением

D. Бензолом

E. Нитробензолом

20599 Рівень шуму на робочому місці становить 121 дБа. Який ефект є найбільш можливим у працюючих ?

A. Отримання акустичної травми

B. Подразнююча дія

C. Втрата слуху

D. Галопуючий перебіг хронічних захворювань

E. Підвищення виробничого травматизму

20876 В кузнечно-прессовом цехе машиностроительного завода эквивалентный уровень звука превышает ПДУ на 12 дБА (II ст. вредности и опасности), температура воздуха превышает допустиміе значения на 6°С (II ст. вредности и опасности), содержание оксида углерода и оксида железа превышает ПДК в 1,5 раза (I ст. вредности и опасности). Дайте комплексную оценку условий и характера труда.

A. Вредные и опасные II степени

B. Вредные и опасные I степени

C. Вредные и опасные III степени

D. Экстремальные

E. Допустимые

20877 На рабочем месте сталевара санитарно гигиеническими исследованиями выявлено 4 химических производственных фактора I степени вредности и опасности, 2 психофизиологических II степени, 1 физический фактор III степени. Дайте комплексную оценку условий и характера

A. Вредные и опасные III степени

B. Вредные и опасные I степени

C. Вредные и опасные II степени

D. Экстремальные

E. Допустимые

20878 Под влиянием производственной нагрузки горнорабочих отмечается стойкое снижение работоспособности, признаки заболеваний отсутствуют. Оцените условия и характер труда.

A. Вредные и опасные

B. Оптимальные

C. Допустимые

D. Экстремальные

E. Недопустимые

20880 При анализе результатов углубленных медицински осмотров учащихся ПТУ выявлено, что распространенность патологии опорно-двигательного аппарата составляет 36,4 сл/100, нервной системы и органов чувств – 22,9 сл/100, сердечно- сосудистой системы – 11,6 сл/100, органов пищеварения – 9,8 сл/100. Какой фактор риска преобладает?

A. Неправильная рабочая поза

B. Нерациональное питание

C. Чрезмерная двигательная активность

D. Неблагоприятные микроклиматические условия

E. Нерациональное расписание занятий

20882 . Рабочее место корректора типографии оборудовано письменным столом и креслом с регулируемыми параметрами сиденья и спинки. Рабочий день 8 часов. Уровень загрузки рабочего дня 96%. Развитие какой профессиональной патологии возможно у корректора ?

A. Миопия

B. Остеохондроз

C. Координаторный невроз

D. Варикозное расширение вен

E. Ишемическая болезнь сердца

20883 Рабочие-металлурги подвергаются воздействию нагревающего микроклимата. Какой вид тепловой профессиональной патологии можно прогнозировать у рабочих?

A. Перегрев

B. Термический ожог

C. Катаракта

D. Облетерирующий эндартериит

E. Электроофтальмия

20895 На химическом заводе произошло острое групповое отравление оксидами азота со смертельным исходом. Для расследования этого случая создана комиссия я. Кто должен возглавить комиссию по расследованию?

A. Представитель государственного надзора за охраной труда

B. Специалист по профпатологии органа управлени здравоохранением

C. Главный врач санитарно-эпидемиологической станции

D. Собственник (руководитель предприятия)

E. Представитель профсоюзной организации

20896 Рабочие участка фасовки гормональных препаратов фармацевтического завода предъявляют жалобы на головную боль, слезотечение, першение в горле, кожный зуд, покраснение участков кожи на лице, шее, предплечьях, тошноту, общий дискомфорт. Какое действие характерно при таких жалобах)?

A. Аллергическое

B. Специфическое

C. Токсическое

D. Раздражающее

E. Канцерогенное

20910 В механічному цеху фрезерувальник піддається дії високих рівнів шуму. Через 7-8 років роботи за фахом у нього може розвинутись професійне захворювання – сенсоневральна приглухуватість. Які з запобіжних заходів являються найбільш значимими

A. Заходи технологічного характеру

B. Заходи медичної профілактики

C. Заходи індивідуального захисту

D. Заходи технічного характеру

E. Планувальні заходи

20949 Умови праці у доменному цеху характеризувались високими рівнями запиленості, загазованості сірчаним та чадним (СО) газами високочастотним шумом (95 дБА). Які заходи профілактики найбільш ефективно попереджують виникнення шумової патології?

A. Заміна технологічного процесу.

B. Періодичні медогляди.

C. Протишуми.

D. Шумові заглушки.

E. Нормування звукового тиску.

20952 В повітря робочої зони авторемонтного заводу виділяються шкідливі речовини, які характеризуються ефектом односпрямованої дії: оксид вуглецю у концентрації 10 мг/м3 (ГДК – 20 мг/м3) та двооксиду азоту в концентрації 1,0 мг/м3 (ГДК – 2 мг/м3). Оцініть рівень забруднення повітря робочої зони з урахуванням можливого ефекту сумації.

A. Не перевищує.

B. Перевищує в 1,2 рази.

C. Перевищує в 2,2 рази.

D. Перевищує в 1,4 рази.

E. Перевищує в 2,5 рази.

21023 Одним из распространенных профессиональных заболеваний среди работающих в машиностроении является бронхиальная астма. Назовите вещество, которое может привести к развитию профессиональной бронхиальной астмы.

A. Канифоль

B. Соляная кислота

C. Железа оксиды

D. Азота оксиды

E. Кремния диоксид

21134 В прокатному цеху напруженість інфрачервоного випромінювання 2300 Вт/м2. Робота важка (95 Вт). При дослідженні мікроклімату в теплий період року на робочих місцях отримані такі результати: температура повітря 350С, відносна вологість 82%, швидкість руху повітря 0,08 м/с. Вентиляція відсутня. Які порушення в організмі робітників

A. Тепловий удар

B. Гіпергідроз

C. Нефропатія

D. Амнезія,

E. Діарея

21546 У сталеварів, що працюють у приміщенні біля киснево–конверторного цеху, де діє потужний компресор, відмічаються астено–вегетативні порушення, ознаки синдрому дихання, закладання та тиск в вухах, головний біль, тремор рук, відчуття загальної втоми. Які чинники виробничого середовища у першу чергу підлягають корекції для профілактики вказаних явищ?

A. Інфразвук

B. Електромагнітні поля

C. Дискомфортний мікроклімат нагрівного типу

D. Пил

E. Підвищена загазованість повітря окисом вуглецю

21547 Робітник цвяхового цеху 35 років, стаж у даному виробництві 10 років, працює в умовах високочастотного інтенсивного шуму. Спеціалізованою комісією виставлено діагноз: “Нейросенсорна приглухуватість”. Що є підставою для такого діагнозу?

A. Дані аудіометрії та умов виробництва.

B. Стаж роботи у даному виробництві

C. Характеристика шуму у даному виробництві

D. Результати дослідження показників ЦНС

E. Результати дослідження стану внутрішнього вуха

21776 При подготовке и использовании формовочной смеси формовщики литейного цеха работают в условиях запыленности воздуха выше допустимой концентрации. Пыль, плохо растворимая в воде, мелко и среднедисперсная, электрозаряженная, обладает электропроводностью, полиморфная. Какие свойства пыли имеют решающее значение при возможном развитии пневмокониоза?

A. Дисперсность

B. Электрозаряженность

C. Растворимость

D. Электропроводность

E. Форма пылинок

21777 В рабочую зону шлифовальщика выделяется пыль. В цехе имеется общеобменная естественная и механическая вытяжная местная вентиляция. Рабочие используют респираторы для защиты органов дыхания, соблюдают режим труда и отдыха. Какие меры профилактики наиболее эффективно ограничивают попадание пыли в органы дыхания?

A. Местная вытяжная вентиляция

B. Общеобменная естественная вентиляция

C. Общеобменная механическая вентиляция

D. Применение респираторов

E. Режим труда и отдыха

21778 У рабочих литейного цеха металлургического завода, занятых преимущественно физическим трудом, периодически по окончании смены отмечаются судороги мышц плечевого пояса и икроножных мышц. Что является причиной развития судорог в этих условиях?

A. Потеря жидкости путем потовыделения

B. Потребление значительного количества жидкости

C. Значительное физическое напряжение

D. Значительное нервно-эмоциональное напряжение

E. Потеря жидкости с мочой

21780 Электрогазосварщик сваривает крупногабаритные конструкции в неудобной рабочей позе, согнувшись, в неблагоприятной акустической обстановке (Lэкв. = 81,2 дБА при ПДУ – 80 дБА). Концентрация вредных веществ в воздухе рабочей зоны превышает ПДК в 3-4 раза. Наметьте первоочередные мероприятия по улучшению условий труда.

A. Местная вытяжная вентиляция

B. Аэрация

C. Облицовка помещений звукопоглощающими материалами

D. Рационализация режима труда и отдыха

E. Применение средств индивидуальной защиты

21991 Студент Н. проводить оцінку рівня шуму в цеху холодного штампування. За допомогою якого приладу він проводить це гігієнічне дослідження?

A. Шумовібровимірювач

B. Аналізатор спектру шуму

C. Аудіотестер

D. Актинометр

E. Піранометр

22073 У комп’ютерному залі науково-дослідного сектору політехнічного інституту робочі місця лаборантів-операторів розташовані біля передніх панелей моніторів. Під впливом електромагнітних хвиль надвисокої частоти оператори знаходяться цілий робочий день. Особливу небезпеку являє дія електромагнітних хвиль вказаного діапазону частот у великих інтенсивностях на:

A. Зоровий аналізатор.

B. Слуховий аналізатор.

C. Тактильну чутливість.

D. Нюховий аналізатор.

E. Больову чутливість.

22158 Працівник заводу по виробництву фарб скаржиться на неприємний смак в роті, переймоподібні болі в животі, закрепи, які не знімаються послаблюючими засобами. Об’єктивно: Шкіра обличчя блідо-сіруватого кольору, по краю ясен біля передніх зубів – смужка сірувато-лилового кольору. При лабораторному дослідженні виявлено: в крові анемію, ретикулоцитоз, базофільну зернистість еритроцитів, підвищений вміст білірубіну; в сечі – підвищений вміст порфірину. Яке отруєння можливо у робітника?

A. Хронічне отруєння свинцем.

B. Хронічне отруєння ртуттю

C. Хронічне отруєння бензолом

D. Хронічне отруєння марганцем

E. Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

22159 Працівник заводу скаржиться на безсоння, роздратованість, підвищену збудливість, підвищену пітливість, кровоточивість ясен. Об’єктивно: Неритмічний та асиметричний тремор пальців витягнутих рук, підвищена збудливість вегетативної нервової системи, червоний дермографізм, гінгівіт, стоматит, ціанотична смуга вздовж країв ясен. При дослідженні крові виявлено лімфоцитоз і моноцитоз. Яке захворювання можливе у робітника?

A. Хронічне отруєння ртуттю

B. Хронічне отруєння свинцем

C. Хронічне отруєння бензолом

D. Хронічне отруєння марганцем

E. Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

22286 У повітрі робочої зони піскострумінника концентрація сілікозонебезпечного пилу значно підвищує ГДК. Який з профілактичних заходів є найбільш ефективним у даному випадку?

A. Використання спеціальних скафандрів

B. Використання окулярів закритого типу

C. Проведення періодичних медичних оглядів

D. Застосування лужних інгаляцій

E. Використання промислової пилососної установки.

22287 На робочому місці випробувача авіаційних двигунів зареєстровано аеродинамічний шум на рівні 102 дБА . Який з профілактичних заходів є найбільш дієвим у даному випадку?

A. Застосування активних глушників

B. Встановлення двигуна на шумоізолюючий фундамент

C. Точна підгонка деталей двигуна

D. Раціоналізація режиму праці та відпочинку

E. Використання індивідуальних протишумних вкладишів

22566 До лікаря звернувся громадянин із скаргами на болі в нижній щелепі. Об'єктивно: маса тіла знижена, , шкірні покрови бліді, неприємний запах з рота, ясна кровоточать. На рентгенограмі щелепи – явища остеопорозу. Хворий 30 років працював на хімічному підприємстві. Яке захворювання найбільш ймовірне?

A. Хронічне отруєння фосфором

B. Отруєння перхлоратом калію

C. Отруєння метилртуттю

D. Флюороз

E. Хронічний остеомієліт нижньої щелепи

22567 Робітниця птахофабрики має виробничий стаж за фахом 18 років. Виникненню якої патології можуть сприяти умови праці, що характеризується високим вмістом пилу органічного проходження?

A. Екзогенний алергічний альвеоліт

B. Силікоз

C. Антракоз

D. Мезотеліома плеври

E. Токсоплазмоз

22640 Вивчено умови праці вальщиків ліспромгоспу, які працюють з бензопилою (масою 15 кг) протягом 6 годин за робочу зміну. Вальщик працює стоячи, кистями рук стискає гумові рукоятки бензопили з силою 150-200Н, які тримає на рівні попереку. Вкажіть вид вібрації за джерелом виникнення, що діє на робітників в даних умовах.

A. Локальна

B. Транспортно-технологічна

C. Технологічна А

D. Транспортна

E. Технологічна Б

22641 Вивчались умови праці робітників теплиць. Встановлено, що температура повітря становить 32-350С, відносна вологість – 99%, швидкість руху повітря складає 0,01 м/с. Який основний шлях тепловіддачі в таких мікрокліматичних умовах?

A. Випромінювання

B. Випаровування

C. Конвекція

D. Кондукція

E. Конвекційно-кондукційний

22642 Робітник працює з лазерним випромінювачем, який за ступенем небезпеки випромінювання відноситься до ІV класу. Який засіб захисту буде найбільш ефективним в даних умовах?

A. Дистанційне керування лазерною установкою

B. Місцева витяжна вентиляція

C. Закриті захисні окуляри

D. Екранування пучка випромінювання

E. Захисний спецодяг

22643 На хімічному заводі внаслідок аварійної ситуації стався випадок гострого професійного отруєння. Куди повинен надіслати експертне повідомлення “про гостре професійне захворювання (отруєння)” лікар, що виявив дане

A. В санітарно епідеміологічну станцію

B. В адміністрацію підприємства

C. В профспілковий комітет підприємства

D. В медико-санітарну частину підприємства

E. В міністерство охорони здоров’я України

22644 При дослідженні працездатності програміста ЕОМ встановлено, що час простої зорово-моторної реакції збільшився у середині зміни на 30% по відношенню до рівня в кінці першої години праці. Вкажіть, зміни в якій системі організму викликають виникнення стану втоми?

A. В центрально-нервовій

B. В м’язовій

C. В дихальній

D. В серцево-судинній

E. В периферійні нервовій

22659 В процесі роботи на конвеєрі робітниця пакує дитячі іграшки в картонні коробки. Тривалість однієї операції складає 20 секунд, вона містить 5 різноманітних елементів. Робота проводиться в позі сидячи. Суттєво зменшення рівня працездатності пакувальниці реєструється вже на початку 3-ї години праці. Чим можна пояснити таке швидке розвинення втоми?

A. Монотонністю праці

B. Вимушеною робочою позою

C. Гіподинамією

D. Впливом виробничого шуму

E. Впливом виробничої вібрації

22660 Хронометражні спостереження за працею каменяра, який протягом робочого дня займається укладкою цегли на будівництві житлового будинку, показали, що час праці займає 80% робочої зміни, а 20% займають нерегламентовані перерви. Яка найбільш вагома причина швидкого розвитку втоми і низької працездатності каменяра?

A. Потужний потік імпульсів в ЦНС

B. Велика концентрація молочної кислоти в м’язах

C. Дефіцит кисню в м’язах

D. Накопичення в м’язах СО2

E. Виснаження енергетичних ресурсів

22661 На авіаційному заводі проводиться обробка матеріалів з використання оптичних квантових генераторів. Встановлено, що установка випромінює у видимому спектрі, рівні лазерного випромінювання на робочих місцях, які перевищують ГДР. Вкажіть, які органи будуть уражатись в першу чергу?

A. Око

B. Шкіра

C. Печінка

D. Селезінка

E. Нирки

22682 На деревообробному комбінаті проводиться сушка деревини за допомогою електромагнітних полів радіочастот, рівень якого перевищують ГДР. З якого матеріалу необхідно виготовити захисні екрани для попередження негативного впливу електромагнітних полів на організм працівників?

A. З металу

B. З дерева

C. З цегли

D. З пластмаси

E. Зі скла

22683 На машинобудівному заводі проводиться зачистка відливок за допомогою шліфувальних машин, які є джерелом локальної вібрації. Які найбільш ефективні профілактичні заходи для попередження її шкідливого впливу на організм працюючих?

A. Використання рукавичок , що гасять вібрацію

B. Проведення попередніх та періодичних медичних оглядів

C. Масаж кистів рук

D. Приймання теплих ван для рук

E. Проведення санітарно-проствітницької роботи серед робітників

22684 Щорічно на промислових підприємствах складається документ, за яким аналізується рівень та структура захворюваності з тимчасовою втратою працездатності. Вкажіть його правильну назву.

A. Звіт про причини тимчасової непрацездатності (форма 23-ТН-здоров)

B. Листки тимчасової непрацездатності

C. Звіт про кількість захворювань, зареєстрованих у хворих, які проживають у районі обслуговування лікувального закладу

D. Картка обліку тимчасової непрацездатності

E. Статистичний талон для реєстрації остаточних (уточнених) діагнозів (форма №025-2/0)

22685 При вивченні умов праці робітників, зайнятих на виробництві ртутних термометрів, в повітрі робочої зони виявлено пари ртуті в концентраціях, які перевищують гранично допустимі. Вкажіть основний можливий шлях надходження ртуті в організм працюючих.

A. Через органи дихання

B. Через неушкоджену шкіру

C. Через ушкоджену шкіру

D. Через шлунково-кишковий тракт

E. Через слизові оболонки

22902 В деревообробному цеху проводиться розпилювання деревини на дошки. При вивченні умов праці робітників встановлено, що еквівалентні рівні шуму в цеху перевищують гранично допустимі. Шум непостійний, переривчастий, широкосмуговий, високочастотний. Які специфічні зміни в організмі робітників можуть виникати за даних умов

A. Нейросенсорна приглухуватість

B. Вегето-судинна дистонія

C. Гіпертонічна хвороба

D. Виразкова хвороба шлунку

E. Невротичні стани

22903 При вивченні умов праці коваля встановлено, що еквівалентний рівень шуму на його робочому місці становить 95 дБА (допустимий еквівалентний рівень – 80 дБА). Робота проводиться без використання засобів захисту. Який найбільш ефективний профілактичний захід в даних умовах?

A. Зниження рівня шуму в джерелі утворення

B. Збільшення відстані між виробничим обладнанням

C. Використання індивідуальних заходів захисту

D. Проведення періодичного медичного огляду

E. Застосування звуковбираючих бар’єрів

22904 При періодичному медичному огляді робітників-клепальників авіаційного заводу виявлено, що 40% осіб мають вегето-судинну дистонію, 20% - гіпертонічну хворобу, 5% - вегетоміофасцит. Який основний виробничий чинник міг спричинити такі зміни стану здоров’я працівників?

A. Виробнича вібрація

B. Високий рівень запиленості

C. Висока температура повітря

D. Електромагнітне випромінювання

E. Інфрачервоне випромінювання

22984 Оцінюючи стан здоров’я водіїв та постових автоінспекторів лікарі виявили наявність в крові обстежених підвищені рівні карбоксигемоглобіну, зниження рефлекторних реакцій, порушення активності ряду ферментів. Виявлені порушення здоров’я людей цих професійних категорій імовірніше всього пов’язані з дією:

A. Оксиду вуглецю

B. Сірчаного ангідриду

C. Нервово-емоційного напруження

D. Ароматичних вуглеводів

E. Оксидів азоту

23012 До цехового терапевта звернувся чоловік 60 років, що працює в котельній із скаргами на головний біль, слабкість. Об’єктивно – в крові: карбоксигемоглобін. Отруєння якою речовиною викликає утворення в крові карбоксигемоглобін?

A. Оксидом вуглецю.

B. Марганцем

C. Свинцем

D. Ртуттю.

E. Хлором

Соседние файлы в предмете Гигиена