Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГiгiєнаВся.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Гігієна харчування

14374 Хворому з діагнозом інфаркт міокарду в перші 2 доби лікар призначив пиття 7-8 разів на протязі дня по 50-75 г різних напоїв. Які із названих напоїв забороняється вживати хворому?

A. * Виноградний сік

B. Відвар шипшини

C. Напівсолодкий чай

D. Мінеральні лужні води без газу

E. Рідкі киселі

14766 Больной З. госпитализирован в лечебно-профилактическое учреждение с диагнозом мочекаменная болезнь. При химическом анализе было установлено, что камни состоят из солей мочевой кислоты (уратов). Питание при данной патологии должно быть скорректировано в направлении снижения содержания в пище:

A. * Мясных продуктов

B. Молочных продуктов

C. Зерновых продуктов

D. Яичных продуктов

E. Овощей и плодов

15296 В дитячий табір відпочинку завезли консерви. При зовнішньому огляді банок відмічено – банки мають глибокі вм’ятини при надавлюванні углинаються усередину не зразу повертаються в початкове положення, ржі не має, банки змащені технічним жиром. Визначити бомбаж.

A. * Фізичний.

B. Хімічний.

C. Біологічний.

D. Змішаний.

E. Фізико-хімічний.

15320 У малюка 9 місяців відмічається затримання розвитку зубів та подовжується строк зарощення тім’ячка, слабкість та пітнівість. Який вид гіповітамінозу може бути у малюка?

A. * Гіповітаміноз Д.

B. Гіповітаміноз С

C. Гіповітаміноз В1

D. Гіповітаміноз В6

E. Гіповітаміноз А

15435 Хлопчик 10-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, зниження працездатності, кровоточивість ясен, петехії на ногах. Недостатність якого вітаміну може мати місце у даному

A. *Аскорбінової кислоти.

B. Тіаміну.

C. Рибофлавіну.

D. Вітаміну А.

E. Вітаміну Д.

16231 У відділення інтенсивної терапії та реанімації поступив хворий зі скаргами на погіршення зору (туман в очах), двоіння, розлад ковтання.Лікар встановив діагноз отруєння ботулотоксином.На передодні хворий споживав молоко, сир, круп’ні вироби, тушонку домашнього приготування, свіжі овочі. Який із продуктів може бути причиною харчового отруєння ?

A.. Тушонку домашнього приготування

B. Молоко

C. Сир

D. Круп’яні вироби

E. Свіжі овочі

16909 В лабораторії СЕС при бактеріологічному дослідженні кремових кондитерських виробів, взятих на кондитерській фабриці, виявлено наявність коагулозопозитивних стафілококів в 0,01 г готового продукту. Яке головне джерело забруднення кремових кондитерських виробів патогенними стафілококами?

A. * Робітники підприємства

B. Згущене молоко

C. Борошно

D. Цукор або цукрова пудра

E. Вершкове масло

16973 Жінка 55 років скаржиться на багаторазовий пронос, лущення та пігментацію відкритих ділянок тіла (шиї, кистей та ступней), роздратованість та занепокоєння. Про яку вітамінну недостатність йде мова?

A. * Нікотинової кислоти

B. Ретинолу

C. Тіаміну

D. Рибофлавіну

E. Пантотенової кислоти

16974 При обстеженні групи осіб, що мешкають на одній території, виявлені загальні симптоми захворювання: темно-жовта пігментація емалі зубів, дифузний остеопороз кісткового апарату, осифікація зв'язок, закостеніння суглобів, функціональні порушення діяльності ЦНС. Надлишок якого мікроелементу у продуктах або питній воді може бути причиною

A. *Фтор

B. Мідь

C. Нікель

D. Йод

E. Цезій

16977 Тепло, що продукується організмом робітника гарячого цеху в умовах високих температур і зниженої вологості, втрачається переважно випаровуванням, що може призвести до судомної хвороби. Який вид обміну порушується при цьому ?

A. * Водно-сольовий.

B. Вуглеводний

C. Жировий

D. Білковий

E. Вітамінний

16978 У дитячій дошкільній установі до меню входять наступні страви: каша гречана молочна, макарони з м'ясним фаршем, салат з огірків, кисіль, хліб житній. Яку з перелічених страв необхідно вилучити з меню?

A. * Макарони з м'ясним фаршем

B. Кашу гречану молочну

C. Кисіль

D. Хліб житній

E. Салат з огірків

17078 Добовий раціон харчування дівчини 14 років містить вітамін А — 1,5 мг, вітамін $B_1$ — 1,8 мг, вітамін $B_2$ — 2,0 мг, вітамін $B_6$ — 2,0 мг, вітамін С — 20 мг. Під час медичного огляду встановлено: дівчина середньої ваги, фізичний розвиток гармонійний, біологічний вік відповідає календарному, слизові оболонки та шкіра без змін. Дівчина часто хворіє гострими респіраторно-вірусними захворюваннями, після яких спостерігаються численні точкові крововиливи у місцях тертя одягу (манжети, гумки, пояси). З найбільшою вірогідністю у дівчини має місце:

A. С-гіповітаміноз

B. А-гіповітаміноз

C. $B_1$-гіповітаміноз

D. $B_2$-гіповітаміноз

E. $B_6$-гіповітаміноз

17081 До лікарні швидкої допомоги привезли хвору дівчинку. При обстеженні встановлено: температура тіла — $36,0^0C$, шкіра і слизові оболонки бліді, дівчинка адинамічна, на запитання відповідає в'яло. Зіниці розширені, реакція на світло знижена, голос сиплий, слизова оболонка рота суха, при ковтанні вода виливається через ніс, два дні не було дефекації. Перед цим їла кашу гречану, борщ, пельмені, яєшню, копчену ковбасу, огірки домашнього консервування, смажену картоплю. Яке захворювання найбільш вірогідне?

A. Ботулізм

B. Сальмонельоз

C. Стафілококова інтоксикація

D. Дискінетичний закреп

E. Інфекційна енцефалопатія

17106 При неправильному зберіганні проросла або позеленіла картопля має гіркуватий смак. Яка отруйна речовина, що міститься в такій картоплі, може спричинити харчове отруєння?

A. Соланін

B. Фазин

C. Гельвелова кислота

D. Мускарин

E. Мускаридин

17140 Больной госпитализирован в лечебно-профилактическое учреждение с диагнозом: язвенная болезнь желудка в фазе обострения. Какая гастроэнтерологическая диета используется в качестве алиментарного лечебного фактора в комплексной терапии?

A. №1

B. №2

C. №3

D. №4

E. №5

17141 Заболевания в детском учреждении начались внезапно спустя 2-3 часа после употребления в пищу творога, приготовленого из самокваса У всех пострадавших была обильная многократная рвота, боль в животе, жидкий стул, бледность кожных покровов, у некоторых незначительное (до 37,3°С) повышение температуры тела. Клинические проявления прошли в течении суток. Каков наиболее вероятный диагноз?

A. Стафилококовый токсикоз

B. Острая кишечная инфекция

C. Пищевая токсикоинфекция

D. Микотоксикоз

E. Отравление солями тяжелых металлов

17229 Хвора 45 років. Діагноз: гіпомоторна дискінезія товстого кишечника. Як модернізувати харчовий раціон з метою підвищення моторики кишечника?

A. У раціональній дієті збільшити кількість харчових волокон та кисломолочних продуктів

B. У раціональній дієті збільшити кількість рослинних, кисломолочних продуктів та дубильних речовин

C. У раціональній дієті збільшити кількість рослинних білків, тваринних жирів, калію

D. У гіпоенергетичній дієті збільшити кількість рослинних білків, молочних продуктів, кальцію

E. У редукуючій білково-овочевій дієті збільшити кількість тваринних жирів та магнію

17311 У відділення інтенсивної терапії і реанімації доставлено водія з різко вираженою загальною інтоксикацією організму, гепато-ренальною недостатністю та з підвищеним рівнем трансаміназ в крові. Встановлено, що 3 доби тому хворий з'їв куплену на трасі страву з грибів, після чого через 12 годин у нього з'явились ознаки захворювання. Які гриби найбільш імовірно викликали харчове отруєння?

A. Бліда поганка

B. Рядовка тигрова

C. Мухомор червоний

D. Строчок звичайний

E. Гриб-парасолька

17327 У заводській їдальні виникло харчове отруєння, клініка якого вказувала на стафілококову етіологію. Захворіло 15 чоловік. Які матеріали від хворого необхідно надіслати для дослідження у лабораторію для підтвердження харчового отруєння?

A. Блювотні маси хворого, залишки їжі

B. Кров на гемокультури

C. Кров (клінічний аналіз)

D. Сечу

E. Спинно-мозкову рідину

17357 Хворому з проявами гемералопії призначена дієта, до складу якої входить ряд продуктів, а саме: цибуля зелена - 50г; перець червоний солодкий - 100г; салат - 100г; горошок зелений - 50г; печінко- 100г. Який із перерахованих продуктів необхідно вживати в першу чергу?

А. Печінка

В. Перець червоний солодкий

C. Салат

D. Горошок зелений

E. Цибуля зелена

17496 В ході проведення медичного огляду студентів, лікар звернув увагу на студента 24 років з ростом 176 см та масою тіла — 68 кг, у якого спостерігалась сухість шкіри та гіперкератоз. При спеціальному обстеженні виявлене суттєве зниження гостроти сутінкового зору. Яке із зазначених захворювань можна припустити?

A. А - гіповітаміноз

B. С - гіповітаміноз

C. Астигматизм

D. Міопія

E. Діенцефальний синдром

17572 При периодическом медицинском осмотре взята на диспансерный учет группа рабочих, страдающих хроническими заболеваниями желудочно- кишечного тракта . Какой вид обработки пищи противопоказан этим больным ?

A. Жарка

B. Варка

C. Тушение

D. Запекание

E. Бланширование

17573 При периодическом медицинском осмотре выявлены рабочие, страдающие сердечно-сосудистыми заболеваниями. Для полноценной диспансеризации рабочих этой группы могут быть использованы диетические продукты, обогащенные

A. Полиненасыщенными жирными кислотами

B. Белками

C. Жирами

D. Моно- и дисахаридами

E. Сахарозаменителями

17691 При профосмотре выделены четыре группы рабочих: здоровые, группы риска, больные с хроническими неспецифическими заболеваниями и рабочие с вредными условиями труда. Каким питанием должны быть обеспечены рабочие с вредными условиями труда?

A. Лечебно-профилактическим

B. Рациональным

C. Превентивным

D. Диетическим

E. Лечебным

17693 В апреле при медицинском осмотре групп населения у 27% лиц отмечали снижение работоспособности и повышенную утомляемость. Были выявлены отечные разрыхленные десны, выраженная кровоточивость при массировании, С какой патологией наиболее вероятно связаны данные проявления?

A. С-гиповитаминозом

B. Парадонтозом

C. А-гиповитаминозом

D. В1- гиповитаминозом

E. Полигиповитаминозом

17694 Больной жалуется на снижение работоспособности, повышенную утомляемость. Объективно: отечные разрыхленные десны. Какие исследования наиболее целесообразно провести для уточнения

A. Уринарной экскреции витамина С

B. Темновой адаптации

C. Активность цероплазмина в сыворотке крови

D. Витамина А в сыворотке крови

E. Уринарной экскреции витамина В1

17695 При медицинском осмотре группы населения у 27% лиц были выявлены признаки С-витаминной недостаточности: отечные разрыхленные десны, выраженная кровоточивость их при массировании, на кожных покровах фолликулярный гиперкератоз на фоне отсутствия сухости кожи. Какими продуктами целесообразно обогащение рациона питания для купирования подобных клинических реакций?

A. Овощами и фруктами

B. Мясными и рыбными продуктами

C. Молочными и яичными продуктами

D. Хлебо-булочными продуктами

E. Кондитерскими изделиями

17697 У больного масса тела выше нормы на 40% при индексе Кетле - 29. Каковы показатели массы тела?

A. Вторая степень ожирения

B. Избыточная масса тела

C. Первая степень ожирения

D. Третья степень ожирения

E. Четвертая степень ожирения

17698 При медицинском осмотре работников хлопчатобумажного комбината у 30% лиц была выявлена повышенная масса тела: на 5-14% выше нормальной при индексе Кетле от 22 до 25. Для нормализации массы тела у этой группы лиц необходимо в рационе в первую очередь уменьшить:

A. Моно- и дисахариды

B. Белки

C. Жиры

D. Полисахариды

E. Пищевые волокна

17699 При профосмотре рабочих завода была выявлена группа лиц, имеющих контакт с радионуклидами и ионизирующим излучениям. В качестве лечебно-профилактического питания эта группа рабочих должна получать:

A. Лечебно-профилактический рацион №1

B. Кисломолочные продукты и пектин

C. Молоко в качестве защитного продукта

D. Витаминные препараты

E. Лечебно-профилактический рацион №3

17700 При медицинском осмотре рабочих металлургического завода у 20% лиц была выявлена повышенная масса тела - на 5-14% выше нормальной и начальные признаки ожирения (1-2 степень) при индексе Кетле - от 26 до 30. Содержание каких продуктов необходимо уменьшить в рационе в первую очередь для нормализации массы тела у данной группы лиц?

A. Хлебобулочных изделий

B. Овощей

C. Фруктов

D. Молока и молочных продуктов

E. Мясных и рыбных продуктов

17701 Больной госпитализирован в лечебно-профилактическое учреждение с диагнозом дифиллоботриоз. При употреблении какой рыбы произошло заражение?

A. Карпа речного

B. Минтая

C. Камбалы

D. Окуня морского

E. Палтуса морского

18043 Хворий перебуває на стаціонарному лікуванні з діагнозом гіпертонічна хвороба ІІ-Б. ст. З анамнезу відомо, що він працює в конструкторському бюро. Робота пов'язана з нервово-емоційною напругою. Які з перелічених продуктів не збуджують центральну нервову систему і можуть бути включені в його раціон

A. Незбиране молоко

B. М'ясні бульйони

C. Грибні відвари

D. Овочеві відвари

E. Газовані напої

18044 Хворий на амбулаторному прийомі поскаржився лікарю на болі в епігастральній ділянці особливо після прийому грубої та жирної страви. Після відповідних досліджень лікар поставив діагноз - гастрит з секреторною недостатністю у фазі компенсації і дав дієтологічні рекомендації. Які з наведених страв необхідно включити в раціон цього хворого?

A. Супи на м'ясних та рибних бульйонах

B. Молоко

C. Жири тваринного походження

D. Рибні консерви

E. Жири рослинного походження

18045 Хворий на прийомі у лікаря скаржився на болі у суглобах. Із дієтологічного анамнезу відомо, що хворий віддає перевагу м'ясній та жирній їжі. Після відповідних досліджень лікар поставив діагноз - подагра. Які із перерахованих продуктів чи дієт рекомендуються хворому?

A. Молочно-рослинна дієта

B. М'ясо молодих тварин і птахів

C. Субпродукти

D. Бобові

E. Жири тваринного походження

18127 При організації санаторно-курортного харчування осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, було запропоновано забезпечити регламентовану кількість в раціонах нутрієнтів, що вступають у конкурентні взаємовідносини з радіонуклідами та запобігають їхньому всмоктуванню у шлунково-кишковому тракті. Які нутрієнти мають приоритетне значення для забезпечення вказаної біологічної дії їжі?

A. Калій, кальцій, харчові волокна

B. Залізо, цинк, легкозасвоювані вуглеводи

C. Рослинні жири, харчові волокна

D. Жиророзчинні вітаміни, тваринні білки

E. Магній, фосфор, рослинні білки

18433 На прийомі у лікаря жінка 55 років скаржилася на задуху при ходьбі. Зріст пацієнтки - 159 см, маса тіла - 77 кг. Робота сидяча, спосіб життя малорухомий, без фізичних навантажень. Харчується регулярно: на сніданок каші чай або кава з бутербродами; обід в їдальні завжди складається з трьох страв; вечеря вдома включає гарячої страви і чаю з печивом. Любить солодке. Який режим харчування повинен рекомендувати лікар пацієнтці у зрілому віці?

A. Чотириразовий: сніданок - 25%, другий сніданок - 15%, обід - 35%, вечеря - 25%.

B. Чотириразовий% сніданок 25%, другий сніданок - 15%, обід - 45%, вечеря -15%.

C. Чотириразовий: сніданок 30%, другий сніданок 10%, обід 35%, вечеря 25%.

D. Чотириразовий: сніданок 35%, другий сніданок - 15%, обід - 35%, вечеря - 15%.

E. Чотириразовий: сніданок - 25\%, другий сніданок - 10\%, обід - 40\%, вечеря - 25\%.

19139 Випадок “сімейного” харчового отруєння характеризувався класичною клінічною картиною ботулізму. Напередодні всі захворілі вживали в їжу яєшню, борщ, котлети, варену ковбасу із баночною кабачковою ікрою домашнього приготування, варення із абрикосів, морозиво. Який продукт, найбільш імовірно, викликав отруєння?

A. * Баночна кабачкова ікра домашнього приготування

B. Котлети

C. Морозиво

D. Варена ковбаса

E. Варення

19156 Хворому з діагнозом атеросклероз лікар призначив комплексне лікування, яке включало і дієтотерапію, направлену на виведення холестерину із організму. Із названих речовин найбільшу гіпохолестеринемічну дію має:

A. * Пектин

B. Целюлоза

C. Геміцелюлоза

D. Клітковина

E. Лігнін

19221 У чоловіка 60 років виявлено блідість шкіри, кровоточивість ясен, поодинокі петехії на ногах. Лабораторно: у крові Hb - 110 г/л, ер. 3,8*10**12/л, КП - 0,9, кількість вітаміну С у сироватці крові та добовій сечі знижена. Енергоцінність добового раціону харчування, добова кількість білків, жирів, вуглеводів є достатньою для чоловіка. Вміст аскорбінової кислоти у раціоні - 30 мг. Що потрібно передусім включити до раціону для аліментарної корекції харчового статусу чоловіка?

A. *Чорну смородину

B. Печінку

C. Домашній сир

D. Печену картоплю

E. Моркву

19222 У моряків дальнього плавання при обстеженні виявлено хейлоз, ангуліт, сухість шкіри, маса тіла в межах нормальних величин. Як потрібно оцінити харчовий статус моряків?

A. *Недостатній

B. Знижений

C. Адекватний

D. Звичайний

E. Оптимальний

19223 Студентка 20 років масою тіла 55 кг отримує з добовим раціоном харчування 45 г білка, 55 г жиру і недостатню кількість кальцію. Які продукти необхідно передусім включити до раціону

A. * Сир

B. М'ясо

C. Квасолю

D. Моркву

E. Мед

19224 При проведенні експертизи м'яса у одній із двох проб м'язів з ніжок діафрагми виявлено трихінелу. Ваші пропозиції відносно використання цього м'яса:

A. *Передати на технічну утилізацію

B. Спалити

C. Проварити при 1,5 атм.

D. Засолити у 10% розчині солі

E. Заморозити до -12 0С

19335 Хворому з сечокислим діатезом призначена рослинна дієта, до складу якої входить ряд продуктів, а саме: цибуля зелена - 60.0; перець червоний солодкий - 120,0; шпинат - 50,0; помідори - 130,0; морква- 150. Який із перерахованих продуктів є основним джерелом каротину?

A. *Морква.

B. Перець червоний солодкий.

C. Салат .

D. Горошок зелений.

E. Цибуля зелена.

19365 У добовому харчовому раціоні бухгалтера, жінки 23 років, вагове співвідношення білків, жирів та вуглеводів становить 1:1,1:5,6. Які корективи слід внести у склад раціону з метою його гігієнічної оптимізації?

A. * Зменшити кількість вуглеводів

B. Збільшити вміст жирів

C. Збільшити вміст вуглеводів

D. Збільшити вміст білків

E. Корективи не потрібні

19370 Підчас медичного огляду у чоловіка було виявлено “географічний язик”. Цей мікросимптом свідчить про недостатність у харчуванні:

A. * вітамінів групи В

B. вітаміна А

C. вітаміна С

D. вітаміна D

E. вітаміна РР

19428 До лікаря звернулися діти школи-інтернату через 4-5 годин після обіду із скаргами на нудоту, блювоту, холодний піт і невеликий біль в епігастрії. На обід діти їли картопляний суп на м’ясному бульйоні, млинці з м’ясом, компот із сухофруктів. Млинці начинялися вареним м’ясом, яке подрібнювалось на м’ясорубці працівницею їдальні, яка хворіє панарицієм і термічній обробці не піддавались. Який найбільш імовірний діагноз у даному випадку.

A. *Стафілококова інтоксикація

B. Ботулізм

C. Сальмонельоз

D. Ешеріхіоз

E. Афлатоксикоз

19747 Під час проведення медичного огляду лікар звернув увагу на студентку Н. з ростом 162 см та масою тіла 59 кг, яка скаржилась на те, що у вечірній час втрачає здатність до чіткого бачення предметів, які оточують. Об’єктивно спостерігається сухість шкіри, гіперкератоз. У складі добового раціону студентки виявлений такий вміст основних вітамінів: вітамін А – 0,5 мг, вітамін В1 – 2,0 мг , вітамін В2 – 2,5 мг, вітамін В6 – 2 мг, вітамін С – 70 мг. Визначить діагноз захворювання.

A. *А – гіповітаміноз

B. В1 – гіповітаміноз

C. В2 – гіповітаміноз

D. В6 – гіповітаміноз

E. С – гіповітаміноз

19791 При диспансерному обстеженні громадянки Н віком 35 років лікар поставив діагноз: алиментарно-конституційне ожиріння ІІІ ст. Із харчового анамнезу відомо, що пацієнтка не дотримується правил раціонального харчування: часто переїдає, останній прийом їжі за 10-15 хв. перед сном, віддає перевагу жирній і вуглеводистій їжі. Який із перелічених аліментарних факторів ризику являється головним при ожирінні?

A. * Енергетичний надлишок харчування.

B. Підвищене вживання вуглеводів.

C. Підвищене вживання жирів.

D. Недостатне вживання клітковини.

E. Порушення режиму харчування.

20038 Случай пищевого бактериального отравления имел место 20 июля в семье одного служащего после употребления жареных котлет из телятины. Теленок неделю болел и был вынужденно забит без ведома ветеринарного надзора. Основные симптомы заболевания пострадавшего: инкубационный период 12-16 часов, высокая температура, сильные боли в области живота, рвота, частый жидкий стул, общая слабость, головная боль. Наиболее вероятный возбудитель данного отравления:

A. * Сальмонеллы

B. Энтеротоксигенные стафилококки

C. Патогенные серотипы

E. coli

D. Cl. botulinum

E. Бактерии рода Proteus

20072 В приемное отделение местной больницы в мае месяце поступило 2-е детей из одной семьи в возрасте 4-х и 6-и лет с жалобами на тошноту, першение в горле, рвоту, частый жидкий стул. Заболевание началось вскоре после употребления картофеля, сваренного в кожуре. При осмотре картофеля, употребляемого в пищу семьей, обнаружено много проросших и позеленевших клубней. Наиболее вероятный причинный фактор отравления:

A. * Соланин

B. Фазин

C. Амигдалин

D. Фагин

E. Синильная кислота

20176 Из собранных в лесу грибов приготовлено блюдо ,после потребления которого ночью у пациента отмечается рвота, понос, жажда, судороги в икроножных мышцах, присоединилась боль в области печени, желтуха, сонливость. При явлении сердечной недостаточноси наступила смерть. Определите гриб,явившийся наиболее вероятной причиной летального исхода.

A. *Бледная поганка

B. Шампиньон

C. Мухомор

D. Ложные опята

E. Сморчки

20184 У зв’язку з нерегулярним харчуванням, пацієнт скаржиться на зниження працездатності, різке відчуття голоду та втоми, періодичні головні болі. Який інтервал між прийомами їжі йому повинен порекомендувати лікар?

A. * 3-4 год.

B. 5-6 год.

C. 6-7 год.

D. 7-8 год.

E. 8-9 год.

20185 У місті К. виник спалах харчового отруєння з клінічною картиною харчової токсикоінфекції. На наявність якого чинника необхідно провести лабораторний аналіз відібраних продуктів харчування для підтвердження діагнозу?

A. * Мікробна контамінація.

B. Екзотоксин.

C. Афлатоксин.

D. Соланін.

E. Мускарин.

20186 У селищі міського типу зареєстровано спалах харчового отруєння. Діагноз “ботулізм” установлено на пїдставі клінічної картини захворювання. Які з перелічених продуктів необхідно у першу чергу відібрати на аналіз для підтвердження діагнозу?

A. * Консерви.

B. Картопля.

C. Молоко пастеризоване.

D. М’ясо відварне.

E. Капуста.

20187 У травні зареєстровано сімейний спалах харчового отруєння з явищами гастроентериту, інтоксикації організму. Яка речовина могла спричинити вказану симптоматику, якщо у добовий раціон членїв сім’ї входили такі продукти: макарони, проросла картопля, капуста, буряк, морква, цибуля, олія соняшникова, чай, цукор?

A. * Соланін.

B. Фазин.

C. Темулін.

D. Мускарин.

E. Мускаридин.

20237 У хворого, який вживав три доби тому консервовані гриби – опеньки відмічається розлад зору (диплопія, мідріаз), розлад мовлення, порушення ковтання. Яке харчове отруєння має місце?

A. *Ботулізм.

B. Харчова токсикоінфекція.

C. Фузаріотоксикоз.

D. Отруєння опеньками.

E. Отруєння солями свинцю.

20892 Рацион взрослого человека содержит в перерасчете на мегакалорию ( 1000 ккал = 4184 кДж ) 30 г белка, 37 г жира, 137 г углеводов, 15 мг витамина С, 0,6 мг тиамина (В1). Рацион не сбалансирован по:

A. Витамину С

B. Белку

C. Жиру

D. Углеводам

E. Тиамину

20925 При аналізі режиму харчування студентів у санаторії-профілакторії виявлено, що калорійність сніданку складає 40% добового калоражу, обіду-40% та вечері-20% добового калоражу відповідно Що необхідно зробити для гігієнічної оптимізації режиму харчування студентів з переліку

A. Знизити калорійність сніданку

B. Знизити калорійність вечері

C. Знизити калорійність обіду

D. Підвищити калорійність вечері

E. Підвищити калорійність сніданку

20939 Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з діагнозом гострий холецистит. Харчується нерегулярно, віддає перевагу жирній та вуглеводистій їжі, вживає гострі приправи. Які з перелічених страв забороняється вживат хворому?

A.Печеня (жаркое).

B. Слизові і протерті супи.

C. Омлет білковий паровий.

D. Солодкі фруктові соки.

E. Суфле із нежирних видів риби.

20958 Під час лабораторної діагностики групового спалаху ботулізму в місті N у залишках продукту та біологічному матеріалі від хворих виявлено ботулотоксин типу Е. Приготування яких продуктїв проведено з порушенням технологічних схем та режимів найбільш можливе?

A. Риба та рибопродукти.

B. М,ясо та м,ясні продукти.

C. Продукти рослинного походження.

D. Птиця та птицепродукти.

E. Кондитерські вироби.

21135 Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з діагнозом гострий панкреатит. На третій день після скасування режиму голоду лікар дозволив хворому вживання:

A. * Дегозована лужна мінеральна вода

B. Бульону з м’яса курки

C. М’ясні котлети

D. Молоко парне

E. Виноградний сік

21153 У водія при клінічному обстеженні у сечі виявлено підвищений вміст кальцієвих солей фосфорної кислоти. До його раціону харчування входять житній та пшеничний хліб, макаронні вироби, вершкове масло, олія, картопляне пюре, молоко, сир, кава, чай, відвар шипшини, кисіль зі смородини. Енергоцінність раціону відповідає енерговитратам. Що потрібно обмежити у раціоні

A. *Молоко і сир

B. Кисіль зі смородини

C. Макаронні вироби і хліб

D. Відвар шипшини і кисіль

E. Каву та чай

21154 Жінка 60 років з нормальною масою тіла отримує з добовим раціоном 50 г білка, 70 г жиру, 300 г вуглеводів. У раціоні переважають зерно-бобові, достатньо овочів, але обмежена кількість молока і молочних продуктів, весною щоденно вживає щавель і ревінь. Ризиком якого захворювання для жінки у першу чергу може бути такий раціон?

A. *Остеопорозу

B. Атеросклерозу

C. Ожиріння

D. Гіпертонічної хвороби

E. Сечокам'яної хвороби

21156 В дитячому дошкільному закладі проведено аналіз добового набору продуктів. Встановлено, що в склад меню входять: молоко, масло вершкове, м'ясо, гриби, риба. Який з перелічених продуктів необхідно вилучити з меню дитячого дошкільного закладу?

A. *Гриби

B. Лимонну кислоту

C. М'ясо

D. Масло вершкове

E. Молоко

21182 Критеріями чого є наступний комплекс ознак: розміри тіла та органів, маса, оссифікація скелету, прорізування зубів, розвиток залоз внутрішньої секреції, ступінь статевого дозрівання

A. * Біологічного віку.

B. Харчового статусу.

C. Генетичного розвитку.

D. Психічного розвитку.

E. Статевого розвитку.

21183 При дефіциті якого вітаміну мають місце виснаження, швидка втома, скарги на поганий апетит, закреп, поліневріт.Пацієнт переважно вживає хліб пшеничний вищих сортів, макаронні вироби, цукор – рафінад, полірований рис, тощо?

A. * Тіаміну

B. Рібофлавіну

C. Ретінола ацетату

D. Кальциферолів

E. Нікотінової кислоти

21184 Наявністю яких збудників в значних кількостях в харчових продуктах можуть бути викликані харчові токсикоінфекції?

A. * Протей.

B. Стафілококів.

C. Холерних вібріонів.

D. Збудників ботулізму.

E. Збудників дизентерії.

21542 До приймального відділення районної лікарні поступив малюк 5-ти років з симптомами: сильне пото- та слиновиділення, сльозотеча, профузний пронос, мозкові явища, запаморочення, сплутаність свідомості, збудливість, марення, галюцинації, хода сп’янілої людини. Встановлено, що малюк разом з батьками напередодні збирав гриби у лісі. Споживання яких грибів чи рослин викликало харчове отруєння?

A. * Мухоморів

B. Строчків

C. Несправжніх опеньок

D. Беладони

E. Блідої поганки

21543 Через 1 годину після годування немовляти молочною сумішшю у дитини виникли наступні симптоми захворювання: ціаноз губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя, потім приєдналася нудота, посилене слиновиділення, біль у надчеревній ділянці, блювання, пронос. Педіатр відмітив у дитини явища легенево-серцевої недостатності. В процесі розслідування встановлено, що молочна суміш приготовлена на воді, взятій із колодязя. Який попередній діагноз є підстави та установити

A. * Водно-нитритна метгемоглобінемія

B. Харчова токсикоінфекція

C. Стафілококовий токсикоз

D. Харчове отруєння хлорорганічними пестицидами

E. Харчове отруєння важкими металами

21634 При медицинском осмотре мужчин-водителей у 10\% лиц выявлено превышение оптимальной масси тела на 65%. (ИМТ=39,3 кг/м2, масса тела. Какой энергетический статус этих лиц:

A. *Ожирение 3-й степени

B. Нормальный энергетический статус (адекватное питание)

C. Ожирение 1-й степени

D. Ожирение 2-й степени

E. Ожирение 4-й степени

21635 В результате углубленного медицинского осмотра курсантов военного училища у некоторых лиц выявлено нарушение зрения, коньюнктивит, сухость и шелушение кожи, пигментация и ломкость ногтей, ороговение кожи в области локтевых и коленных суставов. Для купирования подобных клинических проявлений в пищевом рационе, в первую очередь, следует увеличить содержание:

А. Печені

В. Гречневой крупы

C. Мяса

D. Рыбы

E. Отрубного хлеба

21782 Больной А. находился на стационарном лечении по поводу мочекаменной болезни (оксалурия) в фазе обострения. Какие продукты следует полностью исключить из рациона больного на период обострения:

A. *Шоколад

B. Черный хлеб

C. Овощные супы

D. Отварное мясо

E. Растительное масло

22089 При розслідуванні випадку харчового отруєння встановлено діагноз: харчова токсикоінфекція, що спричинена парагемолітичним вібріоном. Який із перелічених продуктів і страв може бути найімовірнішою причиною даного отруєння?

A. * Морепродукти.

B. Молоко пастеризоване.

C. Ковбаса сирокопчена.

D. Гриби консервовані.

E. Виноград.

22568 Хворий госпіталізований у лікувально-профілактичний заклад з діагнозом діфіллоботріоз. Причиною даного захворювання може бути вживання у їжу недостатньо термічно обробленої:

A. *риби

B. свинини

C. баранини

D. яловичини

E. м'яса птиці

22994 У хворого М. діагностовано порушення пуринового обміну, що проявилось гострим артритом першого метатарзофалангового суглобу. Обгрунтуйте найбільш доцільні рекомендації для хворого щодо його раціону харчування.

A. *Обмежити вживання м’ясних та бобових продуктів

B. Обмежити вживання молочних продуктів

C. Обмежити вживання води та напоїв

D. Обмежити вживання хлібобулочних та макаронних виробів.

E. Обмежити вживання овочів та фруктів

15070 На молочной ферме были отобраны пробы молока на содержание хлорорганического пестицида линдана. Размер партии 1000 литров. В токсикологической лаборатории СЭС было обнаружено, что содержание линдана превышает МДУ в 4 раза. Дайте заключение о качестве молока.

A. * Недоброкачественное

B. Доброкачественное

C. Условно-годное

D. Фальсифицированное

E. Биологически-ценный продукт

16933 Больной госпитализирован в лечебно-профилактическое учреждение с диагнозом трихинеллез. Употребление в пищу какого продукта с недостаточной кулинарной обработкой является причиной данного заболевания?

A. * Свинины

B. Рыбы

C. Баранины

D. Говядины

E. Мяса птицы

17575 Больной госпитализирован в лечебно-профилактическое учреждение с диагнозом трихинеллез. Употребление в пищу какого продукта явилось причиной данного гельминтоза?

A. Свинины

B. Говядины

C. Мяса кролика

D. Баранины

E. Мяса птицы

19746 В лабораторію для проведення дослідження надійшла проба молока. Установлені такі дані: колір – білуватий, запах – без особливостей, смак – характерний для молока, густина – 1,038, кислотність – 35° Тернера, жирність – 3,2\%. Визначить ступінь якості молока.

A. *Молоко недоброякісне

B. Молоко доброякісне

C. Молоко зниженої якості

D. Молоко фальсифіковане

E. Молоко умовно придатне

19792 При проведеннї дослідження вмісту радіонуклідів цезію-137, стронцію-90 у молоці та картоплі місцевого виробництва було виявлено перевищення тимчасово допустимого рівнів активності цезію-137 у молоці. Який із технологічних прийомів з метою зменшення вмісту радіонуклідів в молоці є найбільш ефективним?

A. * Переробка молока на топлене масло.

B. Пастеризація молока.

C. Переробка молока на м?який сир.

D. Переробка молока на твердий сир.

E. Переробка молока на сметану.

20080 При дослідженні свинини у 24 зрізах на компресоріумі виявлені 2 трихінели. М'ясо необхідно піддати

A. *Технічній утилізації

B. Проварюванню дрібними шматками

C. Глибокому заморожуванню

D. Переробці на ковбасні вироби

E. Реалізації через мережу громадського харчування

20188 На підприємстві громадського харчування не реалізовану під час вечері продукцію охолоджено до 4 0С і вона зберігалась у холодильній камері протягом 12 год. Зранку була проведена вторинна теплова обробка. Протягом якого часу повинна бути реалізована дана їжа?

A. * 1 год.

B. -3 год.

C. -5 год.

D. -8 год.

E. 12 год.

20863 При аналізі свіжості молока проводять пробу на редуктазу, на здатність зсідання. На основі якого з наведених показників можна ще встановити свіжість молока?

A. Кислотність.

B. Густина

C. Сухий залишок

D. Жирність

E. Вміст сторонніх домішок

21544 В результаті ветеринарного обстеження тварин та молочно–товарній фермі виявлено 20 корів з позитивною реакцією на туберкульоз. Дайте оцінку щодо можливості використання молока від таких тварин для харчування

A. *Використовувати для харчування після пастеризації на місці при температурі 85° протягом 30 хвилин

B. Використання для харчування без попередньої обробки, без обмежень

C. Використання для годування телят

D. Технічна утилізація

E. Знищення

21544 В результаті ветеринарного обстеження тварин та молочно–товарній фермі виявлено 20 корів з позитивною реакцією на туберкульоз. Дайте оцінку щодо можливості використання молока від таких тварин для харчування

A. *Використовувати для харчування після пастеризації на місці при температурі 85° протягом 30 хвилин

B. Використання для харчування без попередньої обробки, без обмежень

C. Використання для годування телят

D. Технічна утилізація

E. Знищення

Соседние файлы в предмете Гигиена