Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[NF]Krov.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
880.72 Кб
Скачать

Робота 3. Визначення шое

Кров є одночасно справжнім колоїдним розчином і суспензією. Частки речовин, суспензовані у рідкому середовищі, випробовують на дію протилежно спрямованих сил: сили тяги, що забезпечує осідання часток, та дифузії, за рахунок якої частки колоїдів перемішуються.

Установлено, що швидкість осідання частки прямопропорційна квадрату її радіуса та різниці щільності суспензованої речовини й розчинника, а також зворотнопропорційна в'язкості розчинника. Велике значення мають і заряди часток, що містяться в розчині.

Форменні елементи, суспензовані в розчині колоїдів плазми та міцно зв'язані з ними зарядами, осідатимуть у стабілізованій крові за рахунок посилення їх агломерації. При цьому кров розділиться на 2 шари: верхній — плазма та нижній — форменні елементи.

Співвідношення холестерину й лецитину в плазмі, вміст жовчних пігментів та жовчних кислот, зміна в'язкості, рН, властивості еритроцитів, кількість гемоглобіну та ін. впливають на ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів).

Головними ж чинниками, від яких залежить ШОЕ, вважають якісні та кількісні зміни білків у плазмі. Так, збільшення кількості великодисперсних білків (глобулінів) призводить до підвищення ШОЕ, а зменшення їх концентрації та збільшення вмісту альбумінів зумовлює її зниження.

Ш0Е дає деяке уявлення про співвідношення між білками плазми та їх електростатичну взаємодію з еритроцитами крові.

Мета роботи: визначити швидкість осідання еритроцитів; дати загальну оцінку співвідношення альбумінів і глобулінів плазми крові.

Для роботи потрібні: апарат Панченкова - штатив із пробіркою, голка, годинник, 5 % розчин натрію цитрату, 96 % спирт етиловий, 2 % розчин йоду спиртовий, вата, гумова груша.

Хід роботи Кров, змішану з 5% розчином натрію цитрату у співвідношенні 4:1, перемішати й набрати його до відмітки “К” за допомогою груши. Обережно витягнути капіляр з пробірки, зняти ватою кров із її носика і втиснути його в гумову прокладку, що є в апараті Панченкова. Лише після цього можна зняти з капіляра грушу. Верхню частину капіляра також слід ретельно закріпити в апараті. Через 30 хв та 1 год визначити рівень осілих еритроцитів у капілярі.

Результати роботи.

ШОЕ становить______мм за годину.

Висновки (зазначити, чи нормальна ШОЕ у досліджуваній крові, про що це свідчить)

Виконати завдання Завдання 1

У пацієнта через місяць після штучної вентиляції легень виявили при аналізі кислотно-основної реакції крові такі показники: рН=7,5; NaHCO3=15 ммоль/л; РСО2=20 мм рт.ст. Оцініть стан кислотно-основної реакції крові та поясніть можливі причини.

Відповідь:

Завдання 2.

Людині внутрішньовенне ввели концентрований розчин альбуміну. Поясніть, до яких змін руху води в судинах мікроциркуляторного русла це призведе і чому?

Відповідь:

Завдання 3.

У чоловіка 70 років при аналізі крові виявлено: концентрація осмотично-активних речовин в цілому – 290 мосм/л, в тому числі: натрій – 125 ммоль/л, калій – 4 ммоль/л, хлориди – 90 ммоль/л, бікарбонат – 24 ммоль/л, глюкоза – 39,9 ммоль/л, азот сечовини – 5 ммоль/л. Оцініть показники, зробіть висновок.

Відповідь:

Протокол перевірено. ________________________

(підпис викладача, дата)

Література