Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1_gistologiya.docx
Скачиваний:
371
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
106.14 Кб
Скачать

25. Етапи ембріогенезу. Гаструляція, її значення. Порівняльна характеристика гаструляції у хордових та людини.

Етапи ембріогенезу:

  • Запліднення – зигота

  • Дроблення – бластула

  • Гаструляція – гаструла

  • Гістогенез – формування тканин

  • Органогенез – формування органів

  • Системогенез

Гаструляція — період ембріогенезу, коли виникають три зародкові листки: ектодерма,ентодерма і мезодерма.В основі гаструляції лежить складний процес хімічних і морфогенетичних перетворень, який супроводжується розмноженням, ростом, керованим переміщенням і диференціацією клітин. За часом гаструляція поділяється на дві фази: ранню і пізню. Сутність стадії гаструляції полягає в тому, що одношаровий зародок - бластула - перетворюється на багатошаровий - дво-або тришаровий, званий гаструлою.

Гаструляція у ланцетника відбувається шляхом інвагінації (вп’ячування). Внаслідок цього зародок із одношарового стає двошаровим: має первинну ектодерму та ентодерму. Зовнішній листок включає в себе зачатки ектодерми та нервової пластинки, а внутрішній – зачатки ентодерми, мезодерми та хорди. В результаті інвагінації бластоцель витискується і зберігається лише у вигляді щілини. Утворюється нова порожнина - гастроцель. Після утворення двох зародкових листків починається формування осьових зачатків органів і одночасно утворення третього зародкового листка – мезодерми.Мезодерма поділяється на 3 відділи: дорзальний, проміжний та вентральний. Дорзальна та проміжна мезодерма на більшій частині тулуба сегментуються, а вентральна – ні. Сегментовані ділянки дорзальної мезодерми називаються соміти, а проміжної – сегментні ніжки.

Гаструляція в людини відбувається шляхом іміграції. На 14-16-й день ембріогенезу на поверхні епібласта в результаті переміщення клітин утворюється первинна смужка і первинний вузлик. Первинна смужка має первинну борозенку, а первинний вузлик – первинну ямку. У результаті переміщення клітин з первинного вузлика через первинну ямку утворюється хорда. Клітини, що виселяються з первинної смужки через борозенку, утворять зародкову ентодерму і мезодерму. Клітини, що залишаються в складі епібласта, утворюють ектодерму. Нервова трубка утворюється з ектодерми на 16 — 22 день ембріогенезу. Цей процес називається нейруляцією. Спочатку в дорсальній частині ектодерми утвориться заглиблення –нервовий жолобок, потім краї його замикаються й утворюється нервова трубка. Між ектодермою і нервовою трубкою утворюється скупчення клітин – нервовий гребінь.

26. Зародкові листки. Визначення поняття. Мезодерма та мезенхіма, їх похідні.

Зародкові листки, зародкові пласти, шари тіла зародка багатоклітинних тварин і людини, що утворюються в процесі гаструляциі.У більшості організмів три З. л.: зовнішній — ектодерма,внутрішній — ентодерма і середній — мезодерма. Мезодерма — один з зародкових листків, які формуютьембріонтришаровихтварин. Мезодерма формується в процесі гаструляції, завдяки міграціїклітинзектодерми, або внаслідок випинання та відокремлення карманів первинної кишки.

Загалом, з мезодерми формуються такі системи органів:

  • Кістки

  • Більша частина кровоносноїталімфатичноїсистем, включаючисерце.

  • Сполучна тканина

  • Гладенькі м'язикишкового тракту

  • Поперечносмугасті м'язи

  • Перитоніум

  • Репродуктивна система

  • Видільна система, включаючинирки

Мезенхіма– пухка волокниста неоформлена ембріональнасполучна тканинабагатоклітинних тварин і людини, яка виникає на ранніх стадіях їх розвитку, головним чином, з мезодерми, в меншій мірі – з ектодерми. У зв'язку з цим розрізняють ентомезенхіму, яка розвивається з енто- і мезодерми та ектомезенхіму. Похідними ентомезенхіми є тканини внутрішнього середовища - усі види сполучних тканин, кров, гладкіміоцити. Похідними ектомезенхіми єслухові кісточки, сполучні тканини голови.