Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Girenko

.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
24.04 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДЗ „Луганський національний університет

імені Тараса Шевченка”

Інститут історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук

Кафедра соціальної роботи

Гіренко Тетяна ________

СОЦІАЛЬНА РОБОТА З ПРОФІЛАКТИКИ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ, ЯКІ ВЖИВАЮТЬ АЛКОГОЛЬ

Магістерська робота

за спеціальністю 8.13010201 „Соціальна робота”

Особистий підпис - ___________________ Гіренко Тетяна ______

Науковий керівник - _________________ к.п.н., доцент кафедри соціальної роботи Маркова Н. В.

Зав.кафедри - _______________________ д.п.н., професор кафедри соціальної роботи Ваховський Л. Ц.

Луганськ -2014

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………

3

РОЗДІЛ І.

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ, ЯКІ ВЖИВАЮТЬ АЛКОГОЛЬ …………

1.1.

Дитячий алкоголізм як проблема соціальної роботи ……

1.2.

Особливості соціальної роботи з дітьми, які вживають

алкоголь ………………………........................................

1.3.

Вітчизняний досвід профілактичної та реабілітаційної роботи з дітьми, які вживають алкоголь..……………….

1.4.

Висновки до розділу І …………………………………….

РОЗДІЛ ІІ.

РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЙ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ, ЯКІ ВЖИВАЮТЬ АЛКОГОЛЬ…………………………………………….

2.1.

Теоретичне обґрунтування технологій соціальної роботи з дітьми, які вживають алкоголь ………………

2.2.

Упровадження технологій соціальної роботи з дітьми, які вживають алкоголь ………………………………….

2.3.

Аналіз та результати дослідно-експериментальної роботи………………………………………………………

2.4.

Висновки до розділу ІІ ……………………………..……....

ВИСНОВКИ……………………………………………………………..

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………..

ДОДАТКИ……………………………………………………………….

ВСТУП

Вживання алкоголю дітьми і підлітками – гостра проблема сучасного суспільства. Офіційні дані свідчать про підвищення рівня споживання алкоголю в дитячо-підлітковому середовищі. У сучасних підлітків більше половини проб пива і вина і близько третини проб міцних алкогольних напоїв відбулося у віці до 13 років (Кошкіна О., Кіржанова В., 2003). Число вперше діагностованих підлітків, хворих на алкоголізм, в 2004 році склало 15,3 на 100 тис. підлітків. Рання алкоголізація згубно впливає на здоров'я та розвиток психіки дітей, порушує їх особистісну і соціальну адаптацію.

Така сумна статистика свідчить про відсутність мотивованої спрямованості підлітків на формування та збереження свого здоров'я. Водночас це також наслідок відсутності в суспільстві пріоритету здорового способу життя .

Пiдлiтковий вiк „починається” із зміни соціальної ситуації розвитку. В психології цей період називають перехідним, важким, критичним віком. Саме в цьому віці, як свідчить статистика, більшість дітей починають вживати алкоголь. Нині масштаби цієї проблеми величезні – за даними ООН, Україна займає перше місто у світі по рівню вживання алкоголю серед дітей та молоді ( від алкогольної залежності страждають близько 1 млн. осіб).

Складність проблеми алкоголізму в дитячому віці вимагає, щоб її розробка велася в багатьох напрямах і різними методами. Більшість фахівців єдині в тому, що вживання алкоголю є проявом девіантної поведінки, і боротися з нею можливо лише за умови вирішення комплексу соціально-економічних, психолого-педагогічних та юридичних проблем.

Теоретичні проблеми дитячого та підліткового алкоголізму розглядали вчені В. Лютий, Н. Максимова, С. Толстоухова, М. Оржеховська. Соціально-психологічні питання профілактики дитячого алкоголізму розкривалися в дослідженнях Є. Удалової, Н. Піхтіної, С. Болтівець, О. Матвійчука, С. Здорук, Ю. Клейберга.

Соціально-педагогічні проблеми профілактики вживання алкоголю молодю представлені в роботах О. Безпалько, Г. Золотової, Н. Максимової, В. Оржеховської, А. Халіної та інших.

Аналіз наукових праць та практики соціальної та соціально-педагогічної роботи з дітьми, які вживають алкоголь уможливив виявити суперечності між домінуванням традиційних технологій у здійсненні профілактичної та реабілітаційної роботи з подолання дитячого і підліткового алкоголізму і вимогами часу до застосування зарубіжних і вітчизняних інноваційних технологій.

Тому, дивлячись на ці обставини можна стверджувати, що вивчення обраної нами теми „Соціальна робота з профілактики та реабілітації дітей, які вживають алкоголь” є соціально зумовленим і актуальним.

Об`єкт дослідження – дитячий алкоголізм як проблема соціальної роботи.

Предмет дослідження –технології соціальної роботи з дітьми, які вживають алкоголь.

Мета дослідження – науково обґрунтувати, змістовно розробити та експериментально перевірити технології соціальної роботи з дітьми, які вживають алкоголь.

Завдання дослідження:

1. Охарактеризувати дитячий алкоголізм, як форму соціальної дезадаптації та проблему соціальної роботи.

2. Розкрити особливості соціальної роботи з дітьми, які вживають алкоголь.

3. Вивчити вітчизняний досвід використання сучасних технологій соціальної роботи з дітьми, які вживають алкоголь.

4. Науково обґрунтувати, упровадити та дослідити ефективність технологій соціальної роботи з дітьми, які вживають алкоголь.

Гіпотеза: соціальна робота з дітьми, що вживають алкоголь набуде ефективності, якщо в її основу буде покладено сучасні технології, що базуються на профілактичній та реабілітаційній роботі, яка реалізується за трьома напрямками: 1) в загальноосвітніх закладах у співпраці з соціальнім педагогом, соціальним працівником, психологом та класним керівником; 2) в реабілітаційних центрах; 3) в громадських молодіжних організаціях.

Методи дослідження. Для реалізації мети і розв`язання поставлених завдань використано комплекс методів дослідження: аналіз наукових праць для вивчення стану проблеми; системний аналіз – з метою моделювання комплексу педагогічних умов ефективного формування професійної підготовки майбутнього соціального працівника до профілактичної роботи з дітьми, які вживають алкоголь; порівняння й узагальнення науково-теоретичного матеріалу для обґрунтування змісту, форм і методів формування професійної підготовки до роботи з дітьми, які вживають алкоголь.

Теоретичне значення дослідження полягає в тому, що на основі вивчення та аналізу філософської, соціологічної, соціально-педагогічної, психологічної, педагогічної, юридичної, літератури за темою дослідження розширено й поглиблено знання про сутність й причини дитячого алкоголізму; розкрито сучасні технології соціальної роботи з дітьми, які вживають алкоголь в вітчизняних та зарубіжних країнах.

Практичне значення: встановлені у процесі дослідження факти і сформульовані на їх основі висновки можуть бути використані студентами спеціальності „Соціальна робота” до семінарських занять, написання рефератів, творчих завдань, науково-досліджених статей;

Публікації. Зміст і результати дослідження відображено в публікації збірнику наукових праць студентів.

Структура роботи: Магістерська робота складається з вступу, двох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, додатків та списку використаних джерел. Бібліографічний список містить __ найменувань джерел українських та зарубіжних авторів. Загальний обсяг магістерської роботи – __ сторінок. Основний зміст викладено на __ сторінках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]