Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Здоровий спосіб життя

.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
26.37 Кб
Скачать

«Здоровий спосіб життя»

Виконала:

студентка 2 курсу

групи: Є-21-11-12

Количева Надія

Луганськ 2012 р.

Здоровий спосіб життя - спосіб життя окремої людини з метою профілактики хвороб і зміцнення здоров'я. ЗСЖ - це концепція життєдіяльності людини, спрямована на поліпшення і збереження здоров'я за допомогою відповідного живлення, фізичної підготовки, морального настрою і відмови від шкідливих звичок.

Здоровий спосіб життя є передумовою для розвитку різних сторін життєдіяльності людини, досягнення їм активного довголіття і повноцінного виконання соціальних функцій.

Актуальність здорового способу життя викликана зростанням і зміною характеру навантажень на організм людини у зв'язку з ускладненням громадського життя, збільшенням ризиків техногенного, екологічного, психологічного, політичного і військового характеру, що провокують негативні зрушення в стані здоров'я.

Існують і інші точки зору на здоровий спосіб життя : "здоровий спосіб життя - це система розумної поведінки людини (помірність в усьому: оптимальний руховий режим, гартування, правильне харчування, раціональний режим життя і відмова від шкідливих звичок) на фундаменті морально-релігійних і національних традицій, яка забезпечує людині фізичне, душевне, духовне і соціальне благополуччя в реальному довкіллі і активне довголіття у рамках попущеної Господом земного життя".

Складові ЗСЖ:

- виховання з раннього дитинства здорових звичок і навичок;

- довкілля: безпечна і сприятлива для мешкання, знання про вплив навколишніх предметів на здоров'я;

- відмова від шкідливих звичок: самоотруєння легальними наркотиками(алкоядом, табакоядом) і нелегальними.

- живлення: помірне, таке, що відповідає фізіологічним особливостям конкретної людини, інформованість про якість вживаних продуктів;

- рухи: фізично активне життя, включаючи спеціальні фізичні вправи(наприклад, гімнастика), з урахуванням вікових і фізіологічних особливостей;

- гігієна організму : дотримання правил особистої і громадської гігієни, володіння навичками першої допомоги.

На фізіологічний стан людини великий вплив робить його психоемоційний стан, який залежить, у свою чергу, від його розумових установок. Тому деякі автори виділяють додатково наступні аспекти ЗСЖ :

- емоційне самопочуття: психогігієна, уміння справлятися з власними емоціями, складними ситуаціями;

- інтелектуальне самопочуття: здатність людини дізнаватися і використати нову інформацію для оптимальних дій в нових обставинах;

- духовне самопочуття: здатність встановлювати дійсно значимі, конструктивні життєві цілі і прагнути до них, оптимізм.

План

  1. Здоровий спосіб життя.

  2. Складові ЗСЖ.

  3. 10 рад ЗСЖ.

  4. Розпорядок дня.

    1. Хороший сон.

    2. Фізичне навантаження.

10 рад здорового способу життя, розроблених міжнародною групою лікарів, дієтологів і психологів, які складають основу здорового способу життя. Наслідуючи їх, можна продовжити і зробити приємнішим наше життя.

1 рада: розгадувавши кросворди, вивчаючи іноземні мови, роблячи підрахунки в думці, ми тренуємо головний мозок. Таким чином, сповільнюється процес вікової деградації розумових здібностей; активізується робота серця, системи кровообігу і обмін речовин.

2 рада: робота - важливий елемент здорового способу життя. Знайдіть відповідну для себе роботу, яка буде вам в радість. Як стверджують учені, це допоможе виглядати молодше.

3 рада: не їжте надто багато. Замість звичних 2.500 калорій обходитеся 1.500. Це сприяє підтримці активності клітин, їх розвантаженню. Також не слід вдаватися до крайності і є занадто мало.

4 рада: меню повинне відповідати віку. Печінка і горіхи допоможуть 30-річним жінкам уповільнити появу перших зморшок. Селен, що міститься у бруньках і сирі, корисний чоловікам після 40 років, він сприяє розрядці стресу. Після 50 років потрібний магній, який тримає у формі серце і корисний для кісток кальцій, а риба допоможе захистити серце і кровоносні судини.

5 рада: майте на усю свою думку. Усвідомлене життя допоможе як можна рідше впадати в депресію і бути пригніченим.

6 рада: довше зберегти молодість допоможуть любов і ніжність, тому знайдіть собі пару. Зміцненню імунної системи сприяє гормон щастя(ендорфін), який виробляється в організм, коли людина закохана.

7 рада: спати краще в прохолодній кімнаті(при температурі 17-18 градусів), це сприяє збереженню молодості. Річ у тому, що і від температури довкілля залежать обмін речовин в організмі і прояв вікових особливостей.

8 рада: частіше рухайтеся. Ученими доведено, що навіть вісім хвилин зайняття спортом в день подовжують життя.

9 рада: періодично балуйте себе. Незважаючи на рекомендації, стосовно здорового способу життя, іноді дозволяйте собі смачненьке.

10 рада: не завжди пригнічуйте в собі гнів. Різним захворюванням, навіть злоякісним пухлинам, більше схильні люди, які постійно лають самого себе, замість того, щоб розповісти, що їх засмучує, а іноді і посперечатися.

Оптимальна праця і достатній відпочинок також впливають на наше здоров'я. Активна діяльність, не лише фізична, але і розумова, добре діють на нервову систему, зміцнює серце, посудини і організм в цілому. Існує певний закон праці, яка відома багатьом. Людям зайнятою фізичною працею, потрібний відпочинок, який не буде пов'язаний з фізичною активністю, і краще, якщо під час відпочинку будуть проведені розумові навантаження.

Людям, робота яких пов'язана з розумовою діяльністю, корисно під час відпочинку займати себе фізичною роботою.

Таке поняття як розпорядок дня все рідше зустрічається в житті сучасної людини, але цей чинник теж має важливу роль у збереженні здоров'я. Ритм життя людини обов'язково повинен передбачати час для праці, відпочинку, сну, і їжі. Людина, яка не дотримується режиму дня, з часом стає дратівливою, у нього накопичується перевтома, такі люди частіше схильні до стресу і захворювань.

На жаль, сучасній людині складно підтримувати хороший розпорядок дня, доводиться жертвувати часом, відведеним на сон, приймати їжу тільки тоді коли на це є час, і т. д. Правильний розпорядок дня допоможе не лише зберегти здоров'я, але і краще організовує Ваш час.

Також наше здоров'я залежить від хорошого сну. Достатній сон потрібний для нормальної діяльності нервової системи. Потреба уві сні у різних людей може бути різна, але в середньому рекомендується спати не менше 8 ч. Регулярне недосипання веде до зниження працездатності і сильної стомлюваності. Для того, щоб Вас не мучило безсоння необхідно за 1 ч. до сну припинити фізичну або розумову роботу. Остання їда має бути не пізніша, ніж за 2 ч. до сну.

Фізичне навантаження є одним з найважливіших засобів зміцнення здоров'я. Навіть невелика щоденна 20-хвилинна гімнастика приносить величезну користь. Гімнастика, атлетика, рухливі ігри дуже корисні для серцево-судинної системи, легенів, зміцнення опорно-рухового апарату. Зайняття бігом робить позитивний вплив на нервову і ендокринну системи. Ходьба допомагає позбавитися від зайвої ваги. Підраховано, що за 1 годину швидкої ходьби згорає до 35 грамів жирової тканини.

Не варто забувати про здоровий образ життю і людям старшого віку. Навіть літній людині потрібні фізичні навантаження оптимальні для його віку. При недостатній фізичній активності у літніх людей розвивається ожиріння, хвороби обміну речовин, зростає ризик цукрового діабету, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту. Варто пам'ятати про те, що фізичні навантаження в такому віці мають бути дозованими і відповідати віку.