Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

статья по экономике

.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
22.59 Кб
Скачать

Г.І. Григоренко, Р.П. Жадан (Україна, м. Запоріжжя)

ПРОБЛЕМА ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІВ ДНЗ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ

ЕКОНОМІЧНОЇ ОСВІТИ ДОШКІЛЬНИКІВ

Стаття присвячена проблемі економічної підготовки вихователів дошкільних закладів освіти до роботи зі старшими дошкільниками. У статті визначається значення початку економічної освіти з дошкільного віку, коли діти починають опановувати первісний досвід залучення до світу економічної дійсності. Аналізується рівень підготовки вихователів щодо розуміння певних економічних понять.

Ключові слова: економіка, економічна освіта, економічні категорії.

Становлення соціально-орієнтованої ринкової економіки в Україні не можливе без кардинальних змін в економічній освіті. Світовий досвід доводить, що найважливішим чинником її ефективності є неперервність.

У сучасній концепції освіти підкреслюється особливе значення дошкільного віку в формуванні і розвитку унікальної особистості дитини. Саме на цьому етапі діти залучаються до економічної дійсності, засвоюють первісного досвіду ставлення до довкілля.

Цілком зрозуміло, що, чим раніше ми розпочинаємо економічне виховання та економічну освіту дітей, тим усвідомленішими, раціональнішими та розумнішими будуть їх дії та вчинки. Дошкільна освіта є першою ланкою в системі безперервної економічної освіти. Вона має здійснюватися систематизовано, тільки тоді можна отримати позитивні результати. Тому починати цей процес треба саме в дошкільному навчальному закладі, поступово розширюючи його у початковій, середній та вищій школі.

Мета статті: проаналізувати рівень підготовки вихователів до впровадження в практику роботи дошкільних навчальних закладів економічної освіти.

Сучасні дослідження [1, 5-8 ] свідчать про необхідність упровадження економічної освіти саме з дошкільного віку, коли діти отримують первинний досвід в елементарних економічних відносинах (Грама Н., Є. Курак, Сасова І., Сазонова А., Смоленцева А., Шатова А. та ін.).

Так, Г.Д. Шатова обґрунтовує мету економічного виховання як формування у дітей доступних економічних понять, виховання з дитячих років свідомого користувача всім, що надається дітям для їх щасливого дитинства, виховання поваги до тих, хто проявляє турботу про них [7].

На думку Н.Г.Грами, засвоєння економічної грамоти забезпечується єдністю змісту, поступовим розвитком елементарних економічних знань, умінь, навичок з постійним ускладненням їх відповідно до віку дітей [1].

Проблемі змісту економічної освіти присвячені роботи Є.Курак, А.Смоленцевої та інші. Так, Є.А. Курак пропонує залучати дітей до участі у різних навчальних ситуаціях. Діти знайомляться з основними економічними поняттями (потреби, ресурси, гроші, вибір тощо) в ігровій формі [8 ].

А.О.Смоленцева [6] вважає, що зміст економічних знань може бути відображено в п’яти основних темах: "Моя сім'я" (сімейна економіка), "Світ грошей"(гроші, ціна), "Моє місто" (виробництво корисних товарів), "Світ товарів"(основи маркетингу), "Моя країна" (ресурси).

Зазначимо, що питання економічної освіти практично не розкрито і в посібниках для студентів, за винятком навчального посібника "Дошкільна педагогіка. Практикум" [4], в якому тема "Економічне виховання дошкільників" розкрита у розділі "Трудове виховання дітей дошкільного віку".

Таким чином, необхідність формування економічних уявлень з дошкільного віку є актуальною проблемою, бо несвоєчасність цього процесу може негативно позначиться на становленні таких основних характеристик особистості як ощадливість, економність, працелюбність.

Наше дослідження, пов’язане з вивченням досвіду роботи ДНЗ, довело, що економічна освіта ще не посіла відповідне місце в освітньому процесі, проводиться епізодично й часто зводиться лише до знайомства дошкільників з окремими економічними категоріями, насамперед, з такими як праця, гроші, магазин. Деякі вихователі намагаються побудувати систему економічної освіти на сучасних, але незрозумілих для дітей поняттях "податки", "аукціон", "менеджмент".

Чим це можна пояснити? Причин багато, але виділимо тільки ті, які, на нашу думку, є найбільш типовими. У першу чергу, це пояснюється недостатнім рівнем володіння вихователями економічними знаннями. Нерідко вони під змістом економічної освіти розуміють математичні, екологічні та інші знання. Разом з тим, як і будь-яка інша галузь знань, економічна потребує спеціальної підготовки вихователів для правильної інтерпретації економічних категорій. Зазначимо і недостатність належного методичного забезпечення освітнього процесу ДНЗ. Вихователі вивчають різні навчально-методичні посібники (вітчизняні та зарубіжні), матеріали досвіду роботи педагогів з проблем економічної освіти дошкільників. Але відсутність систематичності в економічній освіті приводить до того, що вихователі використовують у своїй практичній діяльності лише окремі фрагменти із різних посібників, тому це не сприяє формуванню у дошкільників цілісних економічних уявлень.

Разом з тим, завдання вихователя – не тільки дати певний обсяг економічних знань, а й навчити правильно користуватися ними в життєвих ситуаціях.

Однією з перешкод для введення економіки в дошкільних закладах є те, що її вивчення не є обов’язковим. Тільки у програмі для ДНЗ "Дитина в дошкільні роки" є розділ "Економічна освіта"[3].

При його складанні нами були виділені такі показники компетенції дитини старшого дошкільного віку:

· про першочергові потреби людини (їжа, вода, житло, безпека тощо);

· про особисті потреби дитини, навколишніх людей, рослин, тварин, птахів;

· про основні ресурси та їх обмеженість;

· чому людина не може мати все, що бажає;

· чому необхідно робити вибір;

· для чого людям потрібні гроші;

· що значить дорого чи дешево;

· про бюджет сім’ї (дохід та витрати);

· про працю дорослих: кожна людина повинна працювати на роботі і вдома;

· чому потрібні всі види праці;

· чому необхідні і корисні різні продукти і страви;

· про правила культури поведінки.

За змістом запропонованої програми нами був підготовлений посібник для вихователів "Економічна освіта дітей старшого дошкільного віку" (перспективно-календарне планування занять з економіки), в якому розкрито послідовність формування у дітей економічних уявлень [2].

З метою отримання реальних даних щодо ставлення вихователів до впровадження економічної освіти в ДНЗ, а також для уточнення конкретного розуміння опитуваними певних економічних понять (з якими вони постійно стикаються в житті) нами була розроблена анкета, яка охоплювала такі запитання:

1. Як ви розумієте поняття "економіка"? Це, на ваш погляд:

· господарське життя суспільства

· мистецтво ведення домашнього господарства

· особлива сфера життя суспільства

· сукупність заводів. фабрик. різних підприємств

2. Чи пов’язуєте ви свою професійну діяльність з економікою? (Так. Ні). 3. Якщо ви відповіли "так", то яким чином пов’язуєте свою професійну діяльність з економікою? Поясніть.

4. Чи вважаєте Ви за необхідне починати економічну освіту з дошкільного віку?

5. Який зміст ви вкладаєте в поняття "Економічна освіта"?

6. З якими економічними поняттями треба, на ваш погляд, знайомити дітей дошкільного віку?

7. Що таке потреби? Які вони бувають?

8. Як ви можете пояснити термін "розумні потреби"?

В опитуванні брало участь 250 вихователів дошкільних навчальних закладів.

У відповіді на перше питання "Як ви розумієте поняття "економіка"? 30% вихователів відповіли, що економіка – "це господарське життя суспільства", 30% вважають, що це "мистецтво ведення домашнього господарства", 35% опитуваних відносять економіку до особливої сфери життя суспільства, і дуже незначна частина респондентів (до 5%) розуміють поняття "економіка" як "сукупність заводів, фабрик, різних підприємств".

Дійсно, слово "економіка" в перекладі з древньогрецької означає вміння вести домашнє господарство. У сучасний період під економікою розуміють господарство у широкому розумінні цього слова. Домашнє господарство, фірма, господарство міста, держави - все це економіка. Вивчаючи особливу сферу життя суспільства, економічна наука досліджує, як організовані виробництво, обмін та розподіл створених у суспільстві благ і їх споживання.

Незважаючи на те, що усі опитувані зайняті у невиробничий сфері, на друге питання "Чи пов’язуєте ви свою професійну діяльність з економікою"? 99% опитуваних відповіли – "так". Свою відповідь вони уточнюють, відповідаючи на третє запитання анкети "Яким чином пов’язуєте професійну діяльність з економікою?"

Отримали такі відповіді: 30% опитуваних вважають, що виховання бережливості та економії у дітей дошкільного віку означає взаємозв’язок виховної діяльності з економікою; 25 % вихователів відповіли: "виховання дітей", не уточнюючи конкретний напрям; 20% пояснюють, що це "формування потреб у дитини, введення домашнього господарства".

Маючи певні уявлення про те, де конкретно вихователі мають реалізувати свої знання з економіки, ми запропонували питання, яке й на сьогодні вважається полемічним: "Чи вважаєте Ви за необхідне починати економічну освіту з дошкільного віку?". На це запитання дали стверджувальну відповідь 90 % вихователів, 10% відповіли - "Не знаю".

Конкретно відповісти на запитання "Який зміст ви вкладаєте в поняття "економічна освіта" майже ніхто з вихователів не зміг.

Відомо, що дві важливі речі роблять економічну науку завжди актуальною: неможливість задовольнити всі потреби та їх постійна змінюваність, з одного боку, та обмеженість ресурсів – з іншого. Тому наступне запитання було : "Що таке потреби? Які вони бувають?" Незважаючи на те, що всі вихователі щодня використовують це поняття, правильно відповіли далеко не всі, а лише 75%. Вихователі вважають, що потреби це те, "що людина хоче мати і може здобути". Також підкреслювалося, що потреби бувають первинні та другорядні, 25 % опитуваних взагалі не відповіли на це запитання..

Оскільки одним із завдань економічної освіти в ДНЗ є формування розумних потреб людини, ми запитали вихователів: "Як ви можете пояснити термін "розумні потреби"? Наводимо приклади відповідей: "потреби за можливостями", "можна багато хотіти, та не мати грошей", "вміти раціонально розподіляти кошти", "це те, що можна дозволити собі, відносно матеріального стану".

Аналіз анкет засвідчує: вихователі розуміють значення економічної науки як в житті дорослої людини, так і дітей. Але як конкретно реалізувати на практиці економічну освіту в дошкільному закладі, які категорії треба вивчати, вони не зовсім чітко уявляють.

Тож наша робота і спрямована на підготовку вихователів до організації економічної освіти дітей старшого дошкільного віку в умовах ДНЗ. На курсах підвищення кваліфікації вихователів ДНЗ, а також на обласних семінарах увагу зосереджували перш за все на понятійному апараті. Для цього був підготовлений перелік необхідних для засвоєння дорослим конкретних економічних категорій (потреби, обмеженість, вибір, ресурси, праця, товар, гроші), розуміння яких дає їм можливість формувати первинні уявлення у старших дошкільників.

Висновки. Таким чином, наші дослідження свідчать про необхідність внесення до плану підвищення кваліфікації вихователів ДНЗ спеціальних занять з проблеми економічної освіти дошкільників. Підвищення економічної компетентності вихователя є необхідною умовою формування економічної свідомості дітей дошкільного віку.

ЛІТЕРАТУРА

1. Грама Н.Г. Започаткування основ економічного виховання дітей дошкільного віку / Н.Г.Грама // Наша школа, 2003. – №2. – С.58-62.

2. Жадан Р. Економічна освіта дітей старшого дошкільного віку (перспективно – календарне планування занять з економіки). / Жадан Р., Григоренко Г. – Запоріжжя: ТОВ "ЛІПС" ЛТД, 2006.-116 с.

3. Комплексна додаткова освітня програма "Дитина в дошкільні роки /за ред. К.Л.Крутій. – Запоріжжя: ТОВ "ЛІПС" ЛТД, 2010. – 124 с.

4. Поніманська Т.І., Дичківська І.М. Дошкільна педагогіка. Практикум. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Видавничий Дім "Слово", 2004. – 352 с.

5. Сасова И. Когда начинать изучать экономику / Сасова И. // Детский сад от А до Я. – 2003. – №4. – С.12.

6. Смоленцева А.А. Введение в мир экономики, или Как мы играем в экономику: Учебно-методическое пособие. – СПб.: "ДЕТСТВО-ПРЕСС", 2001.- 176 с.

7. Шатова А.Д. Экономическое воспитание дошкольников. / А.Д.Шатова. – М.: Пед. общество России, 2005. – 256 с.

8. Экономическое воспитание дошкольников. /Под ред. Е.А.Курака. – М.: ТЦ Сфера, 2002.-80 с.