Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая 1.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
869.38 Кб
Скачать

Вступ

В наш час в Україні поступово відбуваються перетворення в економіці, основною метою яких є як проникнення українських фірм та підприємств на зовнішній ринок, так і залучення нових іноземних інвесторів, підприємців до діяльності, спрямованої на національну економіку. Ми прагнемо до встановлення стійких економічних зв’язків. Імпорт відносять до першої групи товарних операцій, що є найбільш поширеним видом зовнішньоекономічної діяльності, але при недостатній кільності уявлення та знань про це та при нескладності операцій його необхідно віднести до найбільш ризикованих і невизначених. Перш за все ми потребуємо поглибленного аналізу на макрорівні для того , щоб мати змогу оцінити ефективність експорту та імпорту окремих товарів. Дуже важливо знати всі можливі позитивні та негативні наслідки від імпортних угод, що і буду вивчати в даній курсовій роботі.

Для своєї роботи я обрала таку групу товарів, як взуття – предмет, який являє собою елемент щоденного використання. Взуття – товар націлений на всі групи споживачів (будь-якого віку, статті, національної приналежності, комплекції) в будь-яку пору року, і в будь-якій місцевості. Всі можуть погодитися, що кожна людина, яка хоч інколи виходить на вулицю потребує його. І навіть вдома люди носять кімнатне взуття. Ось чому ринок цього товару вражає своїм розмаїттям. Це випливає з необхідності задовольнити естетичні і функціональні потреби споживачів всіх вікових категорій, фінансових можливостей в кожну пору року.

Метою даного курсового проекту є моделювання зовнішньоекономічної угоди.

Предмет дослідження – ринок взуття.

Об’єкт дослідження – можливість укладання зовнішньоторговельної угоди.

Мета дослідження – комплексний аналіз сучасних тенденцій розвитку світового ринку взуття, аналіз світової торгівлі, сегментація товарного ринку взуття, ціни на даний товар тощо. А також обґрунтування доцільності здійснення зовнішньоторговельної угоди , розробка зовнішньоторгівельного контракту та розрахунок показників її ефективності.

Завдання дослідження – провести аналітичну маркетингову оцінку ринку товару взуття; проаналізувати виробництво та торгівлю взуттям; оцінити рівень попиту та споживання товару та фактори, які визначають споживання товару; провести сегментацію ринку; оцінити тарифне та нетарифне регулювання ринку; розглянути основні заборони, вимоги та стандарти, які застосовуються до даного товару при зовнішньоторговельних операціях; розробити зовнішньоекономічний контракт та оцінити ефективність угоди.

1.Аналітична маркетингова оцінка ринку досліджуваного товару

1.1.Аналіз світового ринку товару

1.1.1. Аналіз світового виробництва: Обсяги в вартісному і натуральному вираженні, динаміка, географічна та товарна структура

Взуття – елемент одягу, що надягається на ноги. Застосовується в першу чергу для теплового і механічного захисту ніг, але є також важливим (з естетичної точки зору) декоративним елементом в образі людини. Взуття — це одна з найважливіших і до того ж дорогих речей у гардеробі. Він є активним продуктом на міжнародних ринках.

Основні критерії, які визначають ступінь конкуренції товару в цій галузі, включають в себе дизайн(13,3%) , якість(63,7%), характеристики продукції(14,4%), ціну(38,2%), імідж бренду, просування, маркетинг та обслуговування клієнтів. [1] Унікальні маркетингові та рекламні зусилля і технічні інновації стали ключовими складовими у створенні боротьба за ласомий шматок ринку взуття. Ця індустрія вимагає від усіх виробників та імпортерів завжди залишатися в стані напруги.

Отже, обсяг світового ринку взуття у вартісному виразі постійно зростає. Так, наприклад, він зріс з 208,40 млрд $ у 2008 році до 218,00 млрд $ у 2009 році, тобто на 4,6 %., у 2012 він склав вже 224,70, але прогнозується, що у 2015 році вартісний вираз виробу взуття буде складати 195 млрд $. [2] У світі обсяг виробництва взуття становить 13,3 млрд. пар станом на 2013 рік. У Європі виробляється приблизно 1,2 млрд. пар, із яких 900 млн. пар - у Західній Європі і близько 300 млн. пар - у Східній. Незважаючи на відносно невелику частку в сумарному світовому виробництві взуття, Європа лідирує в області виробництва високоякісному взуття. У світовому виробництві взуття переважають такі країни, як Китай, Бразилія, Італія. Варто відзначити, що Йорданія, Гонконг, Туніс і Марокко досить успішно експортує взуття в ЄС та в інші країни. На рис. 1.1.1. наведено динаміку Експорту Гонконгу до основних партнерів.

Рис.1.1.1. динаміка експорту взуття з Гонконгу за 3 роки

Ми бачимо ,що експорт до США втрачає позиції, тоді як, наприклад, експорт з Гонконгу до Китаю, Канади підвищується.

Якщо говорити про обсяги світового ринку взуття у натуральному виразі, то і його обсяги зростають, з 12,21 млрд пар у 2009 і досягнувши 13,3 млрд пар у 2013 році, як вже зазначалося вище. Прогнозується також, що ця цифра зросте на 19% до 2016 року і складе 15,80. Існує багато причин та факторів цього явища, одними з яких є зростання чисельності населення та прогрес у моді, створення нових колекцій, поява нових дизайнерів.

Провідні країни та фірми виробники товару

До провідних країн виробників можна віднести такі країни як: Китай , Індія, Італія, Франція, Великобританії, ФРН, Японії, США, Індонезія, Англія, Пакістан. Бразилії, Аргентини, Мексики, Індія, Туреччина, Сирія. Південна Корея, Японія. [3].

Рис.1.1.2. Обсяг володіння часткою ринку провідними країнами-виробниками

Китай експортує більше взуття , ніж в будь-якій країні , виробляючи майже 13 млрд пар , або 63 % загального обсягу виробництва. Продажі на внутрішньому ринку були завдяки продажу через інтернет-магазини і зростаючим попитом на конкретні марки. Китайський ринок взуття відзнається великим зростом споживання та експортування , яке, ймовірно , продовжить зростання річного темпу на обсяг 7 % на декілька років .

За MarketLine , передові ринки,такі що зараз найбільш розвиваються - Польща , Угорщина , Бразилія , Південна Африка , і Тайвань - досягнуть загальну величину майже 24219 млн. дол США в 2014 році , що буде перевищувати зростання більше на 4 % , ніж протягом останніх п'яти років. Ринок взуття в Бразилії лідирує , отримуючи доходи понад 9960 млн. дол США в 2013 році. [4]

Основними законодавцями мод на європейському ринку взуття є такі країни, як Австрія, Італія, Німеччина, Англія, Данія і деякі інші. Причому взуття в даному випадку найчастіше стає відбитком національних особливостей.   Так, характерною рисою австрійського взуття є елегантність; західнонімецьке взуття відрізняє класичний стиль (види і конструкція взуття стабільні і завжди популярні); в італійському і йському і французькому взутті можна завжди побачити авангардні напрямки моди; американське взуття звертає на себе увагу наявністю своєрідного опрацювання, фарбування, оздоби (блискучі підбори, яскраві кольори) і т.ін.

Також не можливо не зазначити про тенденцію до зменшення частки взуття, що виготовляється на території США і збільшення частки імпортного взуття. Це в свою чергу пов’язано з тим, що все більше і більше виробництв переїжджає в країни з низькими витратами (такі як Китай ), через великий вміст праці в процесі виробництва, особливо для спортивного взуття.

Рис 1.1.3. Обсяги продажу взуття 2010-2014-2018

Рис.1.1.4. Динаміка розвитку взуттєвої галузі до 2016 року

Як ми бачимо з графіку, у кожній частині світу ми бачимо передчуття зростання та розвитку взуттвої галузі, особливо стримкий розиток даної галузі ми бачимо у країнах європейського союзу, Індії та Китаю, що пов’язано перш за все з демографічною ситуацією, так як кількість населення, особливо в Китаю, з кожним роком лише зростає. Отже, ще раз наведу діаграму з основними країнами-виробниками та раїнами-споживачами взуття на рис. 1.1.5

Рис.1.1.5 Топ 10 країн, що виробляють взуття

Головними взуттєвими компаніями на сьогодні є Adіdas AG, Reebok Іnternatіonal, Bata Shoe Organіzatіon, Bata Іndіa Ltd., Brown Shoe Company, Іnc., Deckers Outdoor Corporatіon, ECCO Sko A/S, Guccі Group, Kenneth Cole Productіons, Іnc., Lacrosse Footwear, Nіke, Nіne West Group Іnc., Puma, R.G. Barry Corporatіon, San Paulo & Alpargatas, S.A., The Strіde Rіte Corporatіon, The Tіmberland Company, Vans, Іnc., Weyco Group, Wolverіne World Wіde Іnc., The Athlete's Foot, The Fіnіsh Lіne, Іnc., [5]. Головними торговцями є Foot Locker та Payless ShoeSource. Багато взуттєвих компаній оперують як на оптовому так і на роздрібному сегменті. Далі навожу топ-лист світових брендів взуття, що є на думку всесвітньовівдомих спортсменів.

Рис. 1.1.6 Рейтинг світових брендів взуття

Я проаналізувала взуттєві компанії Італійської моди взуття, оскільки вона є законодавцем моди на ринку взуття і про красу та якість італійського взуття можна почути всюди. На її припадає значна частка виробництва взуття Європи.

Компанія Baldinini була заснована в 1910 році. Її історія схожа на історію багатьох італійських фірм. Місце підстави компанії - невелике містечко Сан Мауро, розташоване в районі Пазулі, який знаходиться на побережжі Адріатичного моря.

Перша майстерня сім’ї Бальдініні була відкрита на початку 20-х років ХХ століття. У цій майстерні виготовлялася і продавалася готова продукція.

Починаючи своє існування з невеликою майстернею, фабрика компанії Baldinini абсолютно змінилася в даний час.

На 2013 рік обсяги продажів компанії «Baldinini» склали сорок сім мільйонів доларів

Фабрика, що випускає взуття під маркою Dino Bigioni, з’явилася в 1960-х роках минулого сторіччя. Її засновником є італієць Діно Біжіоні, що дав її своє ім’я.

Geox (Італія) – лідер продажів комфортного та щоденного взуття в Італії і 3 місце на світовому ринку. А ось, наприклад, такі компанії як:

Clarks (Англія) сьогодні світовий лідер серед повсякденного взуття.

Carnaby несуть ім'я та стиль всесвітньо-відомої вулиці в Лондоні. Це місце, яке ще з 60-х років минулого століття відомо як передній край вуличної моди.

Взуття марки Camper - це культовий бренд з Іспанії, з більш ніж 150-річною історією, за якою сходить з розуму практично весь світ.

Компанія Hush Puppies входить до складу всесвітньо відомої корпорації Wolverine, яка є світовим лідером у виробництві туристичної, спортивної, повсякденного взуття і взуття для військових.

Основні фактори, які мають вплив на виробництво даного товару

Технологія виробництва - сукупність операцій, виділені на формування основнихтовароведних характеристик готової продукції. Поруч із основним сировиною технологічні процеси надають вирішальне вплив формування реального якості і кількість конкретного продукту, його асортиментної приналежності. У процесі виробництва компоненти сировини піддаються перемінним змін, у результаті якість готового продукту визначається трьома групами компонентів: компоненти, перейшли в готової продукції без докорінних змін; компоненти сировини, змінили вихідні властивості; новоутворені компоненти.

Процес виробництва взуття досить складний і трудомісткий, і від якості виконання роботи на кожному етапі залежить конкурентоспроможність підприємства на ринку [6].       Виробництво взуття це складний технічний процес, який вимагає трьох основних складових:       1. Сучасне устаткування       Саме завдяки сучасному устаткуванню сьогодні можливо створювати унікальні форми і дизайн взуття.       2. Необхідні витратні матеріали       Звичайно ж, для того, щоб виготовляти взуття необхідно мати під рукою всі витратні матеріали. Але мало їх просто мати, необхідно їх обробляти. Як правило, для пошивки взуття використовують шкіру, замшу, або кожзаменітель.       3. Умілі і грамотні фахівці в області пошиття взуття.       Маючи сучасне устаткування і всі необхідні матеріали, необхідні люди, які зможуть примусити устаткування правильно працювати таким чином зможуть вірно обробити матеріали. Саме тому наявність грамотних фахівців на взуттєвій фабриці це один з основних чинників тих, що впливають на якість вироблюваної продукції. [7].       Маючи, всі три складових взуттєва фабрика цілком здатна випускати якісну продукцію. Але як же відбувається процес пошиття взуття? Спочатку фахівці фабрики (дизайнери) проводять дизайн певної моделі взуття. При цьому керуючись особливостями певного сезону.       Під кріпленням взуття розуміють прикріплення підошов, каблуків, набійок. Методи кріплення каблуків визначаються матеріалом, висотою, фасоном, половозрастним призначенням взуття. Від виду підошви цей вид кріплення не залежить. Як кріпильні використовують каблукові цвяхи, втулки і стрижні - для високих і середніх каблуків, клеї і інші матеріали.       Всі методи кріплення залежно від вигляду кріпильного розділяють на штифтові, клейові, комбіновані. Клейовий метод застосовується в дитячому взутті. Найчастіше використовують комбінований метод - клейовою з штифтовим   із-за найбільшої отримуваної міцності.       На сьогоднішній день зимове взуття може бути виготовлене з декількох видів матеріалу. Звичайно це натуральна шкіра, кожзаменітель або хутро. Зимове взуття, виготовлене з певного матеріалу, зазвичай має своє середовище експлуатації. Тобто таке взуття експлуатується при рекомендованих виробником температурах.       Як правило, для весняних моделей взуття дизайнери прагнуть максимально закрити п’яту і ніс взуття, оскільки постійні дощі нагадуватимуть про себе протягом всього сезону.       Після того, як дизайн проект завершений, проект переходить в руки до інших фахівців. Ці фахівці проводять розмітку взуття за розмірами, а також намічають всі вигини і нерівності взуття. Після цього складається докладне креслення.       Починається збірка взуття [6]:       1) Виготовлення підошви взуття (нижня частина)       2) Виготовлення верхньої частини взуття       3) Обробка дрібних деталей і нанесення декору (якщо задумано в дізайн-проекті)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]