Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_zavd_Zv tn_p dpr_2013.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
430.08 Кб
Скачать

Практичне заняття 9. Виправлення помилок у фінансовій звітності та внесення змін до її показників

Мета завдання: з’ясувати зміст помилок, які можуть бути в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності, відмінності у їх виправленні; засвоїти порядок і методи виправлення помилок; зрозуміти порядок коригування фінансової звітності внаслідок зміни облікової політики і облікових оцінок; з’ясувати поняття «події після дати балансу» та їх вплив на фінансову звітність; з’ясувати події, які підлягають коригуванню після дати балансу та їх вплив на стан активів і зобов’язань підприємства; з’ясувати події, які не підлягають коригуванню після дати балансу.

Необхідно виконати:

  1. Виправити помилку в обліку за минулий період, яка виявлена у звітному періоді. Відобразити результат виправлення у відповідних формах фінансової звітності (ситуація 1,2).

  2. Відобразити зміни облікової оцінки, які мали місце у звітному періоді. Відобразити результат виправлення у відповідних формах фінансової звітності (ситуація 3).

  3. Відобразити зміни терміну корисного використання активу, які були внесені на поточний рік Відобразити результат виправлення у відповідних формах фінансової звітності (ситуація 4).

Матеріальне забезпечення:

  1. Баланс (ф. № 1), Звіт про фінансові результати (ф. № 2), Звіт про власний капітал (ф. № 4).

Ситуація 1

Підприємством на 2012 рік було затверджено облікову політику, згідно з якою передбачалося здійснювати облік вибуття основних матеріалів за методом ФІФО. Бухгалтер, відображуючи операції, пов’язані з вибуттям запасів, застосовував метод середньозваженої собівартості. Внаслідок цього мало місце завищення залишку основних матеріалів (субрахунок 201) на 18 000 грн., та відповідне заниження витрат, що було накопичено на відповідних рахунках протягом всього 2012 року. Помилку було виявлено у квітні 2013 року.

Ситуація 2

Підприємством у 2012 році нараховані дивіденди у сумі 1000 грн. та відображені в обліку записом за дебетом рахунку 92 „Адміністративні витрати” та кредитом рахунка 671 ”Розрахунки за нарахованими дивідендами”. Неправильне методичне відображення операції призвело до завищення адміністративних витрат (на 1000 грн.) та до заниження податку на прибуток на 230 грн. (1000* 21%). Це спричинило завищення нерозподіленого прибутку на кінець минулого року на 230 грн.)

Ситуація 3

Підприємство переглянуло платоспроможність дебіторів за строками погашення дебіторської заборгованості від 6 місяців до року. Було здійснено перерахунок коефіцієнту сумнівності на 5 % замість попередньо розрахованих 2% за останні 6 місяців.

Ситуація 4

У червні 2013 року підприємство переглянуло термін експлуатації адміністративної будівлі. Новий строк корисного використання будівлі – 30 років. Було вирішено застосовувати новий строк експлуатації об’єкту, починаючи з липня поточного року. Показати, спираючись на розрахунки, як зміниться сума нарахованого зносу будівлі. Як це рішення підприємства вплине на показники фінансової звітності?

Контрольні запитання:

  1. Види помилок та причини їх виникнення.

  2. Процедури виправлення помилок у бухгалтерському обліку та внесення змін у фінансову звітність.

  3. Загальні положення Стандарту бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах».

  4. Відображення змін в обліковій політиці.

  5. Поняття облікової оцінки.

  6. Відображення змін облікової оцінки в обліку та фінансовій звітності.

  7. Визначення дати балансу та події після дати балансу.

  8. Відображення подій після дати балансу.

  9. Розкриття інформації щодо виправлення помилок і змін у фінансових звітах, у Примітках до фінансових звітів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]