Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 7.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
347.14 Кб
Скачать

25. Управління оборотними активами.

Оборотні активи – це складова частина економічних ресурсів підприємства. За рахунок оборотного капіталу на підприємстві формується велика кількість елементів активів, що потребують індивідуалізації управління. Упр.об.А. включає управління виробничими запасами, незавершеним виробництвом, дебіт.заборгованістю, поточними фін.інвестиціями, грошовими коштами тощо.

Упр.Об.А зводиться до визначення оптимального рівня кожної складової та джерел їх фінансування. Основне завдання раціонального управління оборотними активами полягає у скороченні періоду обороту виробничих запасів і дебіторської заборгованості і збільшенні строків сплати кредиторської заборгованості, що дозволяє знижувати поточні фінансові потреби підприємства в обігових коштах.

Управління оборотними активами підприємства пов’язане з конкретними особливостями формування його операційного циклу. Операційний цикл представляє собою період повного обороту всієї суми оборотних активів, у процесі якого відбувається зміна окремих їх видів.  Рух оборотних активів підприємства в процесі операційного циклу проходить чотири основних стадії, послідовно змінюючи свої форми.

Задачі упр.Об.А:

1.оптимізація суми об.А; 2.забезпечення необхідного рівня їх ліквідності; 3.фін.стан п-ства залежить від оборотності поточних активів, тому доцільно збільшувати їх оборотність.

Обсяг оборотних активів має бути достатнім для забезпечення в довгостроковому періоді стабільної виробничої та фінансової діяльності підприємства. Крім того, він повинен бути оптимальним у контексті управління поточною діяльністю підприємства, тобто забезпечувати ліквідність та платоспроможність господарюючого суб'єкта на належному рівні.

26. Управління виробничими запасами і запасами готової продукції.

Виробничі запаси – це засоби в-ва, які поступили на склади підприємства, але ще не вступивші в виробничий процес. Управління товарними запасами (УТЗ) – складний комплекс заходів, в якому задачі ФМ тісно переплітаються з задачами вир-го мен-та. Мета упр. Вироб.запасами – забезпечення безперервного процесу вир-ва і реал-ції продукції за дотримання оптимального запасу матеріальних цінностей. Політика упр-ня тов запасами являє собою частину загальної політики упр-ня оборотними активами п-ва, що заключається в оптимізації розміру і структури запасів ТМЦ, min витрат по їх обслуговуванню і забезп ефект контролю за їх рухом. Етапи форм-ня політики упр-ня тов запасами: аналіз запасів ТМЦ в попередньому періоді;

визначення цілей форм-ня запасів (забезп пот вир-ї д-ті, збутової д-ті, накопичення сезонних запасів);

оптимізація розміру осн груп поточних запасів;

оптимізація заг суми запасів ТМЦ, які включаються в оборотні активи;

побудова ефективних с-м контролю за рухом запасів на п-тві;

реальне відображення в фін обліку вартості запасів ТМЦ в умовах інфляції.

Ефективне упр. Запасами дозволяє зменшити вироб. в-ти з причин дефіциту матеріалів; прискорити оборотність об.засобів; мінімізувати надлишки запасів, які збільшують вартість операцій і заморожують грош.кошти; ↓ ризик старіння і псування товару,в-ти на зберіг.

В теорії упр-ня тов запасами розробляється спец модель, що має назву “Модель Вілсона (model EOQ), задопом якої визнач оптимальний обсяг розміру пот запасів ТМЦ.

оптимальний розмір = √ , де В – витрати на придбання, розміщення обробку сировини; З – потреба в запасах річна в шт.; Вз – витрати на зберігання, у % до собівартості запасу; С – собівартість запасу, грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]