Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 7.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
347.14 Кб
Скачать

6. Значення та вимоги до змісту фінансової звітності. Принципи побудови фінансової звітності.

Фінансова звітність — це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Фінансова звітність мас бути підготовлена та надана кори­стувачам у певні терміни, які визначаються чинним законо­давством. У разі надмірної затримки надання звітної інфор­мації вона може втратити своє значення.

Вимоги до змісту фін звітності: значимість, повнота, своєчасність, достовірність, простота побудови, спів ставність (визначає можливість порівняльної оцінки вартості окремих активів і результатів фінансової діяльності підприємства у часі, можливість проведення порівняльного фінансового аналізу підприємства з аналогічними господарюючими суб’єктами ), ефективність (витрати на залучення окремих інформативних показників не повинна перевищувати ефект, який буде отриманий в результаті їх використання при підготовці і реалізації відповідних управлінських рішень).

Побудова фінансової звітності базується на принципах:

  1. Автономності підприємства - у фінансовій звітності (зокрема, в балансі) передбачене відображення лише зобов'язань власни­ків за внесками капіталу та розподілу прибутку власникам (у вигляді процентів, дивідендів, вилучення капіталу)

  2. Безперервності діяльності під-ва - підприємство не має ні наміру, ані потреби ліквідуватися або суттєво зменшувати масштаби своєї діяльності і залишатиметься таким надалі

  3. Періодичності - фінансова звітність складається періодично (раз на рік)

  4. Відображення у звітності за періодами нарахування - результати господарських операцій визна­ються, коли вони відбуваються, і відображаються в бухгалтерсь­кому обліку та фінансових звітах тих періодів, до яких вони відносяться

  5. Відповідності - витрати ви­знаються у звіті про фінансові результати на основі прямого зв'язку між ними та отриманими доходами.

  6. Послідовності – надання користувачам інф-ї про облікову політику, якою під-во керується

  7. Обачності – активи або дохід не повинні бути завищені, а зобов»язання чи витрати - занижені

  8. Єдиного грошового вимірювача – в грн

7. Показники, що формуються із зовнішніх джерел інформації та їх характеристика.

Ефективність упр.системи значно залежить від інформ. забезпечення. Конкретні показники системи інформ. забезпечення формуються за рахунок як внутрішніх, так і зовнішніх джерел інформації. Показники зовнішніх джерел поділяються на 4 основні групи: 1) показники заг-екон.розвитку; 2) показники фін. ринку; 3) показники діяльності контрагентів та конкурентів; 4) нормативно-регулюючі показники. 1-ша група відображає загальноекон. розвиток держави, враховується в прогнозних розрахунках діяльності п-ва, для прийняття рішень щодо фін. стратегії. Поділяються на показники макроекономічного розвитку (темп росту ВВП, НД і обсяг емісії грошей; доходи і видатки бюджету; дефіцит бюджету; грошові доходи і вклади населення; індекс інфляції; облікова ставка НБУ) і показники галузевого розвитку (об’єм реалізованої продукції, її динаміка; загальна вартість активів, в тому числі оборотних; сума капіталу, в тому числі власного; сума балансового прибутку , в тому числі по основній діяльності; ставка оподаткування прибутку, ПДВ, АЗ; індекс цін на продукцію). 2-га група – показники фін. ринку- відображають його кон’юнктуру, основа для прийняття управлінських рішень при формуванні портфелю фінансових інвестицій. Поділяються на показники кон’юнктури ринку фондових інструментів (акції, облігації, що обертаються на фондовому ринку, ціна попиту і пропозиції на ЦП; індекс динаміки цін на фондовому ринку; об’єми і ціни угод по основним ЦП) і показники кон’юнктури ринку грошових інструментів (депозитні і кредитні ставки КБ, курси придбання-продажу валют КБ). 3-тя група-показники діяльності контрагентів і конкурентів, використовуються для прийняття оперативних управлінських рішень. Ці показники формуються в розрізі банків, страхових компаній, постачальників, покупців. Їх склад визначається цілями управління фінансами, об’ємом операційної, інвестиційної і фінансової діяльності, тривалістю партнерських відносин. 4-та група-нормативно-регулюючі показники. Включає нормативно-регулюючі показники по різним аспектам фінансової діяльності підприємства і нормативно-регулюючі показники з питань функціонування окремих сегментів фінансового ринку. Ці показники враховуються в процесі підготовки фін. рішень, пов’язаних з особливостями держ. регулювання фін.діяльності пі-ва. Джерела: 1.1група-Мінстат., 1.2 група-ринок інф. послуг, 2 група-публікації, 3 група-публікації, рейтинги, 4 група-нормативно-правові акти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]