Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vydkrity.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
106.6 Кб
Скачать

36.Центральний і комерційні банки.

Центра́льний банк — установа (у більшості випадків державний орган), яка відповідає за монетарну(грошово-кредитну) тавалютну політикудержави (Федеральна резервна система США) або спільноти держав (Європейський центральний банк). В Україні цеНаціональний банк України.

Центральний банк може виконувати (залежно від країни) такі функції:формування та виконання монетарної політики;регулювання грошової маси, що передбачає також монопольне правоемісіїгрошей;формування та виконання валютної політики, включаючи за необхідностівалютні інтервенції;зберігання золото-валютних резервів,ведення рахунків для здійснення міжбанківських розрахунків;стабільність банківської системи(банківський нагляд);забезпечення функціонуючої системи банківських розрахунків.Комерційний банк — банк, який здійснює універсальні банківські операції з різними організаціями, установами, здебільшого за рахунок власних коштів та залучення кредитних ресурсів своїх клієнтів.

37. Домогосподарства як суб’єкт ринкових відносин.

Домогосподарство — це особа або група осіб, об'єднаних з метою забезпеченнявсього необхідного для життя, тобто об'єднаних спільним веденням господарства. Домогосподарство постачає ресурси на ринок або споживає їх самостійно. Супер-ечність між безмежними потребами і обмеженими грошовими доходами (ресурсами)є вузловою проблемою родинної економіки. Інакше кажучи, воснові функціонуван-ня домашнього господарства є принцип відповідності потреб і ресурсів, який харак-терний для економічної системи загалом.

Фінансовою основою домогосподарства є бюджет, який відображає обсяг і струк-туру всіх доходів і видатків сім'ї за певний період часу, формує стиль споживання іжиття. На основі даних про питому вагу видатків сім'ї на їжу можна говорити прорівень її добробуту. В Україні частка сімейних видатків на їжу значно більша, ніж урозвинутих країнах.

У розвинутій ринковій економіці доходи використовуються за схемою: частка до-ходів надходить державі як особисті податки, решта розподіляються між видаткамина особисте споживання та особисте заощадження. Видатки на особисте споживаннястановлять понад 80% сукупного доходу домогосподарств. Видатки споживачів кла-сифікують так: 1) видатки на товари тривалого використання, 2) видатки на предме-ти щоденного вжитку і 3) видатки на послуги.

38.Підприємство як суб’єкт ринкової економіки. Форми і види підприємств.

Підприємство — первинна ланка суспільного поділу праці і водночас основна ланка народногосподарського комплексу, яка є товаровиробником і забезпечує процес відтворення на основі самостійності та самоокупності. Формування ринкової структури економіки приводить до появи різноманітних форм сучасних підприємств (суб’єктів господарювання). Їх можна класифікувати за різними критеріями: 1) формами власності; 2) формами організації; 3) розмірами; 4) сферами діяльності.

Відповідно до форм власності розрізняють підприємства таких видів: індивідуальне, сімейне, приватне,  колективне, державне, комунальне, спільне, орендне, партнерство, або товариство, асоціації, консорціуми, концерни.

Види: За розмірами (мале, середнє, велике);За способом творення (унітарне, корпоративне);За формами власності;За галузями;За видом діяльності (виробничі, фінансові, посередницькі, страхові

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]