Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статті.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
62.12 Кб
Скачать

Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури ринку корпоративних цінних паперів в України

У статті розглянута роль комерційних банків у формуванні інфраструктури ринку корпоративних цінних паперів. Комерційні банки розглядаються як інфраструктурні учасники - реєстратори, зберігачі, установи, що здійснюють розрахунково-клірингову діяльність. Аналіз участі комерційних банків як інфраструктурних учасників дозволяє дійти висновку, що із часом банки відіграють все більшу роль у розбудові інфраструктури ринку корпоративних цінних паперів в Україні, але збільшення їх ролі як інфраструктурних учасників не може оцінюватись однозначно.

Проблема розвитку інфраструктури ринку корпоративних цінних паперів в Україні набуває в умовах становлення національного ринку цінних паперів особливого значення. Рівень інфраструктури ринку корпоративних цінних паперів є основою та об`єктивною передумовою розвитку всього ринку, а оскільки важливим завданням реформування фінансової системи України залишається становлення та розбудова ефективного фондового ринку, то розвиток інфраструктури ринку корпоративних цінних паперів є особливо актуальним як для органів регулювання ринку цінних паперів та фінансових ринків, так і для інших його учасників.

Аналіз досліджень з даної теми дає підстави стверджувати, що інфраструктура ринку корпоративних цінних паперів може бути розглянута на основі діяльності інфраструктурних учасників. Так, А.А. Пересада вважає, що до інфраструктурних учасників відносяться юридичні особи, що виступають реєстраторами, зберігачами, депозитаріями та розрахунково-кліринговими установами [1, 82]. Натомість колектив авторів під керівництвом А.М. Мороза вказує на те, що комерційні банки можуть вести наступну діяльність як інфраструктурні учасники: діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів, депозитарну діяльність як зберігачі, розрахунково-клірингову діяльність за угодами щодо цінних паперів [2, 242].

Але слід взяти до уваги, що банки як фінансові інститути є не тільки чи не найбільшим джерелом ресурсів, але і універсальними інституціями із широким колом інтересів у різних секторах фінансового ринку України, що можуть не узгоджуватись із їхніми обов`язками як інфраструктурних учасників. Саме тому аналіз останніх тенденцій щодо участі комерційних банків у розбудові інфраструктури національного фондового ринку є основною метою дослідження.

Отже, комерційні банки як інфраструктурні учасники ринку корпоративних цінних паперів, як правило, виступають як професійні учасники ринку і можуть здійснювати такі види діяльності: реєстраторську діяльність, депозитарну діяльність, розрахунково-клірингову діяльність.

Комерційним банкам в Україні дозволено проводити діяльність реєстратора та вести реєстри емітентів, де банк не має істотної участі. Разом із тим емітент зобов`язаний звернутись до незалежного реєстратора, якщо кількість акціонерів емітента більша за 500. Вимоги до реєстратора та його права визначаються Законом України «Про цінні папери та фондову біржу» та нормативами ДКЦПФР і полягають у наступному.

3. УДК 336.71 (477)

 

Я.В. Жарій, к.т.н., доцент

П.М. Ющишен, студент

 

Чернігівський державний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]