Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47____2013__ / Конспект з БЖ 2013 укр скор..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
700.93 Кб
Скачать

6.6.5 Утоплення !!!!!!!!!!!!!

Повне припинення надходження повітря в легені називають асфіксією.

Утоплення- це асфіксія в результаті наповнення дихальних шляхів водою або іншою рідиною.

Утоплення можливі при повенях, катастрофічних затопленнях, катастрофах на воді та в інших надзвичайних ситуаціях.

До втоплення найчастіше призводять порушення правил поведінки на воді, травми при пірнанні, купання в стані алкогольного сп'яніння, різка зміна температур при зануренні у воду після перегріву на сонці.

Негайне надання першої допомоги потерпілому визначається раннім паралічем дихального центру, який настає через 4 - 5 хвилин. Саме цей час відводиться на витяг людину з води і проведення невідкладних заходів медичної допомоги. Серцева діяльність при утопленні може іноді зберігатися до 10 - 15 хвилин.

Механізм настання смерті при утопленні буває різним, що важливо знати при наданні допомоги.

Сухе утоплення- зупинка дихання може відбутися в результаті рефлекторного спазму гортані при попаданні води на голосові зв'язки. Настає задуху, незважаючи на те, що вода не проникає в легені. Потерпілий непритомніє і опускається на дно. Слідом за зупинкою дихання наступає і зупинка серця. У таких постраждалих після вилучення з води шкіра бліда з синюватим відтінком.

Істинне утоплення- вода потрапляє в дихальні шляхи, закупорюючи легені, що призводить до задухи. У цьому випадку шкірні покриви синюшного кольору, з рота виділяється піниста рідина.

Синкопальне утоплення- утоплення відбувається в результаті раптової зупинки дихання та серцевої діяльності. Шкіра у таких постраждалих бліда.

Перша медична допомога при утопленні:

1. Якщо потерпілий знаходиться у свідомості і в нього збережено дихання і серцева діяльність, то достатньо укласти його на суху тверду поверхню таким чином, щоб голова була опущена низько, потім роздягнути, розтерти руками або сухим рушником. По можливості дати гарячий напій(чай, кава, дорослим можна трохи алкоголю, наприклад, 1 - 2 столові ложки горілки), укутати теплою ковдрою і дати відпочити.

2. Якщо потерпілий знаходиться в несвідомому стані, але у нього збережено дихання і пульс, то слід закинути йому голову і висунути нижню щелепу, після чого укласти таким чином, щоб голова була низько опущена. Потім своїм пальцем, краще обгорненим носовою хусткою, звільнити його ротову порожнину від мулу, тини або блювотних мас, насухо обтерти і зігріти.

3. Якщо у потерпілого немає самостійного дихання, але зберігається серцева діяльність, також очищують дихальні шляхи і якнайшвидше приступають до проведення штучного дихання.

4. Якщо потерпілий після цього не дихає, терміново приступають до проведення штучного дихання та непрямого масажу серця.

Тема 7 Управління силами та засобами об’єктів господарювання (ог) під час нс

План.

7.1. Порядок надання населенню інформації про наявність загрози або виникнення НС, правил поведінки та способів дій в цих умовах.

7.2. Мета і загальна характеристика рятувальних та інших невідкладних робіт.

7.3. Ліквідація наслідків впливу на людину радіоактивних, хімічних і біологічних речовин.

7.1. Порядок надання населенню інформації про наявність загрози або виникнення НС, правил поведінки та способів дій в цих умовах

Оповіщення населення у надзвичайних ситуаціях здійснюються за допомогою сирен промислових підприємств, мережі радіомовлення та телебачення (словесний сигнал «Увага всім»).

За сигналом сирен населення вмикає засоби теле- і радіомовлення для прийому мовного повідомлення

Оповіщення здійснюється упродовж кожних 5 хвилин. Почувши сигнал оповіщення, дійте швидко, але без паніки. Пам’ятайте: у цих умовах важлива кожна хвилина.

Дії населення після отримання сигналу про виникнення надзвичайних ситуацій. Прослухати повідомлення і запам’ятати дії, які необхідно виконати Їх доводять населенню під час по-відомлення.

Наприклад, зміст повідомлення на випадок виникнення надзвичайної ситуації на АЕС: «Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Сталася аварія на _______ атомній

Станції. У районі _______ передбачаються радіоактивні опади. Населенню, яке проживає у цих районах, необхідно:

по-перше, знаходитися у приміщеннях;

по-друге, провести додаткову герметизацію цих приміщень;

по-третє, прийняти йодистий препарат;

по-четверте, скласти у поліетиленові пакети документи, гроші, коштовності, комплект верхнього одягу, харчові продукти на дві-три доби;

по-п’яте, якщо буде оголошена евакуація, потрібно організовано зайняти місце у транспортному засобі, що буде подано до вашого помешкання. Головне — дотримуватися спокою та організованості.

До повідомлень про надзвичайні ситуації мирного часу відносять: аварія на атомній станції, аварія на хімічно небезпечному об’єкті, землетрус, повінь, штормове попередження та

деякі інші.

До повідомлень про надзвичайні ситуації військового часу відносять: повітряна тривога, відбій

повітряної тривоги, радіаційна небезпека, хімічна тривога.

В умовах надзвичайних ситуацій здійснюється комплекс заходів, які мають забезпечити:

укриття населення в захисних спорудах, евакуацію, медичну допомогу, радіаційний та хімічний захист.

Практичні заходи евакуації населення із районів можливого впливу наслідків НС плануються на випадок:

• загальних аварії на атомній електростанції;

• всіх видів аварій з викидом СДОР (сильнодіючихотруйнихречовин), внаслідок яких виникає безпосередня загроза життю та заподіяння шкоди здоров’ю

людей, які проживають у зоні можливого ураження;

• загрози катастрофічного затоплення місцевості;

• масових лісових і торф’яних пожеж, що загрожують населеним пунктам;

• землетрусів та інших геофізичних чи гідрометеорологічних явищ з тяжкими наслідками.

Організаційні заходи для захисту населення:

• проведення санітарно-гігієнічних, профілактичних і протиепідеміологічних заходів;

• забезпечення всього населення індивідуальними засобами

захисту;

• будівництво сховищ та укриттів для населення;

• загальне обов’язкове навчання населення способам захисту від небезпечних факторів та правильним діям в умовах надзвичайних ситуацій;

• своєчасне повідомленням населення про небезпеку;

• організація радіаційного, хімічного і бактеріологічного

спостереження, розвідки і лабораторного контролю;

• розосередження робітників та службовців підприємств

міста та евакуація в сільську місцевість не зайнятого у виробництві населення, медичних дитячих та інших установ;

• захист продовольства та води, створення запасів продовольства, медичних препаратів та предметів першої необхідності в місцях евакуації та розосередження.