Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
113_-221_- / персоналу (221 питання).doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

192. Технологія вибору стратегії змін.

Стратегічні зміни забезпечують перехід організації з теперішнього стану до бажаного, збільшують її конкурентоспроможність.

Під час вибору варіанта стратегії змін організації береться до уваги значна кількість чинників щодо самої організації, а також середовища, в якому вона працює.

Серед основних факторів, які стосуються безпосередньо організації, слід назвати такі:

■ Цілі організації, в яких відображається, до чого прагне підприємство. Від цілей залежить варіант стратегії — зростання, стабілізації, виживання (реструктуризації), скорочення.

■ Пріоритети, інтереси вищого керівництва суттєво впливають на вибір стратегії.

■ Стратегічний потенціал організації є одним із найважливіших моментів у виборі стратегії. Без кваліфікованого персоналу, сильної управлінської команди, придатної технології, обладнання неможлива реалізація стратегії, котра потребує глибоких знань, високої кваліфікації та відповідного виробничого потенціалу організації.

■ Розмір організації істотно впливає на вибір стратегії, оскільки саме залежно від цього чинника, а також галузі, в якій діє організація, визначається модель поведінки стосовно конкурентів і враховуються обмеження, пов'язані зі специфікою галузі.

■ Конкурентні переваги організації.

■ Стадія життєвого циклу підприємства.

■ Фінансові ресурси організації також впливають на вибір стратегії, оскільки будь-які стратегічні зміни (розробка нових продуктів, перехід до нової галузі, вихід на зовнішній ринок, розширення збутової мережі) потребують значних фінансових витрат.

■ Ступінь залежності від зовнішнього середовища відіграє значну роль у виборі стратегії. Реалізація стратегії залежить не лише від наявності відповідного стратегічного потенціалу, а й від того, чи можна знайти постачальників сировини та матеріалів, які підходять, або споживачів продукції.

■ Зобов'язання організації за попередніми стратегіями. У виборі стратегії враховується той чинник, що впродовж певного часу організація виконуватиме попередні зобов'язання, а це стримуватиме або коректуватиме можливості реалізації нової стратегії.

■ Фактор часу обов'язково береться до уваги у виборі стратегії.

Основні чинники, що пов'язані з середовищем функціонування організації і впливають на вибір стратегії:

■ Привабливість стратегічної зони господарювання. Цей чинник впливає на вид стратегії (зростання або скорочення) і ступінь її агресивності.

■ Стан галузі й сильні сторони організації можуть мати вирішальне значення у виборі стратегії розвитку.

■ Стратегії конкурентів та їх кількість.

Визначення дієздатності нової стратегії:

1) Відповідність обраної стратегії стану та вимогам оточення.

2) Відповідність обраної стратегії потенціалу та можливостям організації.

3) Прийнятність ризику, який супроводжує стратегію.

193. Технологія виведення персоналу із штату організації.

Аутстаффінг - це послуга виведення персоналу зі штату компанії.

Цей сервіс дозволяє регулювати кількість співробітників компанії-замовника без зміни чисельності персоналу.

Провайдер послуги стає юридичним роботодавцем для штату клієнта, бере на себе повну відповідальність за них, а також займається кадровим діловодством, розраховує і виплачує з/п, премії і податки з них, залагоджує всі трудові питання в державних органах.

Різниця між лізингом персоналу та аутстафінгом полягає в тому, що у разі лізингу персоналу працівники весь час перебувають у штаті компанії-провайдера, яка забезпечує їх добір, кадрове адміністрування, надає замовнику гарантію заміни персоналу, тоді як аутстафінг не передбачає добору та гарантування заміни працівника, провайдер лише оформляє до себе в штат тих працівників, які є в штаті компанії-замовника, і вони залишаються працювати у замовника за договором надання послуг .

Основні передумови для використання аутстафінгу:

• бажання компанії забезпечити максимальну гнучкість в управлінні персоналом і відповідність кількості робочої сили реальному обсягу роботи на певний час;

• необхідність зменшити кількість працівників у штатному розкладі;

• бажання зняти з компанії зобов’язання щодо трудових відносин з працівниками, особливо якщо їх легко замінити;

• потреба HR-служби та бухгалтерії передати окремі рутинні функції зовнішньому

виконавцю;

• необхідність прийняти на роботу спеціаліста понад штатний розклад, який затверджується раз у рік;

• бажання встановити випробовувальний термін для прац довшим, ніж визначено законодавством;

• бажання зекономити на податкових платежах;

Аутстафінг дає змогу підприємству отримати економію в тому разі, коли за його штат виводять значну кількість працівників.

Компанії часто використовують аутстафінг не для зниження витрат, а для формального підвищення своєї привабливості. Зменшення кількості штатних працівників дає можливість покращити показники, які розраховують на одного працівники, наприклад, прибуток чиобсяги продажу на одного працівника.

Аутстафінг переважно застосовують до персоналу, який не має безпосереднього відношення до основного виробництва: бухгалтери, секретарі, водії, IT-спеціалісти (за винятком комп’ютерних фірм), перекладачі, маркетологи (за винятком рекламних агентств), працівники їдалень, прибиральники.

Недіоліки:

1) для працівників – психолог проблеми та зниження мотивації; зміна запису в труд книжці, що може спричинити проблеми в подальшому працевлаштув; можливість втрати соц. пільг, можливість звільнення без вихідної допомоги.

2) для підприємств: відсутність нормативно-правової бази, висока вартість, проблеми збереж комерц таємниці, проблеми дотримання труд дисципліни позаштатними працівниками.