Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derj_finansoviy_menedjment_1 / Zagal_informat.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
330.75 Кб
Скачать

1.1.5. Професійні компетенції випускників освітньо-кваліфікаційного рівня магістр за спеціальністю «Фінанси»

Для спеціальності «Фінанси» узагальнений об’єкт діяльності «формування, розподіл і використання фінансових ресурсів на макро- та мікрорівні» є досить широким, він охоплює 19 назв пер­винних посад, зареєстрованих класифікатором професій ДК 003:2005 (див. табл. 1).

З метою індивідуалізації навчання та спеціалізації випускників у складі узагальненого об’єкта діяльності можна виокремити спеціалізовані напрями:

  • державний фінансовий менеджмент;

  • фінансовий ринок.

Відповідно до цих спеціалізованих напрямів діяльності є можливість сформувати і запропонувати студентам дві магістерські програми.

Відповідно до поставлених цілей, навчальний процес підготов­ки магістра з фінансів має ряд суттєвих особливостей, які полягають в одночасному поєднанні всіх форм навчальної, практичної та наукової роботи студента, що дозволяє забезпечити безперерв­ність процесу творчого оволодіння студентом обраною спеціальністю.

Послідовне вивчення студентом широкого спектру нормативних дисциплін та модулю спеціалізованої підготовки за індивідуально-консультативною формою протягом всього терміну навчання одночасно з проходженням виробничої практики за обраним фаховим спрямуванням та здійсненням наукових досліджень у розрізі теми дипломної роботи дозволяє підготувати фахівців відповідно потреб національної економіки.

Випускник освітньо-кваліфікаційного рівня магістр спеціальності «Фінанси» має володіти важливими професійними компетенціями та відповідними їм здатностями (табл. 2).

1.1.6. Спеціальні компетенції випускників магістерської програми «Державний фінансовий менеджмент»

Спеціалізованим об’єктом діяльності за даною програмою є: формування, розподіл і використання фінансових ресурсів на мак­рорівні. Формування ринкової економіки значно посилило по- требу в підготовці кваліфікованих фахівців з державних фінансів. Саме ця категорія фахівців сьогодні конче потрібна державним і місцевим органам влади та управління всіх рівнів, державним і комунальним підприємствам (організаціям, установам) різних сфер діяльності, а також спеціалізованим фінансово-кредитним установам держави.

Основною метою навчального процесу на рівні магістерської програми «Державний фінансовий менеджмент» є поглиблення практичної підготовки студентів відповідно до обраного ними фахового спрямування одночасно із забезпеченням комплексного підходу та високого рівня підготовки за базовими дисциплінами, які є основою підготовки магістра з фінансів. Для досягнення цієї мети процес підготовки магістрів на програмі «Державний фінансовий менеджмент» має вирішувати такі завдання:

  • забезпечення відповідності змісту підготовки фахівців потребам національної економіки і фінансової системи;

  • фундаменталізація навчання студентів у поєднанні з його індивідуалізацією та глибокою професійною орієнтацією;

  • оволодіння студентами сучасними методами та формами організації праці в сфері їх майбутньої професії;

  • формування у студентів професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реаль­них ринкових і виробничих умовах;

  • виховання у студентів потреби систематично самостійно оновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Це досягається за допомогою вивчення студентами магістерської програми «Державний фінансовий менеджмент» протягом навчального року фінансової діяльності підприємств та установ, на базі яких організується проходження виробничої практики та збирається фактичний матеріал для виконання дипломних робіт. При цьому відбувається процес професійної орієнтації майбутнього магістра. Робота по професійній орієнтації студентів ведеться кафедрою у тісній співпраці з Міністерством фінансів України, Державною податковою адміністрацією України та Державним казначейством України, Головним контрольно-реві-зійним управлінням України, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

За допомогою встановлення науково та методично обґрунтованого співвідношення навчального часу між фундаментальними та прикладними фаховими дисциплінами, а також його розподілу досягається фундаменталізація та індивідуалізація навчального процесу, поглиблення практичної спрямованості навчання та орієнтації студента на світові досягнення в галузі його спеціалізації.

Виховна робота на етапі професійного навчання за магістерською програмою передбачає оволодіння професійними знаннями, уміннями, навичками; формування професійної етики і мо-більності, готовності до продовження професійної освіти і самовдосконалення; розвиток професійних інтересів і професійно важ­ливих якостей; уточнення подальшої професійної перспективи. Результатом виховної роботи на цьому етапі є формування конкурентоспроможного на ринку праці кваліфікованого фахівця, готового до активної професійної діяльності.

Випускник магістерської програми «Державний фінансовий менеджмент» має професійно володіти важливими спеціальними компетенціями та відповідними їм здатностями (табл. 3).

Соседние файлы в папке derj_finansoviy_menedjment_1