Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansoviy_menedjment / Discipline_mag_pr / Fin_menedj_y_mal_biz.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
292.35 Кб
Скачать

2.5.2 Перелік завдань та форми організації самостійної роботи студентів при вивченні теоретичного матеріалу дисципліни.

Виконання індивідуальних практичних завдань є складовою частиною навчального процесу підготовки магістрів та є обов’язковим для студентів очної форми навчання.

Результати індивідуального завдання можуть використовуватись для написання дипломної роботи магістра.

Студенти денної форми навчання виконують індивідуальне практичне завдання в обов’язковому порядку.

Після вивчення програмного матеріалу навчальної дисципліни (слухання лекцій в університеті та самостійна робота з літературними джерелами) студенти вивчають, аналізують і оцінюють практику та особливості управління фінансами суб’єктів малого підприємництва на базах практики.

Індивідуальне практичне завдання – одна з основних форм самостійної роботи студентів. Мета індивідуальних практичних завдань полягає у закріпленні та поглибленні теоретичних та практичних знань, отриманих студентами в процесі вивчення дисципліни, розвитку навичок самостійного опрацювання законодавчих, нормативних актів, спеціальної літератури і статистичних матеріалів, узагальнення зібраної інформації та обґрунтування зроблених висновків, а також письмового викладу отриманих результатів.

Виконання індивідуального практичного завдання дає можливість студенту навчитися самостійно працювати з різними інформаційними джерелами, узагальнювати матеріали періодичної літератури, глибше вивчати основні проблеми фінансового забезпечення розвитку малого підприємництва в Україні.

Підготовка індивідуального практичного завдання включає такі етапи: вибір теми, підбір законодавчих актів, спеціальних літературних джерел та фактичного статистичного матеріалу на базах практики або за місцем роботи студента; консультація з викладачем; передача виконаного практичного завдання викладачу для оцінювання.

Результати виконання індивідуального практичного завдання оформлюються у вигляді письмової роботи, яка повинна містити:

  • титульний аркуш;

  • зміст;

  • текстову частину (вступ, три розділи);

  • список використаної літератури;

  • підпис студента.

Індивідуальне практичне завдання повинно містити наступні розділи.

Вступ. Визначається мета виконання індивідуального практичного завдання, дається характеристика суб’єкта малого підприємництва, його форми власності та видів діяльності (обсяг від 2 до 3 сторінок).

Перший розділ. Дається характеристика теоретичного питання відповідно до обраного варіанту індивідуального практичного завдання. У цьому розділі необхідно провести огляд законодавчих та нормативних актів щодо визначеної теми індивідуального практичного завдання, критичний огляд літературних джерел щодо оборотної теми. Обсяг розділу від 4 до 7 сторінок.

Другий розділ. Визначаються у динаміці показники, що характеризують фінансову діяльність суб’єкта малого підприємництва (за останні 2-3 роки). Фактичні дані узагальнюються у відповідні таблиці. На основі проведеного аналізу фінансових показників відповідно до обраного варіанту індивідуального практичного завдання сформульовуються висновки щодо тенденцій розвитку суб’єкта малого підприємництва в майбутньому. Фінансові показники даного підприємства порівнюються з аналогічними показниками інших суб’єктів господарювання (відповідної галузі економіки). Обсяг розділу від 7 до 10 сторінок.

Третій розділ. Проводиться більш глибокий аналіз фінансових показників діяльності малого підприємства відповідно до обраної теми індивідуального практичного завдання, а саме, визначаються фактори, які вплинули на зміну показників у звітному періоді. Обсяг розділу від 7 до 10 сторінок.

Четвертий розділ. На основі проведеного аналізу виявляються резерви збільшення фінансових результатів суб’єкта малого підприємництва. Використовуючи результати проведеного аналізу розробляються висновки і вносяться конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності роботи суб’єкта підприємницької діяльності . Обсяг розділу від 7 до 10 сторінок.

П’ятий розділ. В залежності від обраної теми розробити прогноз фінансових показників на майбутній період, дати оцінку фінансових перспектив і передбачуваного фінансового стану суб’єкта малого підприємництва на майбутній період, розробити рекомендації що вибору раціональної фінансової стратегії і тактики суб’єкта малого підприємництва на майбутній період. Обсяг розділу від 7 до 10 сторінок.

Основним джерелом інформації для здійснення аналізу фінансово-господарської діяльності суб’єктів малого підприємництва є фінансова звітність, зокрема ф. № 1, 2. Результати розрахунків з відповідними поясненнями слід оформити в таблицях (графіки, діаграми, рисунки). До індивідуального завдання додаються копії фінансової звітності за 2-3 роки.

Рекомендації і висновки повинні бути конкретними та логічно обґрунтовані і підтверджені цифровим матеріалом, пропозиції щодо підвищення ефективності використання фінансових ресурсів суб’єктів малого підприємства.

Економічну літературу і законодавчі акти до теми індивідуального практичного завдання студент підбирає самостійно, використовуючи бібліотечний каталог. Для підготовки індивідуального практичного завдання студент повинен використовувати спеціальну літературу, що стосується теми, періодичні видання (журнали, газети, наукові статті). Консультацію з питань підбору літератури студент може отримати у викладача чи у працівника бібліотеки.

Індивідуальне практичне завдання виконується кожним студентом з використанням практичних даних малих підприємств.

Індивідуальне практичне завдання може бути здійснено за одним з семи наведених варіантів або на вибір студента, але з погодженням у викладача.

Варіант 1. Вивчити і здійснити аналіз фінансових ресурсів суб’єкта малого підприємництва, склад і структуру в динаміці, ефективність їх використання. Обґрунтувати і підтвердити відповідними розрахунками визначення оптимального розміру первісного капіталу на день відкриття бізнесу.

Варіант 2. Вивчити і здійснити аналіз формування та використання основного та оборотного капіталу. Використовуючи фактичні дані суб’єкта малого підприємництва провести аналіз складу і структури джерел формування основного і оборотного капіталу, обґрунтувати і визначити оптимальну суму готівки, яка необхідна в обігу для суб’єкта малого підприємництва, здійснити аналіз дебіторської заборгованості. На основі проведеного аналізу зробити висновки і внести конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності використання фінансових ресурсів суб’єкта малого підприємництва.

Варіант 3. Вивчити і здійснити аналіз спрощеної системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва, порядок нарахування і сплати в бюджет єдиного податку юридичними і фізичними особами, переваги та недоліки діючої системи оподаткування малих підприємств. На основі проведеного аналізу зробити висновки і внести конкретні пропозиції щодо удосконалення системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва.

Варіант 4. Вивчити і здійснити аналіз стану прогнозування фінансових показників суб’єктів малого підприємництва. На основі звітних даних малого підприємництва розробити прогноз доходів та прибутку малого підприємництва на майбутній період та скласти корпоративний план, використовуючи проведені розрахунки. За результатами аналізу внести конкретні пропозиції щодо удосконалення прогнозування фінансових показників суб’єктів малого підприємництва.

Варіант 5. Вивчити і здійснити аналіз балансового звіту малого підприємства, виявити сильні та слабкі сторони діяльності малого підприємства, визначити показники які характеризують платоспроможність суб’єкта малого підприємництва. Використовуючи проведені розрахунки скласти прогнозний баланс малого підприємства, зробити висновки і внести конкретні пропозиції щодо підвищення ліквідності балансу малого підприємства.

Варіант 6. Вивчити і здійснити аналіз стану фінансової стратегії малого підприємства. Використовуючи конкретні дані суб’єкта малого підприємства, розробити пропозиції щодо складання фінансової стратегії малого підприємства.

Варіант 7. Вивчити і здійснити аналіз процесу бюджетування на малому підприємстві. Розглянути методи складання бюджетів суб’єктів малого підприємництва. На основі фактичних даних скласти бюджет доходів і витрат, бюджет руху грошових коштів, бюджет активів малого підприємства. Використовуючи дані суб’єкта малого підприємництва, розробити пропозиції щодо складання бюджетів на малому підприємстві.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr