Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
342
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.6 Кб
Скачать

2. Періодизація розвитку міжнародного права. Проблема гвропоцентризму в міжнародному праві.

ь Найбільш ррнйнятщіі).шжж-&вдттіа^ї пешодщщію і* іжнародного права;

  1. Від найдавніших часів до Вестфальського конгресу (1648).

XI, Від Вестфальського конгресу до епохи Великої французької революції (межа XVIII—XIX століть).

  1. Від епохи Великої французької революції до створення Версальської системи

(1919—1939).

  1. Від створення Версальської системи до наших днів (сучасна епоха):

а) Версальська система (1919—1939):

б) міжнародне право періоду протистояння тоталітаризму та демократії (1945 — кінець 80-х років);

в) міжнародне право часів переходу до поліцентризму (з кінця 80-х років XX ст. до наших днів).

  1. европоцентризм-> уявлення про європейський континент як про центр культурно- історичного розвитку людства. Це світогляд, науковий підхід в гуманітарних науках та політична ідеологія, які розглядають європейську культуру та історію як провідні, центральні частини світової історії та культури. Для європоцентризму властиве ототожнення європейського та загальносвітового. Увесь інший світ розглядається лише в тій мірі в якій він дотичний до Європи.

Європоцентризм за походженням — типовий регіоналізм, погляд на світ зі свого боку. Однак провідна роль Європи та європейської культури Нового часу сприяла зробила європоцентризм панівним у світі. Зараз європоцентризм сприймається як необ'єктивне історично зумовлене явище. Також в країнах що були колись європейськими колоніями європоцентризм сприймається як расистська та колонізаторська ідеологія.

02

4. Держава як суб'єкт міжнародного права: критерії державності, міжнародна правосуб'єктність.

І, CT. 1 Міжамериканської крнвениії про тям т^бов’яжн дсржяв. &ІД-іб хвудіія..іШ.Вл-»держава як особа міжнародного пляморвщщямт»:

  • постійне населення;

  • визначену територію;

  • уряд;

  • спроможність вступати у зносини з іншими державами,

П. Особливості міжнародної npapgrfmTHmii ... ...

  1. Держави мають суверенітет~7 у міжнародному праві це слід розуміти як незалежність однієї державної влади від будь-якої іншої.

Суверенітет знаходить своє відображення у праві держави здійснювати виключну юрисдикцію щодо фізичних і юридичних осіб на всій території, звідси його називають також “територіальним суверенітетом”. Суверенітет не може бути необмеженим; суверенітет однієї держави завжди обмежений суверенітетом іншої. Приймаючи на себе зобов'язання з міжнародного права, держава тим самим обмежує свій суверенітет, але таке самообмеження є не що інше, як виявлення повного суверенітету, тому що здійснюється за власного волею держави. Тому іноді кажуть, що міжнародне право обмежує свободу дій держави, але не її суверенітет. Прикладом такого самообмеження служать постійно нейтральні держави, найбільш відомі серед них — Швейцарія та Австрія. Постійний нейтралітет Швейцарії було про­голошено і гарантовано у 1815 р., Австрії — у 1955 р.

  1. Держави мають міжнародну..дшдятиість і правоздатність. Міжнародне право сприйняло цивілістичну доктрину, з тим лише застереженням, що, як правило, держави не можуть позоавлятнсь дієздатності. Вважають, що у міжнародному праві відбувається органічне злиття право- і дієздатності.

  2. Як суб'єкти міжнародного права держави беруть участь у міжнародній тамівщзчості. тобто створюють норми міжнародного права як безпосередньо, так й у міжнародних організаціях, і несуть відповідальність за їхні порушення. Можливість відповідати за порушення міжнародних норм — одназголовних ознак міжнародної правосуб'єктності.

  3. Наявність міжнародної правосубЧктності визначається можливістю вступати „у жр_сщ?іі_Л іншими державами, у тому числі шляхом здійснення дипломатичних і консульських зносин, захищати свою правосуб'єктність, а також застосовувати санкції до порушників міжнародного права. Як відомо, до їхнього числа належить і використання збройної сили у разі колективної або індивідуальної самооборони. Застосування збройної сили проти агресії — одна з суттєвих ознак міжнародної правосуб’єктності.

Необхідно підкреслити ще одну особливість держави як суб'єкта міжнародного права: аластиву їй неперервність. Як писав у свій час Є.Т Усенко, з точки зору теорії держави і права довоєнна Болгарія і післявоєнна Болгарія — різні держави. З точки зору міжнародного права — той самий його суб'єкт, що виявляє її неперервність.

Англієць Дж. Кроуфорд, підкреслюючи неперервність (він йменує це постійністю) як одну з основних ознак державності, називає, ще ряд інших: готовність і здатність додержуватися міжнародного правд, “деякий ступінь цивілізації”, правовий порядок Газом з тим він пише про появу деяких ефективних міжнародно-правових суб’єктів, котрі, за загальним визнанням, не є державами, таких, наприклад, як

Тайвань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]