Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Пролог_Етап2_10.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.57 Mб
Скачать

К.Є. Золотько, д.В. Красношапка

посібник до вивчення курсу

інтелектуальні системи”

2013

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет

ім. Олеся Гончара

К.Є. Золотько, Д.В. Красношапка

посібник до вивчення курсу

інтелектуальні системи”

Дніпропетровськ

РВВ ДНУ

2013

УДК 004.8

3-81

Рецензенти: д-р техн. наук, проф. О.І. Михальов

д-р техн. наук, проф. О.Г. Байбуз

З-81 Золотько, К.Є. Посібник до вивчення курсу „Інтелектуальні системи” [Текст]/К.Є. Золотько, Д.В. Красношапка. – Д.: РВВ ДНУ, 2013. – 76 с.

Розглянуто теоретичні засади опису, функціонування й побудови інтелектуальних систем, висвітлено основи програмування мовою Visual Prolog та деякі методи штучного інтелекту, реалізовані в середовищі Visual Prolog.

Для студентів факультету прикладної математики ДНУ, які вивчають інтелектуальні системи, також може бути корисно для всіх, хто бажає самостійно ознайомитися з методами штучного інтелекту та мовою Visual Prolog.

© Золотько К.Є., Красношапка Д.В., 2013

Вступ

Сучасний розвиток комп’ютерної техніки передбачає вирішення проблем, пов’язаних із вибором раціональної структури апаратних засобів і програмного забезпечення. Крім того, існує великий клас задач, які недостатньо повно сформульовані або мають неоднозначні розв’язки. У цих випадках можна застосувати методи штучного інтелекту. Вони дозволяють за допомогою апаратних та програмних засобів моделювати процес людського мислення.

На сьогодні значного поширення набули такі основні напрямки моделювання процесу людського мислення:

  1. моделювання мислення на фізіологічному рівні. При цьому в основі апаратних та програмних засобів лежать фізико-хімічні процеси, які відбуваються в нейронах людського мозку. Цей напрямок отримав назву „штучні нейронні мережі”. Використання таких нейронних мереж дозволяє вирішувати проблеми класифікації, кластеризації даних та прогнозування поведінки системи на основі великої кількості вхідних параметрів;

  2. моделювання логіки людського мислення. Для моделювання логіки застосовують математичний апарат, призначений для отримання висновків у разі обмеженої кількості даних та їх неповноти. Прикладами таких спеціалізованих математичних напрямків можуть бути байєсівські мережі довіри, теорія нечіткої логіки, теорія Демстера–Шефера та ін. За допомогою цих математичних основ та спеціалізованих програмних засобів було сформовано напрямок розвитку штучного інтелекту, який отримав назву „інтелектуальні системи”.

Системи штучного інтелекту створюють за цими двома напрямками. Однак вони мають крім переваг також і недоліки, що стримує їх упровадження.