Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.нім.семінар 5 тема,5-8 вопрос.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
16.21 Кб
Скачать

5 Диктант

Диктант один з найпоширеніших видів вправ на різних ступенях навчання. Вони поділяються на 2 групи в залежності від дидактичної мети :

  • Тренувальні

  • Контрольні

Під час 1 етапу відпрацьовуються певні явища : звуко-буквенні зв;язки,орфограми,складні слова і словосполучення У кортрольних диктантів мета-перевірка засвоєних явищ,що вивчаються.

В залежності від конкретної методичної спрямованості диктанти можуть бути :

  • Графічними- для перевірки і закріплення навичок написання букв і передачі основних звуко-буквенних зв;язків

  • Орфографічними - для закріплення орфографічних правил

  • Лексичними- для перевірки знання слів

  • Граматичними - для закріплення написання морфем.

За способом проведення розрізняють :

  • Зорові та пояснювальні диктанти

  • Диктанти - переклади

  • Словникові диктанти

  • Самодиктант

  • Слухові диктанти

Зоровим називають диктант,при якому попередження помилок відбувається в основному шляхом здорового сприйняття учнів. Для проведення зорового диктанту вчитель заздалегідь готує на дошці текст,виділяючи в ньому необхідні орфограми. Учні читають текст вголос і звертають увагу на виділені місця.Після цього текст закривається,вчитель диктує а учні записують під диктовку. По завершенню текст знову відкривають і учні виправляють помилки.

Пояснювальним називають диктант ,при якому корекція складних випадків орфографії відбувається безпосередньо після запису тексту.Для цього вчитель після диктовки пише окремі слова і словосполучення . Можна використати прийом взаємоперевірки,коли учні перевіряють правильність написання ,то проявляють підвищенний інтерес до виправляння помило.

Диктант - переклад- вид роботи,при якій учні перекладають текст з рідної мови на іноземну.У тексти для такого диктанту включаються прості за структурою речення.Спочатку вчитель читає текст для ознайомлення з ним учнів.Після цього вчитель читає перше речення,а учні пишуть його на німецькій мові,можливо написати речення ,спочатку перекласти усно,а потім записати.

Дуже поширені словникові диктанти,коли вчмтель диктує слова на рідній мові,а учні записують слова на німецькій мові.Триває декілька хвилин.

Самодиктант- запис тексту заученного наперед.Учнів необхідно попередити.Пропонуються вірші або невеликі розповіді.Безпосередньо перед проведенням самодиктанту 2-3 учні читають текст напам,ять,щоб інші учні змогли відтворити їх у пам,яті.Робота перевіряється,і виставляється 2 оцінки-за точність передачі змісту ,за орфографічність,граматичність.

Слуховим називають диктант,при якому учні записують диктант на слух,без зорової опори.Використовується як контрольний.Навчаюча функція слабша ніж у всіх інших видів диктантів

Проведення- вчитель читає текст,диктує по реченню,учні їх записують.Після цього учитель зачитує з невеликими паузами після кожного речення,а учні проглядають роботу і виправляють помилки.Проводиться після виконання тренувальних вправ.

Попереджувальний- вчитель читає речення,учні аналізують правопис окремих слів,можна записати найважчі слова на дошці і проаналізувати.Після цього вчитель читає ще раз і пропонує записати їх на дошці.