Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poyasnyuvalna_zapiska_2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
15.14 Mб
Скачать

2.3. Пошук тонального рішення

Тональне рішення – це співвідношення темного та світлого в роботі. Відмінності й співвідношення світлоти тонів відображають три нерозривних якості натури: залежність від сили і характеру освітлення, положення в просторі і забарвлення.

Я почала пошук тонального рішення паралельно з роботою над пошуком лінійної композиції. Ось перший такий мій ескіз.

(Рисунок 2.2)

Рисунок 2.2.

В наступному ескізі все приблизно розбите на 4 тони (Рисунок 2.3)

Кінцевий мій ескіз перед перенесенням рисунка на картон являє собою тонально-просторове рішення композиції з уже більш-менш опрацьованими деталями на основі натурного матеріалу.

Рисунок 2.3

Рисунок 2.4

2.4 Збір натурного матеріалу

Натурний матеріал відіграє дуже велику роль на всіх етапах роботи над композицією, забезпечує її переконливість, реалістичність. Збираючи натурний матеріал, художник накопичує спостереження. Враження, занесені хоча б кількома штрихами в альбом, зовсім інакше закріпляються в пам’яті художника. Досвідченому майстру іноді достатньо швидкої, моментального начерку сцени, що його вразила, для відтворення її на етюді або навіть картині.

Начерк – це швидко зроблений рисунок, що передає в скупій та лаконічній формі найголовніше, найхарактерніше в предметі чи явищі. Жодні начерки з уяви не дадуть такої природності та переконливості, як начерки з натури.

А. Пластов: «Якщо треба багато етюдів, щоб зважитися почати картину, то ще більше їх треба, коли нанесені перші контури майбутнього твору, що владно диктує і направлення зусиль, і об’єм, і стрій матеріалів». 6 Натура є невичерпним джерелом типових рис, групування персонажів, рисунка, колористичних поєднань.

Для задуманої роботи я писала етюди, робила багато начерків та замальовок. Переважно це були начерки людей та груп людей. Щоправда, мені довелось користуватися і фотографією, коли малювала опудало Зими. На жаль, фотографія дає нам все готове, вона не дає нам матеріалів для роздумів.Людське око значно більш чутливе ніж фотоапарат. Ми ніколи не побачимо на фотографії того, що було насправді, і що могли би побачити завдяки особливостям індивідуального сприйняття.

Недостатня кількість інформації і життєвого досвіду не дадуть можливості наповнити ескіз тим змістом, який допомагає повніше розкрити задум. Отже, для розробки будь якого сюжету збір матеріалу просто необхідний. Тільки ідеї, наповнені справжністю і життям, зможуть донести задум художника до глядача.

Ось деякі мої начерки та замальовки (Рисунки 2.5, 2.6, 2,7)

Рисунок 2.5 Рисунок 2.6

Рисунок 2.7

2.5 Пошуки кольоро-колористичного рішення

Пошук колористичного рішення передбачає віднайдення правильних кольорових відношень та потрібного колориту.

Кольорові відношення в живописі будуються на контрастах, протиставленнях одних кольорів іншим. У цих цілях використовують додаткові кольори. Контрасти в живописі можна будувати і на протиставленні так званих теплих і холодних відтінків.

Колорит – характер взаємозв’язку всіх кольорових елементів зображення, його кольорова побудова. Головна його особливість – багатство і узгодженість кольорів, відповідних самій натурі, що передаєт в єдності зі світлотінню предметні властивості і стан освітленості.

В процесі пошуку колористичного рішення я зробила кілька етюдів. На першому етюді (Рисунок 2.8) колорит більш теплий, ніж на другому. На другому етюді, на мою думку, більш вдало підібрані кольорові відношення, тому я використала його для створення кінцевого результату.

Рисунок 2.8

Рисунок 2.9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]