Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финанси шпора 21-30.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
29.91 Кб
Скачать

30.Формування науки про місцеві фінанси. Функції місцевих бюджетів. Нормативні акти, які їх регла­ментують.

Наука про місцеві фінанси є окремою,самостійною галуззю фінансової науки.процес її формування відбувався у двох основних напрямках:

По-перше,історично склалося так,що спочатку виникла наука про державні фінанси,а потім від неї відокремилося самостійне вчення про місцеві фінанси.

По-друге, вчення про місцеві фінанси як наука виникло також у процесі розширення розуміння предмета фінансової науки,коли фінансове господарство общин та їх територіальних колективів,яке до цього вважалося приватним,було включене до складу публічного фінансового господарства.

Вчення про місцеві фінанси як сукупність теоретичних положень про фінансове господарство та фінансову діяльність місцевих органів влади сформувалося в 19 ст. Наприкінці 19 ст. воно відокремилось в самостійну галузь фінансової науки.

Місцеві бюджети — головний інструмент реалізації регіональної економічної політики, основними завданнями якої є:

— децентралізація влади і делегування додаткових функцій з управління економічним розвитком органам місцевого самоврядування;

— ліквідація значних диспропорцій і підвищення рівнів соціально-економічного розвитку регіонів;

— забезпечення державних соціальних стандартів та гарантій соціального захисту населення, незалежно від економічних можливостей територій та ін.

На сьогодні ситуація з правовим забезпеченням відносно стабілізувалася. Бюджетний кодекс України, який був підписаний Президентом України 08.07.2010 р. і набрав чинності з 01.01.2011 р. увібрав у себе весь попередній досвід державного та локального бюджетування в Україні, а також став тим основоположним фінансовим документом, що стабілізував бюджетний процес. У підпункті 34 статті 2 Бюджетного кодексу наводиться узагальнене визначення поняття “місцеві бюджети”, де останні, зокрема, характеризуються як сукупність бюджету Автономної Республіки Крим, обласних, районних бюджетів і бюджетів місцевого самоврядування [1]. На наш погляд, саме ця законодавча норма уточнює сферу дії статті 142 Конституції України, якою встановлено матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування, серед складових якої визначено також і доходи місцевих бюджетів; статті 1 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, де, зокрема, зазначено: “бюджет місцевого самоврядування (місцевий бюджет) – це план утворення і використання фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення функцій та повноважень місцевого самоврядування”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]