Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
265.22 Кб
Скачать

ВНПЗ „дніпропетровський гуманітарний університет”

КАФЕДРА ЗАГАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Фінансове право

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ

2012

Внпз „дніпропетровський гуманітарний університет”

„Затверджую”

Проректор з навчальної роботи

Г.М. Богуславський

„_____”__________2012р.

Плани семінарських занять та самостійної роботи

Дисципліна Фінансове право_____

(повне найменування дисципліни)

Напрям підготовки 6.030402 Правознавство

(шифр і найменування)

Форма навчання стаціонарна

Плани семінарських занять з дисципліни “Фінансове право” / Укладач: кандидат юридичних наук Миронюк Роман Вікторович – Дніпропетровськ: Дніпропетровський гуманітарний університет, 2008.- 38 с.

Рецензент:

Мінка Т.П. – кандидат юридичних наук (Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ);

Пампуха С.І. – кандидат економічних наук, доцент (Дніпропетровський гуманітарний університет).

Методичні поради до семінарських занять та самостійної роботи

Фінансове право” є навчальною вибірковою дисципліною, яка відноситься до циклу професійно-орієнтованих навчальних дисциплін.

Семінарські заняття проводяться з метою поглибленого вивчення курсу “Фінансове право.” Цей вид занять є важливим чинником не тільки для перевірки знань студентів, але й для культування високого рівня знань на основі правильних суджень та висновків.

Семінар - це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення з студентами питань програмного матеріалу.

Основні завдання семінарів з фінансового права полягають у засвоєнні загальнотеоретичних положень про фінансово-бюджетні явища, набуття навичок опановувати їх з позицій загальнолюдських цінностей. У процесі обговорення питань студенти навчаються формулювати і викладати свої думки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог фінансово - правових відносин.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, інтересу до наукових досліджень, формуванню навичок та вмінь публічного виступу і участі в дискусії, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, що є дуже важливим в роботі юриста.

Готуючись до семінару необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам та засвоїти їх.

При відповіді на семінарському занятті слід так будувати свій виступ, щоб в ньому, по можливості, містилось:

  • чітке формулювання теоретичного положення (наприклад, поняття державних фінансів, мобілізації, розподілу, перерозподілу та використання державних фінансів, фінансових правовідносин, фінансової дисципліни і т.д.);

  • обґрунтування цього положення і розкриття його найбільш характерних ознак і властивостей;

  • аргументацію та ілюстрацію теоретичних положень конкретними фактами дійсності, положеннями законодавства і практики його реалізації;

  • значення питань, які розглядаються, для практичної діяльності.

Обговорення питань теми на семінарі може відбуватись в різних формах: співбесіди, загально групової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт, “бліц” опитування і т.ін.

Реферати, що передбачені планами семінарських занять, присвячуються складним питанням, які не розглядаються в навчально-методичній літературі і потребують опанування наукових джерел, окремих статей, або монографій. Об’єм реферату має відповідати 7 хвилинам доповіді. Реферативні повідомлення заслуховуються і обговорюються в ході відповідних занять і лише у виключних випадках без доповіді перевіряються викладачем. Вони обов’язково оцінюються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання курсової, або наукової роботи.

Основою ефективного розгляду положень фінансового права на семінарських заняттях є засвоєння лекційного матеріалу та самостійна робота студентів у студіюванні, конспектуванні навчальної, наукової літератури курсу. Така робота передбачає використання навчальної програми, де кожне питання теми має бути засвоєним.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи іншими офіційними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти мусять опановувати інші джерела і особливо статті які публікуються у сучасних періодичних виданнях.

Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак, але й розуміння різних точок зору щодо державно-правових явищ і, головне, усвідомлення набутих знань з теорії держави та права.

Після розгляду певних блоків тем можуть проводитись заняття з метою модульного контролювання знань. Встановлений при цьому рівень засвоєння матеріалу враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до іспитів. Це стосується і тих тем, що вивчаються студентами самостійно.

Перелік питань, які виносяться на залік складається з питань, що розглядаються на семінарських заняттях та питань для самостійного вивчення і може включати окремі теми рефератів.

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ.

За національною шкалою

За 100 бальною шкалою

За шкалою ECTS

Відмінно

90 – 100

A

у випадках, коли студент глибоко й впевнено засвоїв весь матеріал, послідовно, логічно вірно його відтворює. Може пов’язати теоретичні та практичні сторони дисципліни (особливо у контексті діяльності правоохоронних органів), вільно відповідає на нестандартні запитання, показує знання монографічного матеріалу з питання, вірно обґрунтовує наукові поняття , володіє навичками виконання практичних завдань, виявляє вміння самостійно узагальнювати матеріал, не допускає при цьому помилки.

За національною шкалою

За 100 бальною шкалою

За шкалою ECTS

83 – 89

B

75 - 82

С

у випадках, коли студент знає програмний матеріал, не допускає суттєвих недоліків у відповіді, може вірно використовувати теоретичні положення й володіє навичками при виконанні практичних завдань.

За національною шкалою

За 100 бальною шкалою

За шкалою ECTS

68 – 74

D

60 - 67

E

у випадках, коли студент засвоїв лише основний матеріал, але погано орієнтується в окремих положеннях, припускається помилок або неточностей у формулюваннях, порушує логіку та послідовність у викладенні програмного матеріалу та має складнощі при виконанні практичних завдань.

За національною шкалою

За 100 бальною шкалою

За шкалою ECTS

Незадовільно з можливістю повторного складання

35 – 59

FX

Незадовільно з обов’язковим повторним вивченням

0 – 34

F

у випадках, коли студент не володіє знаннями щодо значної частини програмного матеріалу, припускається суттєвих помилок, з великими труднощами виконує практичну роботу.

Примітка: Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни повинна визначатися як середньозважена результатів засвоєння окремих залікових модулів.

РОЗПОДІЛ БАЛІВ, ПРИСВОЮВАНИХ СТУДЕНТАМ:

Змістовний модуль 1

Змістовний модуль 2

Тт. 1

Т. 2

Т. 3

Т. 4

Т. 5

Т. 6

Т. 7

Т. 8

Т. 9

15

15

15

16

16

15

16

16

6

30

20

100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]