Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Завдання на повтор 8 кл

.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
25.59 Кб
Скачать

Завдання з фізики для 8-В (від 02.01.2013) на повторення

1. Вкажіть, як зміниться час рівномірного прямолінійного руху тіла, якщо при незмінному переміщенні швидкість тіла збільшиться у 4 рази.

2. За третю секунду руху тіло, що рухається рівномірно прямолінійно, пройшло 3 м. Вкажіть шлях (у м), який пройшло це тіло за дев'яту секунду.

3. На прямолінійній ділянці дороги легковий автомобіль рухається з швидкістю 72 км/год за вантажним, швидкість якого 54 км/год. Вкажіть швидкість легкового автомобіля (в СІ) у системі відліку, зв'язаній з вантажним автомобілем.

4. За двадцяту секунду руху тіло, що рухається рівномірно і прямолінійно, пройшло 100 см. Вкажіть шлях (в СІ), який пройде це тіло за десять секунд.

5. Рухи двох матеріальних точок описуються рівняннями: x1 = 5 + 15t і х2 = 35 + 5t (в СІ). Вкажіть, через скільки секунд після початку відліку часу точки порівняються.

6. Легковий та вантажний автомобілі рухаються по взаємно перпендикулярним дорогам. Легковий автомобіль зі швидкістю 43,2 км/год рухається у напрямку перехрестя. Вантажний з швидкістю 32,4 км/год рухається від перехрестя. Вкажіть модуль швидкості легкового автомобіля (в СІ) у системі відліку, зв'язаній з вантажним автомобілем.

7. Вкажіть, чому дорівнює в одиницях СІ швидкість, значення якої 5,4 км/хв.

8. Два літаки виконують розворот, рівномірно рухаючись по концентричних колах відношення радіусів яких =4. Вкажіть, як відносяться їх лінійні швидкості , якщо кутові швидкості лі­таків однакові.

9. . Штучний супутник обертається навколо Землі по круговій орбіті радіусом R з періодом обертання 1 доба. Вкажіть шлях і модуль переміщення супутника за 0,75 доби.

10. Дві сили величиною 1 Н і З Н прикладені до однієї точки тіла. Кут між їх напрямками дорівнює 180°. Вкажіть модуль рівнодійної цих сил (в СІ).

11. Трактор рухається з постійною швидкістю і тягне за собою колоду з силою 1000 Н. Вага колоди 2000 Н. Вкажіть рівнодійну сил, що діють на колоду.

12. Людина діє силою 18 Н на край дверей шириною 80 см. Вкажіть, чому дорівнює момент сили (в СІ), якщо вона спрямована перпендикулярно дверям.

13. На кінці горизонтального невагомого важеля діють вертикально сили 20 Н і 120 Н. Відстань від точки опори до меншої сили 60 см. Вкажіть довжину важеля (в СІ), якщо він перебуває у рівновазі.

14. Труба масою 1200 кг лежить на землі. Вкажіть, яку силу (у кН) необхідно прикласти для того, щоб трохи підняти трубу за один з її кінців.

15. Вкажіть, в якому степені одиниця маси входить до одиниці моменту сили, що виражена через основні одиниці СІ.

16. Вкажіть силу тиску (в СІ) стовпа води висотою 10 см на поверхню дна площею 1 мм2.

17. Вкажіть, на якій глибині (в СІ) тиск у водоймі більший атмосферного на 2 кПа.

18. Воду перелили з однієї циліндричної посудини у другу, діаметр якої у 1,5 рази менший. Вкажіть, як зміниться тиск рідини на дно посудини.

19. У сполучені посудини циліндричної форми, радіуси яких відносяться як , налили рідини, густини яких відносяться як . Вкажіть відношення висот стовпів цих рідин .

20. Вкажіть висоту стовпчика ртуті у барометрі (у мм) при атмосферному тиску 102 кПа.

21. Сила тяжіння, що діє на судно, дорівнює 100 МН. Вкажіть, який об'єм води (в СІ) витисне це судно.

22. Вкажіть у скільки разів зменшиться вага тіла густиною 2 г/см3, якщо його повністю занурити у воду.

24. Вкажіть, яка частина об'єму тіла густиною 2 г/см3 знаходиться у воді, якщо його вага зменшилася у 4/3 рази порівняно з вагою у повітрі.

25. Дерев'яна дошка плаває у воді, занурившись на половину свого об'єму. Вкажіть, як зміниться об'єм зануреної частини дошки, якщо її помістити у гас.

26. По гладкій горизонтальній поверхні рухається вантаж масою 10 кг під дією сили 20 Н, спрямованої вгору під кутом 30° до горизонту. Вкажіть силу тиску вантажу па поверхню (у Н).

27. Хлопчина вагою 500 H тримає на піднятій руці гирю масою 4 кг. Вкажіть, з якою силою (в СІ) він тисне на землю.

28. Магніт масою m прилип до залізної вертикальної стінки. Для рівномірного ковзання магніту вгору до нього прикладають вертикальну силу F. Вкажіть, яку силу, спрямовану вздовж стінки, треба прикласти до магніту, щоб він почав ковзати рівномірно вниз.

29. Вкажіть ККД механізму (в %), якщо корисна робота, що виконана ним, на чверть менша за витрачену.

30. Тіло масою 2 кг, яке кинуто вертикально вгору з швидкістю 6 м/с, піднялось на максимальну висоту, яка дорівнює 1,5 м. Вкажіть роботу сили опору (в СІ) на цій ділянці шляху.