Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DiplomaPaperRequirements.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
207.33 Кб
Скачать

Додаток Л

Приклад відгуку на дипломну роботу магістра

ВІДГУК

на дипломну роботу за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Магістр» зі спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», виконану на тему «Інноваційний потенціал корпоративних культур» студентом групи ВЗ-ХХ-Х Івановим Іваном Івановичем

У сучасному конкурентному середовищі особливої значущості набуває можливість адаптації компанії до швидких змін. Це зумовлено, як правило, необхідністю реалізації сценарію інноваційного розвитку та впровадженням нової технологічної політики. Формування корпоративної культури певного, а саме інноваційного, типу має стати передумовою набуття компаніями конкурентних переваг. Тому обрана для виконання дипломної роботи тема, безперечно, є актуальною.

Мета дипломної роботи зумовила її завдання та структуру.

У першому розділі систематизовані підходи до визначення концепції корпоративної культури, а також досліджено її рівні та параметри. Заслуговує на увагу спроба визначення етапів еволюції корпоративної культури. В процесі вивчення існуючих типів корпоративної культури використані приклади сучасної як вітчизняної, так і зарубіжної господарської практики. Цікавим є поєднання аспектів національних та організаційних культур на рівні моделей культурної взаємодії в міжнародних компаніях.

Другий розділ визначає основні параметри інноваційного потенціалу корпоративної культури та її місце в інноваційному потенціалі підприємства. Значну увагу приділено методам оцінки та механізмам реалізації інноваційного потенціалу, в тому числі, через формування корпоративної культури цільового типу.

Утретьому розділі дипломної роботи визначені можливі напрями нарощування інноваційного потенціалу компаній через формування корпоративної культури. Пропонується два напрями змін в організації – удосконалення загального менеджменту у тій частині, що стосується реформування корпоративної культури, та управління інноваційним процесом на підприємстві.

Учетвертому розділі на прикладі компанії ВАТ “ХХХ” наведено економічне обґрунтування запропонованих змін в управлінні інноваційним

25

процесом на підприємстві.

В цілому, дипломна робота носить завершений характер науковопрактичного дослідження, її зміст повністю відповідає темі. Мету роботи повністю досягнуто, а її завдання – виконано. Безперечними елементами наукової новизни є визначення етапів еволюції корпоративної культури та застосування синтезу елементів національних та організаційних культур для розробки моделі культурної взаємодії в міжнародній компанії.

Результати можуть бути використані топ-менеджерами компаній. Дипломну роботу виконано на високому професійному рівні відповідно до усіх вимог вищої школи. Слід, однак, зазначити, що в дипломній роботі присутні декілька недоліків. По перше, вона перевантажена таблицями та схемами. До того ж, в роботі присутні незначні недоліки в оформленні, зустрічаються російськомовні слова.

Робота заслуговує оцінки “відмінно” та рекомендується до захисту, а її автор – Іванов Іван Іванович заслуговує на присвоєння кваліфікації “Магістр з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності”.

Керівник

 

к.е.н., доцент

П. П. Петров

26

Додаток М

Приклад рецензії на дипломну роботу магістра

РЕЦЕНЗІЯ

на дипломну роботу за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Магістр» зі спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», виконану на тему «Удосконалення експортної діяльності машинобудівних підприємств на основі застосування результатів власних маркетингових досліджень (на прикладі ВАТ «Завод засобів механізації аеропортів»)», виконану студенткою групи ВЗ-ХХ-Х Івановою Інною Іванівною

Здійснення експортної діяльності українськими підприємствами є вагомим чинником зростання національної економіки, а ефективне проведення маркетингових досліджень визначає, певною мірою, результати виробничої та експортної діяльності вітчизняних суб’єктів господарювання. Тому виникає необхідність розробки маркетингових заходів з метою удосконалення експортної діяльності машинобудівних підприємств, що обумовлює актуальність обраної теми.

Робота складається з чотирьох розділів.

В першому розділі дипломної роботи визначено сутність, складові, види, методи та стандарти проведення маркетингових досліджень. Безумовним здобутком автора дипломної роботи є визначення специфіки інформаційного забезпечення маркетингових досліджень для різних видів експортної діяльності. В другому розділі здійснено аналіз стану машинобудівної галузі, дослідження експортної діяльності підприємств машинобудівної галузі, аналіз господарської та експортної діяльності ВАТ “Завод засобів механізації аеропортів”. У третьому розділі запропоновано програму проведення маркетингового дослідження на ВАТ “Завод засобів механізації аеропортів” задля визначення оптимального складу експорту. Оригінальною є розробка заходів із удосконалення товарної структури експорту підприємства шляхом вирішення оптимізаційної задачі максимізації доходу від експортної діяльності. У четвертому розділі наведено розрахунки потенційного ефекту від застосування результатів запропонованого маркетингового дослідження у процесі розробки міжнародного маркетингового комплексу ВАТ “Завод засобів механізації аеропортів”.

Робота виконана на високому рівні в академічному стилі. Автором вивчено та узагальнено великий обсяг спеціальної літератури з питань маркетингових досліджень та досліджень експортної діяльності.

27

До недоліків дипломної роботи слід віднести непропорційно завеликий обсяг першого розділу та перевантаженість роботи табличним та графічним матеріалом.

Робота відповідає вимогам вищої школи, є завершеною, рекомендується до захисту та заслуговує на оцінку “відмінно”, а її автор, Іванова І. І. – на присвоєння кваліфікації “Магістр з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності”.

Рецензент,

 

к.е.н., доцент

В. В. Вікторов

28

Додаток Н

Приклад оформлення анотації, що подається до щорічного збірнику анотацій дипломних робіт випускників Дніпропетровського національного

університету ім. Олеся Гончара

Факультет міжнародної економіки Кафедра менеджменту

РОЗВИТОК КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ В УМОВАХ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ БІЗНЕСУ

Виконавець: студентка групи ВЗ-10-м1 Петрова П. П. Керівник: к.е.н., доц. Петренко П. П.

Дипломна робота: 105 с., рис. 13, табл. 8, джерел 75, додатки.

Об’єкт дослідження: процес становлення крос-культурного менеджменту в інтернаціональному бізнес-середовищі.

Мета роботи: обґрунтування теоретичних основ розвитку корпоративної культури в умовах інтернаціоналізації бізнесу та моделювання управління вектором змін корпоративної культури українських компаній сфери агропромислового машинобудування.

Одержані висновки та їх новизна: концептуальна модель розвитку корпоративної культури визначає процес її цілеспрямованої зміни на етапах інтернаціоналізації компанії в концепції середовищ (внутрішнього, національного, міжнародного, глобального), моделює створення нового типу корпоративної культури в рамках партнерства та взаємовпливу національних і корпоративних культур міжнародних компаній. Стадії розвитку корпоративної культури та життєвий цикл вітчизняних агропромислових компаній нерозривно пов’язані в концепції глобального середовища й знаходяться під впливом етапів розвитку галузі агропромислового машинобудування, що нині знаходиться на другій фазі розквіту та характеризується поширенням ноу-хау та інновацій у розробці техніки, диференціацією брендінгу, якості та комплектації, появою надлишку виробничих потужностей, зміною структури попиту та виробництва, збільшенням процесів злиття та поглинання.

Результати дослідження можуть бути використані у діяльності компаній в умовах підвищення рівня інтернаціоналізації.

Перелік ключових слів: КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА, ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ БІЗНЕСУ, КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ РОЗВИТКУ.

29

Додаток П

Приклад оформлення рисунку

Начальник відділу зовнішньоекономічних зв’язків

 

Група

 

Спеціаліст

 

Група

 

Протокольна

зовнішніх

 

з науково-технічного

 

технічних

 

 

 

 

група

 

зв’язків

 

співробітництва

 

перекладів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спеціаліст з

 

Спеціаліст з

експорту

 

імпорту

 

 

 

Рис. 3.2. Запропонована структура відділу зовнішньоекономічних зв’язків ТОВ «Кварц»

30

Додаток Р

Приклад оформлення таблиці

 

 

 

 

 

 

Таблиця 1.1.

 

Класифікація видів туризму *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Класифікаційна

 

Види туризму

 

 

ознака

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сезонність

активний

туристський

 

сезон, міжсезоння

(туристичний

напівсезон), туристичний несезон

 

 

 

 

 

Форма участі

індивідуальний; груповий; сімейний

 

 

Вік туристів

зрілий; молодіжний; дитячий; змішаний

 

Територія

міжконтинентальний;

міжнародний

(міжрегіональний);

регіональний; місцевий; прикордонний

 

 

 

 

 

 

пішохідний; з використанням традиційних транспортних

Засіб

засобів (автомобільний;

 

залізничний;

авіаційний; водний);

велосипедний; кінний;

з

використанням екзотичних видів

пересування

транспорту (канатна дорога, фунікулер, дирижабль,

 

 

повітряна куля, дельтаплан); комбінований

 

Ступень

пересувний; стаціонарний; змішаний

 

 

мобільності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

екскурсійний; рекреаційний; діловий; етнічний; спортивний;

Ціль

цільовий;

релігійний;

караванінг;

пригодницький

(екстремальний); мисливський; екологічний; шоп-туризм;

 

 

учбовий

 

 

 

 

 

Тривалість

одноденний; багатоденний; транзитний

 

 

Кількість

індивідуальний, груповий

 

 

учасників

 

 

 

 

 

 

 

 

*Складено автором на основі [6, с. 170-172]

 

 

 

 

31

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]